Fel träning för hjärtat med tröga rullskidor?

Jag ska inte cykla Lidingöloppet MTB idag. Det var var att vilseleda Martin Josefsson lite grann. Vi hade svensexa för honom igår. Det blev en rolig och trevlig heldag från sju på morgonen till efter midnatt. Bland annat fick Martin byta om och åka rullskidor i Landvetters ankomsthall, handla på City Cross med rullskidor, träna simhopp i märkliga badkläder, spela Frisbeegolf och springa Sjömarksloppet med egna “stationer”. Sedan avslutades det hela med mitt första besök på utestället X&Y. Martin var i högform och vi njöt av att Basic Elements förgyllde denna 90-talsafton.

Jag tog några bilder i samband med Sjömarksloppet, men kameran är kvar i Kalle Larssons lägenhet i stan så jag får lägga upp några foton ikväll eller i morgon istället.

Eagle Sport rullskidorMinutvolymen blir mindre
Stefan Storvall
heter en finländare som har en skidblogg jag kommer över ibland. För några dagar sedan skickade Rickard Bergengren en länk som handlade om tröghet på rullskidor. I tidningen “Hiihto” analyserade man de finska herrarnas misslyckade säsong och det nämndes att för mycket träning på tröga rullskidor var en del av förklaringen.

Jag själv är en stor förespråkare av att åka på olika rullmotstånd, allt från tävlingshjul till 4:or. Visst kan man bli lite seg av för många timmar på tröghjul, men 4:or bygger de facto riktigt bra styrka under konditionsträning. Tittar man på medelhastigheter och terräng så känns 3:or helt klart det som ligger närmast vinterföre (2:or motsvar kanske blixtföre och 4:or extremt kärv snö eller extremt blöt snö, 3:or “normalt” vinterföre).

Mina rullskidor med trögrullande hjul (4:or) i mammas hemmagjorda rullskidväska med hemliga politiska budskap från min tid i Ung Vänster för tio år sedan.

Mina rullskidor med trögrullande hjul (4:or) i mammas hemmagjorda rullskidväska med hemliga politiska budskap från min tid i Ung Vänster för tio år sedan.

Det som finländaren Stefan Storvall refererar till i sin blogg är en dimension som jag aldrig tänkt på tidigare. Forskaren Ilkka Heinonen menar att träningens produktivitet försämras med för tröga/långsamma rullskidor : “Pulsen är hög och det kan ge en felaktig bild av att träningen utvecklar hjärtat. Det som händer är det motsatta. Hjärtats minutvolym blir betydligt mindre än vid samma pulsfrekvens om träningen görs i lättare terräng eller med lättare motstånd men istället avslappnat hårt”.

Vidare skriver Stefan Storvall så här i en kommentar: “Med tungt motstånd betyder det att hjärtat arbetar hårt för att trycka ut blodet till musklerna och förhållandevis mindre mängd kommer tillbaka till hjärtat. Hjärtats väggar blir tjockare men volymen utvecklas inte vilket gör att den volym blod som hjärtat kan pumpa ut inte blir större (minutvolymen). Muskulärt har tröga skidor effekt men på bekostnad av cirkulationsorganens utveckling. Löpning fungerar precis tvärtemot då musklerna slappnar av i varje steg och hjälper till att pumpa tillbaka blodet till hjärtat och lungorna för att syresättas. Källa bl.a. Heinonen i Hiihto-lehti.”

Om det stämmer eller ej vet jag inte. Däremot vet jag att jag har blivit en oerhört mycket bättre Vasaloppsåkare genom att åka riktigt mycket på 4:or.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Rullskidor, Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Fel träning för hjärtat med tröga rullskidor?

 1. Stig skriver:

  Om man har som mål att endast bli starkare och mer uthållig i stakningen så är väl fortfarande tröga rullskidor ett bra alternativ enligt den finska teorin?

  Och om det här stämmer; innebär det då även att backlöpning skulle vara mindre bra för konditionen och bättre för musklerna?

  • Erik Wickström skriver:

   Ja, staka trögt och bli starkare!
   Jag vet själv hur mycket tröghjul och tung backlöpning har hjälp mig.
   Den finska studien har jag inte läst, men det verkar lite konstigt.

 2. Emil skriver:

  Men då borde väl det vara bättre att göra motstånd-1 på skierg om man vill träna kondition och 10 när styrka vill prioriteras..?

  • Erik Wickström skriver:

   Ja, lite åt det hållet enligt finländaren. Men jag tycker SkiErg är riktigt bra för att träna styrka blandat med styrka så jag kör alltid motstånd 6 eller högre så länge det inte är rehab. Trögt är bra 🙂 Så länge man växlar med lätt vissa pass.

Kommentarer är stängda.