Chariot CX2

Cykelvagn

Chariot CX2, Astrid, jag och stora stenen

Jag testade Idas systers Åsas enbarnvagn med dyrbar last i Östersund för några veckor sedan. Rullskidutrustningen är Mattias.

Jag testade Idas systers Åsas enbarnsvagn Chariot CX1 med dyrbar last i Östersund för några veckor sedan. Rullskidutrustningen är Mattias. Foto: Luca Mara

På jungfruturen körde jag diagonalstakning med 4:or. Det var hyfsat tungt...

På jungfruturen körde jag diagonalstakning med 4:or. Det var hyfsat jobbigt…

Redan innan jag blev pappa 22 maj förra året hade jag bestämt mig för att införskaffa en Chariotvagn för att kunna träna vissa av dagarna som jag är pappaledig (tisdagar och onsdagar). Idas syster Åsa och VM-6:an från jaktstarten i Holmenkollen 2011, Maria Rydqvist, var två av mina inspirationskällor. Det som skiljer ut Chariot CX (finns för ett eller två barn) från andra barnvagnar är att den snabbt går att ”förvandla” mellan vanlig vagn, rullskids-/skidvagn, cykelvagn, löpvagn och vandringsvagn, genom olika kit.

Jag har cykel-, löp- och skidkitet. Förutom fördelen med att vagnen är så mångfasetterad är det cykelkitet jag håller som favorit. Dels för att kopplingen med cykeln är så säker, flexibel och funktionell, dels för att det liknar vanlig cykling så mycket. Med undantag från när man står upp och cyklar blir det aldrig ryckigt och Astrids trivs utmärkt med att sitta där bak i 1 till 1,5 timme på kuperade cykelbanor och bilfria vägar. Just Astrids säkerhet och välbefinnande kommer naturligtvis alltid i första hand. Bättre styrketräning för benen är svårt att få, särskilt i branta uppförsbackar! Jag använder den även när Astrid och jag åker till Jula för att köpa verktyg och snickarbyxor.

Chariot CX2 med vandringskit

Chariot CX2 med vandringskit

Stakning eller diagonalstak
Vid rullskidåkning blir det lite ryckigare, så då är det bäst att staka eller köra så kallad diagonalstakning. Helt klart jobbigt för överkroppen, inte minst med tröghjul! Charioten fungerar även bra för löpning, men för den som inte kommer att åka skidor eller cykla med sitt barn så är en renodlad löpvagn ett lättare och bättre alternativ.

Det jag inte har till vår Chariot är vandringskitet. Det skulle vara roligt att ha det också, men nån måtta för det vara på prylparken!

Av misstag råkade det levereras en tvåbarnsvagn (CX2) till oss istället för en enbarnsvagn (CX1). Ida och jag diskuterade i några minuter, men sade vi ”Ah vad fan, vi byter inte, förhoppningsvis får vi ju ett barn till om vi tur”. Viktskillnaden är 15 kg mot 14 kg.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Barn, Cykel, Prylar, Träning och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Chariot CX2

 1. Maria Rydqvist skriver:

  Tack för det hedersfulla omnämnandet. Vi väntar också spänt på vår cx2:a som ska dyka upp inom kort. Perfekt, då kan jag hänvisa hit för övergripande redogörelse. Skönt att alltså det inte skiljer mer än 1kg i vikt. -bara lasten skiljer lite..

 2. Peter Tunek skriver:

  Har du upplevt att man slår i stavarna i röret som går till midjebältet när du åker rullskidor eller vanliga skidor med CX2. Händer mig titt som tätt och jag har funderat på att försöka bocka till rören lite precis framför vagnen så det blir ett smalare avstånd mellan dom men har inte vågat mig på det än. Vill ju helst inte ta sönder dom:-)

  • Erik Wickström skriver:

   Jag har upplevt vissa problem med det, men jag tycker det fungerar bra när rören är i längsta läget. Det kanske beror lite på hur man åker? Eller hur man ser ut? Annars får man helt enkelt staka lite bredare!

Kommentarer är stängda.