Bok om längdskidåkning

Det står en text om mig på Runner’s Worlds hemsida idag. Runners hemsida är också ett av de ställena som min skidbok säljs (man hittar även länken via www.skidboken.se). Normalt ligger priset på 349-399 kr (säljs inte billigare någon annanstans), men som engångshändelse kostar den denna helg till och med söndag 299 kr på Runners hemsida, som ett erbjudande nu precis innan Vasaloppet.

I texten nedan står det lite om min säsong och om Engelbrektsloppet.

Längdskidåkning för omslag miljö

Längdskidåkning för dig

Erik Wickström tipsar dig inför Vasaloppet
Lopp: Runner’s Worlds medarbetare Erik Wickström skrällvann i helgen Engelbrektsloppet, Sveriges näst största längdskidtävling. Erik är författare till boken “Längdskidåkning för dig” och här hittar du hans bästa träningstips!

Berätta lite kort om Engelbrektsloppet och hur det kändes!
– Det var ett speciellt lopp där första tredjedelen gick mycket långsamt i en stor klunga eftersom det låg några centimeter blötsnö i spåret. Ingen ville ligga först och dra. Men på andra varvet av tre höjdes farten rejält, då det gick snabbare i spåret.

Jag tog täten och körde max i sista uppförsbacken då det var 13 km kvar, då blev vi en klunga på tre personer. Med 500 meter kvar till mål gjorde jag en långspurt som höll. Jag hade kollat innan loppet vilket spår som gick snabbast och jag valde såklart det när jag kom in först på upploppet. Har man ingen vass spurt måste man vara bra på andra saker!

Du jobbar heltid, har familj och hus och tränar betydligt mindre än dina konkurrenter. Vad är hemligheten?
– Jag har tränat mindre nu än på tio år, men har lyckats bli mer effektiv och gör rätt saker när väl träningskläderna är på. Min träning beror helt på hur mycket jag jobbar, men mängden brukar variera mellan 5 och 12 timmar per vecka.

En normal vecka tränar kör jag bara ett pass som är längre än en timme. Då kör jag 3 timmar där andra halvan går i tävlingstempo. Det har funkat för mig, jag kommer köra det upplägget även i sommar då jag springer löptävlingar.

Skidåkning på glaciären i Ramsau. Foto: Johannes Glans (behövs ej anges)

Skidåkning på glaciären i Ramsau. Foto: Johannes Glans.

Förutom långpasset gillar jag att köra 5 stycken 1000-metersintervaller på SkiErg (stakmaskin) med 1 minuts vila, ett pass som totalt tar 30 min. Jag gillar också att rent allmänt lägga in intervaller i många pass, till exempel 1 timmes stakning på skidor med 5 stycken 3-minutersintervaller med 1 minuts vila andra halvan av passet.

På sommaren blir det förutom rullskidor, stakmaskin och styrka även en del löpning med joggingvagnen. När min dotter ligger i vagnen blir det totalt 25 kg att släpa uppför de kuperade grusvägarna i Borås så det blir bra träning för benen.

Ditt nästa mål är Vasaloppet, där du tidigare har varit 52:a som bäst. Hur laddar du inför loppet och vad siktar du för placering?
– På söndag är det Skinnarloppet, som blir sista tävlingen inför Vasan. I övrigt gäller det att hålla sig frisk från dagisförkylningarna! Stämmer allt på Vasaloppet med bra skidor, bra start och bra form så kan jag bli topp 30. Men blir jag topp 50 är jag jättenöjd.

Dina tre bästa tips till de som göra Vasaloppet för första gången?
Åk mycket skidor de sista veckorna inför Vasaloppet. Det kan göra stor skillnad om man inte åkt så mycket tidigare i vinter. Se till att skidorna är bra och passar dig, det är den överlägset viktigaste delen av utrustningen. Testa det du ska äta/dricka före och under loppet. Många magar klarar inte alla typer av uppladdningspreparat och sportdrycker.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Skidor, Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.