Bruno Ström springer 25 mil i veckan

Gästbloggaren Johan Palmér kommer här i sitt tredje inlägg att berätta lite om en kille vid namn Bruno, som varje dag springer fram och tillbaks till jobbet. 25 km enkel väg.

Fritt springande galen?

Skönt folk gör saker lite mer. Nu ska ja berätta om en snubbe som gör sin grej. Bruno Ström är mannen som gillar att springa. Han är Jönköpings svar på munkarna på Mount Hiei i Japan. På nätterna huserar Bruno i ett vindpinat hus cirka 2 mil utanför Jönköping. På dagarna sliter han ihop till skatten genom att köra sopor på bostadsområdet Råslätt som är ett miljonprograms område i utkanten av Jönköping.

brunoBruno startar alltså sina dagar 25 km från sin arbetsplats. Bruno är ingen man som vurmar för kollektivtrafik precis, han springer. 25 km till jobbet och när arbetsdagen är slut och blåstället hängs in springer han 25 km hem. Varje dag gör han detta med betoning på varje dag. Jag om någon vet nämligen detta då jag under mina lyckliga dagar passerade honom åkandes från mitt dagsverk i bil. De faktorer som gör detta skådespel än mer intressant är att han springer i s.k. triathlonställ (kort linne och speedos) varje dag även när det står -20 på mätaren utanför köksfönstret.

1050 mil löpning och 500 mil cykel på ett år
Jag själv brukar tjäna in till mitt uppehälle under vintern genom att röja trottoarer rena från snö så folk kan fortsätta gå i tygskor även i januari. Folk går som bekant inte så mycket på nätterna så efter snöfall är det bäst att vara igång tidigt innan staden vaknar till liv. Höjdpunkten med inresan på natten är alltid ljuset från Brunos handhållna ficklampa som pendlar fram och tillbaks. Jag tutar alltid i hopp om att det låter vänligt när jag passerar Bruno springandes i triathlonställ. Hur som helst är det trevligare att möta min skåpbil än att kasta sig ner i diket när plogbilen håller ut skäret och slänger en slev salt på de bara benen.

När jag bläddrade igenom mina bilder från Landsjön Runt förra inser jag att det här måste vara den Bruno Ström som Johan Palmér skriver om.

När jag bläddrade igenom mina bilder från Landsjön Runt förra inser jag att det här måste vara den Bruno Ström som Johan Palmér skriver om.

En annan speciell grej är löpstilen som är en aning kantig efter en trafikolycka som höll på att kosta Bruno livet och framförallt löpningen. Innan olyckan var Bruno vardaglig motionslöpare rökandes ca 40 cigg om dagen. När han fick chansen till att återigen bli löpare gjorde han det fullt ut 25mil i veckan. Rekordet för en vecka ligger på 35 mil men det var under semestern då han kunde springa mer för nöjesskull. Under 2004 löpte Bruno 1050 mil och cyklade 500 mil vilket skulle få alla träningsdagboksknarkande utövare lite imponerande.

Flyga som att åka buss
Bruno har som så många av oss andra levt i tvåsamhet tills separation, han har 4 barn utspridda över landet. Barnen är vuxna nu och Bruno är runt 60-strecket och lägger sin fritid på att resa för att springa. Han har sprungit i Peru, Tanzania, Australien och på Hawaii. För Sveriges Radio berättade Bruno att det inte var särskilt speciellt med att flyga det var ungefär som att åka Huskvarnabussen. På söndag är det Landsjön Runt vilket brukar ha den äran att Bruno står på startlinjen. Hälsa gärna på honom och prata löpning. Bruno springer till start vilket är cirka lika långt som själva loppet. Sen springer han hem och som han själv har sagt så springer han nog till sin egen begravning.

/Johan Palmér, pratar varmt om sin hemmatävling Landsjön Runt

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Löpning, Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Bruno Ström springer 25 mil i veckan

  1. Jörgen skriver:

    Störtskön människa😊

Kommentarer är stängda.