Vårgårdarullen 2013 the story

Samuel Norlén vann SM-silver och SM-guld i på rullskidor förra helgen. Igår visade han varför. Kung Samuel är kung på PU-hjul (inte lika het på gummihjul)

Samuel Norlén vann SM-silver och SM-guld i på rullskidor förra helgen. Igår visade han varför. Kung Samuel är kung på PU-hjul (inte lika het på gummihjul)

Resultat Vårgårdarullen finns här.

På väg norrut körde vi förbi fincyklisterna Ove Nilsson och Magnus Andersson. Ove ställde ut med bart nedtill och såg ut att ha vältrimmade ben.

På väg norrut körde vi förbi fincyklisterna Ove Nilsson och Magnus Andersson. Ove ställde ut med bart nedtill och såg ut att ha vältrimmade ben.

Jag bestämde mig igår morse att ta mig tid att åka till de vackra västgötska skogarna för att ställa ut på 38 km K med tävlingshjul i Vårgårdarullen. Rullskidstävlingar i långloppsform prioriterar jag mycket högt eftersom jag tycker det är den bästa Vasaloppsträning man kan få.

På pappret var de tre favoriterna Samuel Norlén, Tobias Westman och jag, i den ordningen. Men det fanns även andra starka åkare på startlinjen, som Z, Philip Askeroth och de två late bloomarna Fredrik Ousbäck och Erik Wilhelmsson.

Jag körde med flång nya Eagle Sport tävlingshjul från Huselius Skidsport. De gick fint!

Jag körde med flång nya Eagle Sport tävlingshjul från Huselius Skidsport. De gick fint!

Samuel Norlén stark som en oxe
Starten gick ca 100 höjdmeter nedanför målet och efter ungefär 8 km kom banans största backe, som gick upp på en platå där man sedan körde en vändpunktsbana ett par gånger.

Första 3-4 km stötte jag i vanlig ordning en hel del för att minska klungans storlek, vilket också lyckades. Men från 4 km till in i mål var det Samuel Norlén show, han drog typ rubbet.

In i backen var vi sex personer, men där sprack det rejält och det bildades en tättrio på Samuel, Westman och jag. Samuel körde riktigt starkt även uppför och jag körde andra halvan av backen helt max. Jag hade inte kunnat ha kört en hundradel snabbare. På toppen lyckades jag bita i och gjorde så till 26 km in i loppet. Då släppte Westman och Samuel fram mig 20 meter. Jag visste att de skulle komma som X2000 och bränna om när som helst, så jag åkte bara lugnt och vände mig om föra att vara beredd på deras attack. Men när den kom i en lång nedförsbacke var jag chanslös. De två klubbkompisarna är tyngre än mig och rullar därför bättre nedför, dessutom är Westman förmodligen bäst i världen på att åka utför på rullskidor. Ett snyggt taktiskt drag orkestrerat av Westman! Sånt gillar jag, trots att det i det här fallet skedde på min bekostnad.

Tack tack Rickard Bergengren och Isabelle för skjutsen!

Tack tack Rickard Bergengren och Isabelle för skjutsen!

Inget tryck på slutet
Sista 12 km fick jag åka själv och tappade hela 1.16 min Westman (och jag åkte bara 2 s snabbare än Fredrik Ousbäck), som traditionsenlig spurtade ner Samuel.

Jag är nöjd med resultatet. Att tävla på rullskidor passar egentligen inte mig så bra, eftersom jag är så klen, men i år har jag gjort min överlägset bästa rullskidssäong någonsin.

Orosmomentet är att jag tappade mycket tid sista milen. Det börjar kännas att jag tränat väldigt få timmar i sommar och jag skulle behöva några längre distanspass emellanåt.

Tack för ett jättebra arrangemang och tack Casco-mackan och Knabarna för superb drickalangning!

Philip Askeroth har tränat ungefär lika lite som mig i sommar, men prioriterar precis som jag ändå att tävla.

Philip Askeroth har inte tränat mycket i sommar, men prioriterar precis som jag ändå att tävla.

Tobias Westman sade så här till mig igår kväll: "Jag funderar på att sluta med att tävla på rullskidor, det är så tråkigt när man vinner så lätt."

Tobias Westman sade så här till mig igår kväll: ”Jag funderar på att sluta med att tävla på rullskidor, det är så tråkigt när man vinner så lätt.”

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Rullskidor, tävling (sedan juli 2012), Träning och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vårgårdarullen 2013 the story

  1. M skriver:

    Tjena.
    Det känslan jag har fått är att man måste ha årsfärska hjul för att rulla som de allra snabbaste, är det någon mer som har fått den känslan?

  2. Pingback: Kraftstaven | Återigen vinst för Tobias Westman

Kommentarer är stängda.