Engelbrektsloppet 2014 the story

DSC_0148Engelbrektsloppet avgjordes 2 februari 2014. Resultat finns här.
Inslag på SVT Tvärnytt där jag intervjuas (och svär i TV) finns här.
Bilder på Engelbrektsloppets Facebooksida finns här.
Mobilkamerafilm från starten finns här.
Artikel Fagersta-Posten finns här.
Artikel VLT finns här.
Artikel Vasaloppets hemsida finns här.

Så här skrev jag i min träningsdagbok på FunBeat efter loppet:

1:a av 2000 anmälda i Engelbrektsloppet 50 km K. Känns lite overkligt (och jävligt härligt) att vinna ett sådant anrikt lopp med enbart storfräsare som tidigare segrare. Väldigt speciellt lopp då vi åkte ca 7 km ut till en varvbana på ca 12 km som vi körde 3 varv. Åkte buss i distansfart första dryga 15 km i en monsterstor klunga pga extremt tungt att ligga först (låg lite blötsnö i spåret och temperaturen låg runt nollan med tidvis snöblandat regn).

Jag och damsegraren Nina Lintzén

Jag och damsegraren Nina Lintzén

När vi sedan gick ut på andra varvet gick det lätt (eftersom många åkt där innan), men det var MYCKET folk, mer än Stråkenloppet. Där skruvades farten upp och jag låg med bra. Vid banans enda backe som var 800 m och steg 60 meter (alla topp tio körde utan fästvalla) på andra varvet, ca halvvägs in i loppet, drog jag helt max och fick en lucka på 15 s. Jag blev som väntat och ganska planerat ikappåkt några kilometer senare, men nu var vi bara sex personer i klungan, vilket är lagom för mig.

Snygge-Marcus släppte efter ca 3 mil och bröt sen pga fotproblem. I backen på sista varvet med 13 km kvar drog jag max halva backen och på krönet tittade jag mig om. Med mig hade jag Joakim Engström och glädjande nog också en extremt flåsande Emil Ekman, medan Ronnie Lööf och Håkan Löfström hade flugit av. Hade jag fortsatt att trycka på hela backen hade nog min klubbkompis Emil flugit, men jag ville ha med honom in mot mål, så jag klev åt sidan och lät Jocke staka först och då kunde Emil följa.

Sista platta milen in mot mål växeldrog vi, med Jocke som främsta dragare. Jag tyckte jag gick billigt hela loppet, även mot slutet, men jag väntade ändå till med 500 m kvar att sätta in dödsstöten. Emil flög direkt, men Jocke inte släppte någon lucka alls. När vi kom in på upploppet tog jag mittenspåret eftersom det gick fortast när jag testade dagen innan och samma dag före start (lite smart måste man vara när man är en dålig spurtare).  Jocke bytte spår, men lyckades inte komma om. Han sade att hans spår gled dåligt. Det kan stämmer nog, men jag vann i alla fall Engelbrektsloppet 2014. Lite stolpe in måste man ha ibland, jag har varit 2:a i många långlopp tidigare (enda segrarna är Ymerloppet 2010 och Stråkenloppet 2012).

Skidor: Madshus Redline plusskidor med svart belag. Höjd 2,0/0,45 med mjuka toppar. Glid (åkte utan fäste): Skigo LF grafit + Gul Briko + Skigo C22. Struktur: Grov slip S4 från Joakim Augustsson i Mora och rak 2 mm Red Creek. God glid, som vanligt denna säsong! När det kom nysnö på toppen sista varvet hade jag dock lite sämre än Jocke och Emil. Lite snö och mycket sten i spåret och man kände hur man körde på stenarna, men märkligt nog inte så mycket repor i skidorna. Ändå glad att jag sparade Årefjällsloppsskidorna.

STORT TACK ULRICEHAMNS IF FÖR GRYMMA LAGG OCH KANONSERVICE HELA HELGEN! 2:41:46, 45,26 km, 16,8 km/h (!), 390 m stigning, 385 m drop på min Polar.

Ulricehamns Tidning 11 februari 2014

Ulricehamns Tidning 11 februari 2014

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Skidor, tävling (sedan juli 2012) och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Engelbrektsloppet 2014 the story

 1. Lars Bern skriver:

  Grattis!!! Kanske ska föra upp dig som “Dark horse” till Vasaloppssegrare i år igen?
  http://www.skidforum.se/viewtopic.php?id=10178

 2. Jonas G skriver:

  Fast det var väl ändå en snäll svordom, hade hoppats på nått värre…

 3. mickech skriver:

  Grattis Erik! Ser att både du och jag benämner tävlingsrapporter i våra bloggar med “The Story”. Tror du var först med det. Säg bara till om du vill att jag slutar med det. Kolla in
  http://mickech.wordpress.com

 4. Kristian Tydén skriver:

  Prestigefylld seger! Stort grattis och lycka till med säsongens stora lopp!

 5. Pingback: En fantastisk säsong – hittills | Erik Wickström – Konditionskonnässör

Kommentarer är stängda.