Mitt i Borås Triathlon 2013 the story

Resultat Mitt i Borås Triathlon finns här. Bilder finns här.
En 20 min lång film finns här, där jag blir intervjuad i en dryg minut efter 15.35 min.
Distanserna var 380 m simning, 18 km cykel utan drafting och 4,2 km löpning (1/10 ironman)

Colting och jag dagen innan tävlingen

Colting och jag dagen innan tävlingen

Så har jag genomfört mitt livs tredje triathlontävling. Den första var i 9:an på Sandaredsskolan med bl a bröstsim i badhuset och cykling på en standardcykel. Då vann jag faktiskt före rivalen Kalle Forsberg och självklart har jag kvar förstapriset: en t-shirt av extremt dålig kvalitet med texten “Sandaredsskolans Champion”.

Mitt andra tävling var den andra upplagan av Mitt i Borås Triathlon, den 16 augusti 2003. Då bröstsimmade jag i badshorts, bytte om till cykelkläder (inkl strumpor) och sprang i vanliga joggingskor med vanliga skosnören. Då kom jag inte på pallen…

I år var det meningen att jag i vanlig ordning skulle hjälpa Jonas Colting och Pasi Salonen att arrangera Mitt i Borås Triathlon. Men när Olle, Colting och jag var ute och sprang i onsdags tyckte Olle att jag skulle köra. “Jag ska vara funktionär, annars hade jag gärna kört”, ljög jag. Självklart kontrar Olle direkt med “OK, då tar jag din funktionärsplats så får du tävla”. Och det gick naturligtvis inte att snacka sig ur.

Jag andades djupt, ömsom vatten, ömsom luft. Det var svårt med allt folk.

Jag andades djupt, ömsom vatten, ömsom luft. Det var svårt med allt folk. Foto: Marcus Wadell

Tränade simning och växlingar dagen innan
Jag ändrade ingenting i träningen inför loppet, men insåg att jag åtminstone behövde träna lite simning och några växlingar. Det var trots allt i april 2011 jag senast tog ett simtag och 10 år sedan jag gjorde triathlonväxlingar. Så vid kl. 18.30 i fredagskväll fick jag en “quick fix-kurs” av Colting utanför Café Viskan. Efter 30 min hade vi tränat både växlingar och våtdräktssimning!

På tävlingsdagen gick det mesta perfekt. Simningen var dock lite jobbig. Dels för att jag är en dålig simmare, dels för jag inte är van vid allt folk runtomkring. Det var svårt att få tillräckligt med luft i trängseln och jag fick i mig mer av Viskans vatten än vad Folkhälsoinstitutet rekommenderar.

Bästa löptid
Upp ur vattnet var jag cirka 25:a, men växlingen gick bra och trots att jag inte hade årets bästa ben så låg jag plötsligt 3:a efter halva cyklingen. Hade näst bästa cykeltid, 1.12 min efter Lindén.

T2. Foto: Marcus Wadell

T2. Foto: Marcus Wadell

In på löpningen var det både lång upp till 2:an och långt ner till 4:an, men jag kämpade på (ovant att springa efter cyklingen!) och var i mål var jag bara 18 s efter 2:an Rickard Carlsson, med bästa löptid i tävlingsklass (vinnaren i motionsklassen sprang faktiskt 4 s snabbare).

Jättenöjd med resultaten
Totalt blev jag 1.56 min efter den segrande storfavoriten Andreas Lindén. Det är alltid svårt att utvärdera ett resultat i en sport där jag inte tävlar, men jag är ändå ganska övertygad om att det var en skitbra insats och jag är hur nöjd som helst. Bra inramningen också med alla kompisar på plats och det fina vädret. Mina växlingar gick bra och utrustningen funkade kanon: våtdräkt, badmössa, simglasögon; tempocykel med dischjul och högprofil fram, tempohjälm, triathloncykelskor som satt på cykeln vid växling; tävlingsskor för löpning med elastiska skosnören. Tempodräkt under våtdräkten, inga sockar och inga klädbyten.

Bild 61:an Lindén har tidigare varit cykelproffs, gjort sin “Superklassiker” och bor nu på Mallorca och satsar för fullt på triathlon. 2:an Carlsson blev 5:a i svenska cupen i triathlon 2011 och satsar stenhårt på den olympiska distansen. Bakom mig i listan hittar man bl a min träningskompis Robert Malmgren, som har blivit 15:e man i Kalmar och körde Ironman på 8.55 förra året. Han som blev 8:a igår vann SM-guld i H40 i triathlon förra året. Så nu ska jag minsann njuta av den här prestationen.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Cykel, Löpning, Simning, Träning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Mitt i Borås Triathlon 2013 the story

  1. Olle Häggdahl skriver:

    Bästa löptid var det ja… 14:09 klingar ju bekant också…

Kommentarer är stängda.