Kongeøkt på Hallandsåsen

Om en vecka avgörs rullskidstävlingen Stockholm Rollerski med mig på startlinjen. Det är den första stora rullskidstävlingen i Sverige efter Alliansloppet där tävlingshjul inte är tillåtet. Istället kör man på “2:or”, vilket är ett diffust begrepp på standardhjul. Det är jättebra att man inte tillåter tävlingshjul, eftersom kraschriskerna minskar och motionärerna blir fler. Men det är lätt att det blir skillnader i rullmotstånd mellan hjulen. Exempelvis sägs Skigos 2:or från förra året vara väldigt snabba. Och årets Elpex-2:or är det bra fart på. Det har jag märkt nu i vår. Igår när Rickard Bergengren och jag åkte i Skåne så rullade mina Elpex-2:or betydligt bättre än hans Swenor-2:or.

Dans kring stången på italienska ängen i Vejbystrand

Dans kring stången på italienska ängen i Vejbystrand

De 50 bäst seedade åkarna (tror jag) får låna Swenor-2:or på Alliansloppet och Stockholm Rollerski. Dessa par rullar förhoppningsvis lika bra och förhoppningsvis är jag en av de 50 seedade åkarna. Hur som helst är jag ändå FÖR att inte tillåta tävlingshjul. Det breddar tävlingarna, vilket gynnar både rullskidssporten och skidsporten.

Knappt fem mil stakning
På midsommaraftons förmiddag körde jag mitt första och kanske ändå pass med inriktning på Stockholm Rollerski. Eftersom jag är i knallform fick vi efter 10 min byta skidor, så jag fick hans Swenor-2:or och han mina lite snabbare Elpex-2:or. Turen gick från Vejbystrand via bl a Margretetorp, Liagärde och strax ovanför Hasslövsbacken och sen en loop tillbaks. Så här såg passet ut:

  • 2 h 24 min lugn stakning (drygt 48 km) på 2:or med 3 st 10 min-intervaller utspridda under passet. En uppför Hallandsåsen (drygt 100 hm) och två på platten. A2 sista 20 min.

Rickard en bit efter uppför, men hängde med 5-6 minuter på plattstakningen. SKITBRA PASS! Och riktigt bra form. Årets bästa och roligaste rullskidspass! Stort tack för mycket trevligt sällskap Rickard.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.