Snittwatt på Monark 828

Tabell med kcal vs snittwatt

Tabell med kcal vs snittwatt för intervaller på 4 respektive 20 min

Jag har inte tränat ordentligt på över en vecka på grund av halsont, men igår blev det i alla fall lite styrka med Marcus Wadell på atletklubben hemma i källaren. Vi har kört en gång i veckan i ett par månader och brukar alltid gå igenom veckan som gått när vi värmer upp 10 minuter (han på roddmaskinen och jag på cykeln).

Nu missade vi ju förra veckan pga min sjukdom, så då hade vi plötsligt två veckor att gå igenom. Det var bland annat hans orienteringsläger och motorcykelförsäljning, samt min Stockholmsresa och lördagens bröllop. Det gjorde att uppvärmningen blev 20 minuter istället.

Martin Josefssons pappa kommer att ta med sina två söner till Marcialonga i vinter. Det betyder att Martin äntligen kommer att börja träna igen. Tack L-G!

Martin Josefssons pappa kommer att ta med sina två söner till Marcialonga i vinter. Det betyder att Martin äntligen kommer att börja träna igen. Tack L-G!

Begränsad information på displayen
Det jag saknar på min nya testcykel Monark 828E är att man inte kan se snittwatt per intervall. På SkiErgen kan man ju se till exempel tiderna på sina 1000 m-intervaller, både i realtid och som en sparad datapost efteråt. Men på Monarken måste man liksom bestämma sig för att köra på t ex 350 watt och sedan försöka hålla sig där. Om snittet sedan landar på t ex 345 eller 355 är svårt att veta.

Men självklart har min übersmarta kompis Fredrik Swahn hittat en lösning på det. Fredrik kan det där med matte och genom lite uträkningar, ett gäng standardiserade pass, samt ett par samtal till Monark, kom han fram till en konverteringsfaktor mellan kcal och watt. Då cykeln räknar antal kcal förbrukade går det att räkna ut snitt-watten, eftersom energikonsumtion och effekt är direkt proportionerliga till varandra. Den magiska siffran är 0,07811. Fredrik använder för övrigt sina matematiktalanger främst till att räkna ut snittfarter, mellantider och höjdskillnader när han tränar löpning och cykling i Uppsala. Intressant nog är mina två mattegeni-vänner Fredrik Swahn och Olle Häggdahl väldigt långt ifrån matematik i sina respektive yrken.

Så här räknar du ut snittwatt på en Monark 828E (+många andra Monarker):
förbrukade kcal / tränade minuter / 0,07188 = snittwatt

Till exempel om du gjorde åt 103 kcal på din 4-min-intervall:
103 / 4 / 0,07188 = 358,23 watt

På min uppvärmning i går låg jag i lugn takt på mellan 200 och 220 i watt. Snitt blev 208 watt efter att ha använt formeln.

Självklart gjorde jag en tabell för att snittwatterna för 4 min- och 20 min-intervaller och tejpade på cykeln, se bilden överst.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Cykel, Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Snittwatt på Monark 828

 1. Z skriver:

  Har inte kcal förbrukning med pulsen och vikt att göra? Typ en 100kg gubbe gör väl åt mer än en 50kg gubbe ??

 2. David skriver:

  Blev väldigt nyfiken vart detta inlägg skulle ta vägen. Hade svårt att tro att vågen skulle börjat skena för dig vilket snacket om kcal kunde antyda. Men det fick ju en mycket logisk och fiffig förklaring.

 3. Stefan Määttä skriver:

  Men så här funkar det väl att man ställer in samma Kp på pendeln och i fönstret så ger den sanna effekten oavsett rpm? Eller tänker du att du skruvar på Kp under intervallen? Själv brukar jag satsa friskt och går det inte sänker jag kadensen för att klara den intervallen.

  • Erik Wickström skriver:

   Samma Kp, sedan gäller det att samma kadens för att få samma watt. Jag tror mer avancerade Monarken har en liten annan funktion.

 4. Z… Kaloriförbrukning har med en hel del saker att göra men puls och vikt är inte det som spelar någon väsentlig roll. Ffa inte puls, den har inte alls med saken att göra. En stor kille kan ha högre energiförbrukning på en för honom låg effekt, han får en dålig verkningsgrad på låg watt jämfört med en liten tjej. Det kostar energi att bara veva runt benen oavsett vad pendeln står på och det kostar mer ju större man är. Har tyvärr ingen forskning att hänvisa till utan bara egna mätningar. En slags tomgångsförbrukning. Den kan skilja en del.

  Det som man mest talar om styr energiförbrukning (kcal förbrukning) är watten du kör på, samt hur bra din rörelseekonomi är. Samt vilket bränsle du kör på (glykogen/fett).

  Rörelseekonomi kan variera rätt mycket. Jag själv förbrukar tex på 300 watt ca 15% mindre kalorier än genomsnittet för en grupp tränade triathleter. Det finns standardtabeller för energiförbrukning kontra watt och de stämmer bra på stora grupper, men avvikelser finns. Ofta har cyklister som tränat många är lägre energiförbrukning.

Kommentarer är stängda.