Alliansloppet 2013 the story

Resultat Alliansloppet 2013 finns här.

Oscar Bergenholtz gjorde sitt livs bästa rullskidslopp igår

Oscar Bergenholtz gjorde sitt livs bästa rullskidslopp igår

Vilken folkfest det var i Trollhättan igår! Med cirka 500 startande i 48 km-klassen blev det nog Sveriges genom tidernas största rullskidstävling, och kanske till och med världens största?

Jag har som jag nyligen skrev haft en vår och sommar med mycket bra form. Igår kände jag dock tydligt av min segdragna förkylning och jag hade inte den rätta kraften. Men utifrån förutsättningarna är jag nöjd med loppet och tyckte att jag genomförde det så bra jag kunde.

Jag stod i första led på låneskidor från Swenor med 2:or i rullmotstånd, vilket alla de 50 främst seedade fick ha. Startfältet var galet bra. Exempelvis stod sju av de tio bästa i vinterns Vasalopp på startlinjen. Överhuvudtaget kändes det som större delen av långloppsvärldseliten var samlade, med åkare från bland annat Team Xtra Personell, Team Coop och Team Skigo. Det vara bara Team LeasePlan Go (tidigare Team United Bakeries) som saknades. Kul att Magnus Larsson och de andra på Alliansloppet lyckas göra arrangemanget så bra att både elit och bredd prioriterar tävlingen!

Tack Micke för eminent drickalangning

Tack Micke för eminent drickalangning

Loppet från start till mål
Loppet var 48 km och gick 3 varv på en 16 km-bana. Tävlingen inleddes med banans längsta backe och där gick det förvånansvärt långsamt. Det bildades ändå en tätklunga på cirka 50 personer där jag var med. Sedan tyckte jag det gick rätt fort hela tiden. Vid 8 km kom ett litet ryck och jag fick en lucka på ett tiotal meter framåt som det tog ett tag att täppa till. Jag kom ikapp och låg med i klungan igen, men vid Miobacken vid 10 km ökades farten igen och då blev jag ifrånåkt. Inga ursäkter, jag var helt enkelt får dålig för dagen. Avställd. Avflugen.

Tack Erik för eminent drickalangning

Tack Erik för eminent drickalangning

Från 10 km till 20 km åkte jag i en grupp med tre ryssar där vi växeldrog ganska jämnt. Sedan kom Erik Melin Söderström (30:e i årets Vasalopp) ikapp. Han hade brutit en stav. Då splittrades vår lilla grupp efter som min namne höll en jäkla fart. Från 20 km till 36 km åkte med Erik, en norrman och en ryss, där Erik drog överlägset mest. Vi körde ikapp Robin Bryntesson vid varvningen och vid 36 km orkade jag inte längre hänga på Brynte och Erik. Från 36 km och in i mål växeldrog jag och ryssen med en norrman i släptåg, som ställde av oss med 500 meter kvar. Jag spurtslog dock ryssen, samt även en annan ryss som vi kommit ikapp. Jag har börjat lära mig att spurta, kul! Den ena av ryssarna blev 8:a på en världscuptävling för några år sedan, den andre blev 8:a i Jizerska i vintras. Som sagt, startfältet var bra. Jag blev 36:a (i resultatlistan står det felaktigt att ena ryssen var före mig). Tiden blev 1:50:51 vilket ger en snittfart på 26.09 km/h (2.18 min/km).

Bättre i Stockholm
I Sverigecupen sista helgen i juni på motsvarande bana var jag 3:a ca 5 min efter Robin Norum och Marcus Johansson, samt 7 min före damvinnaren Annika Löfström och 9 min före damtvåan Sandra Hansson. Igår var jag 7 min efter Johansson/Norum, samt 3 min före Sandra och 5 min före Löfström. Jag åkte nog ungefär 2 min bättre i Stockholm än Alliansloppet, men det är naturligtvis väldigt svårt att säga. Hur som helst känner jag mig ganska nöjd trots allt med gårdagen.

Anders Svanebo lånade min reservstav, men spetsen höll inte. Förlåt. Rullskidsholkar även på reservstavarna nästa gång.

Anders Svanebo lånade min reservstav, men spetsen höll inte. Förlåt. Rullskidsholkar även på reservstavarna nästa gång.

Oscar Bergenholtz imponerade
Banketten på kvällen blev enligt säkra källor livad. Men Oscar Bergenholtz och jag åkte hem nästan direkt efter målgång, för att jag skulle gå på Olle Häggdahls svensexa. Oscar gjorde för övrigt en fantastiskt bra insats med en 90:e-plats på 2:00:37. Han tränar bara i snitt knappt 20 timmar i månaden, men det är till väldigt största delen den mest grennära träningen – rullskidor klassiskt.

Det var trevligt att prata alla man känner både före och efter loppet och återigen: JÄTTEKUL alla ni jag inte träffat tidigare som kommer fram och tackar för en bra blogg. Det värmer. Ursäkta att jag kan verka lite stressad ibland vid tävlingar, men ni betyder mycket!

FAQ
Varför åkte inte Tobias Westman? Han var seedad och vägrade att åka på Swenors låneskidor, eftersom det enligt honom själv hade varit kontraktsbrott mot Eagle Sport, som han har agenturen för i Sverige.
Varför bröt Anders Svanebo? Han bröt staven en gång, fick en ny stav (min reservstav faktiskt), men bröt spetsen på den. Jag hade inte bytt till rullskidstruga, skidtrugor metall är oftast inte lika hårda. Förlåt Anders.
Varför bröt Stansislav Rezac? Han bröt staven.
Varför åkte Rickard Bergengren och Z inte bättre? Z bröt stavspetsen i startbacken och Rickard bröt staven senare i loppet.
Varför åkte inte Jerry Ahrlin bättre? Han åkte med sin sambo Laila.
Varför var inte Adam Steen anmäld? Oklart.

Sist men inte minst: stort grattis till min kompis och klubbkompis Marcus ”snygge-Marcus” Johansson, som blev 6:a igår och vann hela svenska cupen i rullskidor. Du är så jävla grym!

Oscar Bergenholtz tränar grennära

Oscar Bergenholtz tränar grennära

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Rullskidor, tävling (sedan juli 2012), Träning och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Alliansloppet 2013 the story

  1. Adam Steen skriver:

    Bra kört ändå!

    Hahaha, kul ang. mig 🙂

Kommentarer är stängda.