Spannmätning på Ski and Run i Göteborg

Mina Madshus Redline spannmätta

Mina Madshus Redline spannmätta. HBW = höjd på halvvikt. FBW = höjd på helvikt. De översta skidorna var de jag hade i Årefjällsloppet i år då jag hade bra skidor i kallföre.

Innan jag drog upp till Torsby för att jag arrangera Vasaloppslägret 13-15 september åkte jag förbi Ski and Run för att spannmäta mina fyra nya par Madshus Redline.

Jag hade lämnat skidorna där ett par dagar tidigare så Niklas var redan klar med sitt jobb i den digitala spannmätaren Eiker. Vi pratade spann i över en timme och jag måste säga att jag är jäkligt imponerad av Niklas. Han verkar mycket kunnig och har en enorm erfarenhet av skidspann av olika märken. Jag kommer inte redogöra för allt vi pratade om glidzoner, tryckpunkter, vad som händer när man trycker mer än helvikt och så vidare. Men jag tog några anteckningar om skidorna på pappret nedan. Sammanfattningsvis kan jag säga att:

 • Mina skidor var generellt lite för höga (åtminstone på halvvikt), men det var bara par nr 3 som Niklas tyckte att jag skulle byta ut. Jag kommer byta det mot en stakskida som enbart kommer att användas för lopp utan fästvalla. De senaste två åren har jag åkt 3-4 tävlingar per säsong utan fästvalla.
 • Överhuvudtaget så har jag märkt att många (inkl mig själv) ofta söker för höga skidor. Jag kände själv på Jørgen Auklands skidor som han vann Vasaloppet på och de var riktigt mjuka. Jag var även inne på Madshus fabrik i vintras och fick komma in i ett heligt rum där jag inte fick foto. Där fanns en massa mätvärden från skidor som Madshus åkare hade vunnit stora lopp på. Det var verkligen inga höga spannhöjder. Alla märken är olika, men för Madshus Redline tror jag t ex 1,45 mm på halvvikt är ett ganska bra mått. Problemet med för hårda och höga skidor är att glidzonerna blir korta och det finns risk att ändarna gräver ner sig som en plog. Då är det bättre att istället valla lite kortare.
 • Ska ni köpa skidor så prata gärna med Niklas på Ski and Run i Göteborg. Det känns som han har bra koll på läget.
Anteckningar från besöket på Ski and Run för ett par veckor sedan

Anteckningar från besöket på Ski and Run för ett par veckor sedan

Niklas Westermark på Ski and Run kan sin Eiker spannmätare

Niklas Westermark på Ski and Run kan sin Eiker spannmätare

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Prylar, Skidor och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Spannmätning på Ski and Run i Göteborg

 1. Nitarn skriver:

  Missade denna sida på kommentaren nyss. Men är det samma belag på alla fyra?
  (Annars gillar jag även Klas på Alewalds om man bor i Stockholm …)

 2. herbert skriver:

  hei
  jeg har 2 par madshus redline fra toppløper i norge… De er på min vekt 1.20 og 0,30…
  Det er 27 cm bak balansepunkt og 38cm fram til 0,1 foran på skien. Til 0,2 er det 24cm og 35 cm..
  Synes du dette er for kort smøresone.. jeg tenker spesielt at det er litt kort lomme bak balansepunktet…. Hva synes du?

 3. herbert skriver:

  jeg lurer på hva du og han mener om bakspann… skjønner ikke helt kommentaren/anteckningen,,,langre bakspann an 1…. sorry for norsk tastatur…
  Hvor langt bakspann har du på kladskidorna?

 4. Hej Herbert,

  Första frågan som måste ställas är vilket före skidan skall gå i. Är det en klisterskida, en kallföresskida, skall den användas på långlopp eller mera traditionellt?
  Alla dessa parametrar måste tas in i diskussionen om man ska bedöma en skida. Just Madshus REDline är en skida om den är rätt plockad/uttagen en skida som knappt kollapsar (stängs för fäste) för ens trycket från skidåkaren koncentreras till en mindre tryckyta. Dvs frånskjutet.

  Det har enligt mig gått troll i hårda/höga skidor med för korta glidzoner och då framför allt på kallföres skidor.

  Det som är intressant är inte alltid HBW-värdet i ditt fall 1,20 och FBW – värdet i ditt fall 0,30. Det som är intressant är vad som händer med skidan när man ökar på belastningen i kg på FBW. Hur klarar skidan det? Kollapsar den eller bär den?

  1,20/0,30 skulle kunna vara en grymt bra kallföresskida på traditionell åkning, dvs kuperad slinga.

  Jag tycker att själva längden på spannet verkar vara helt i sin ordning men då för kallföre, jag hade velat ha skidan lite högre på HBW för långlopp.

  Ursäkta att det blir på svenska men min norska är inget vidare.

  Vill du så får du gärna höra av dig till mig direkt om det är några frågor.

  MVH
  Niklas Westermark
  Ski & Run Göteborg

  • herbert skriver:

   hei
   har masse skiselector bilder på mine skidor fra 3 norske landslagsåkere… ulike skidor… ulike merken fra både kald og varmføre… send meg evt mailadr din så kan jeg sende. Når du måler slutspenn.. måler du 7 cm? Og regner du at skien skal ned til 0,1 eller 0,2… hva er dine tanker om slutspann? Har bra koll på skidor…

Kommentarer är stängda.