Är förkyld och njuter

Nu har det gått fem dagar sedan Vasaloppet och det känns fortfarande väldigt bra. Det har kommit mycket gratulationer och det var först igår som jag kom i fas i inkorgen. Men det har varit idel trevliga mejl att besvara och mitt självförtroende har nått nya nivåer. Jag har också märkt att det kommit en hel del förfrågningar dessa dagar vilket är mycket glädjande.

Rickard Bergengrens kontor på Abecita i Borås

Rickard Bergengrens kontor på Abecita i Borås

Det är många som uttryckt att det varit kul att se att jag fick så mycket ut av den träning jag har lagt ned. Och det tycker jag verkligen att jag fick. Jag har aldrig tidigare varit så analytisk och pragmatisk i min träning.

Det var i höstas som jag bestämde mig för att ändra min träning, vilket jag sedan gjorde successivt. Detta var efter att ha försökt träna över 15 timmar på en samma vecka och återigen blivit sjuk. Eftersom jag vill vara så mycket så möjligt med min familj, och samtidigt i perioder jobbar mycket (inte minst i somras/höstas då jag skrev skidboken) så klarar jag i dagsläget helt enkelt inte av stora träningsmängder. Jag blir skadad eller sjuk.

Rickard Bergengren i möte, eventuellt viktigt

Rickard Bergengren i möte, eventuellt viktigt

Jag insåg att 1) jag har inte möjlighet att träna som andra elitåkare och 2) jag kommer från med nu fråga mig inför varje pass: ”Kommer det här att göra mig snabbare mellan Sälen och Mora?”.

Det gjorde att jag i stort sett tog bort all skejting (inte gjort sedan i somras), cykling och lugna distanspass. Jag körde nästan inte ett enda lugnt distanspass i vintras, utan körde ungefär ett långlopp i veckan och ett tretimmarspass med långloppstempo andra halvan (sista 10 min plattan i mattan). De otaliga 2 timmars distanspass med en massa drickapauser som jag så ofta gjorde tidigare tog jag bort. Max träningdos på en och samma vecka sattes till 12 timmar. Ungefär vartannat pass var klassiskt, vartannat stakning. Styrka hemma i källaren med Marcus Wadell en gång i veckan, med mycket få undantag. Cirka ett löppass i veckan, med joggingvagnen. SkiErg-intervallerna där hela passet tar 30 min då jag kör mig oerhört fikasugen och ligger och flämtar på golvet efteråt försökte jag behålla åtminstone varannan vecka under vintern.

Så här blir en behå blir till

Så här blir en behå blir till

I januari höll det på att gå lite dåligt, då jag arbetade mycket, åkte på min livs första magsjuka i vuxen ålder och vissa veckor bara fick till 4-5 timmars träning. Men sedan vände det i februari då jag kunde träna 10-12 timmar i veckan och byggde upp en formtopp.

Inför Vasaloppet reglerade jag träningen och kände efter dag för dag för att få till toppformen, vilket lyckades. Överhuvudtaget planerar jag nästan aldrig min träning, mer än kanske dagen innan. Jag tränar när tillfälle ges.

Det har varit vansinnigt mycket stolpe in denna säsongen. Jag har fått bra starter, inga stavbrott, lyckats med taktiska beslut, haft min grymma ”Årefjällsloppsskidor” och haft en hel del ren tur.

Besök på Abecita
Eftersom jag Astrid och Ida åkte hem från Dalarna redan på måndagen innan Vasaloppet så fick jag inte träffa henne på 6 dagar. Så denna vecka har jag varit hemma en hel del med Astrid och haft det gött. Idag var vi och hälsade på Rickard BergengrenAbecita, där han jobbar som VD-assistent på Borås stolta underklädsföretag. Trevligt!

bild 4Jag har också passat på att pussa Astrid ganska mycket, äta utan att tvätta händerna (”bara för att”, Vasaloppet är ju avklarad), vara extra länge på dagis i samband med hämtning och lämning, samt att sova för lite. Så det var väl inte helt oväntat att jag åkte på en förkylning. Men det gör inte så mycket. Dock så är det lite synd att jag missar DM i Tranemo i morgon, jag hade så gärna besökt Christian Olssons konstsnöimperium.

SM och Årefjällsloppet
16 mars skulle jag ha åkt 7-mila, men det blev inställt. Jag ringde Martin Rosvall i tisdags och frågade hur det var med snöläget där uppe och han lovade guld, vita skogar och en halvmeter snö. Jag lyckades övertala Rickard Bergengren om att hänga på och snart hade vi köpt varsin icke ombokningsbar t o r-biljett till Umeå med flyget. Dagen efter ringer Rosvall och säger ”Du Erik, loppet är inställt.”. Martin Rosvall, som blev 15:e i årets Vasaloppet, får från och med nu se sig som en hjälpryttare till mig och Rickard på samtliga skidtävlingar som straff.

Här sys det underkläder!

Här sys det underkläder!

22 mars åker jag femmils-SM i Hudiksvall och 29 mars blir det Årefjällsloppet. Men dessa tävlingar är inget jag laddar stenhårt för mentalt. Mitt fokus var Vasaloppet och resten får bli efterrätt. Det finns ingen snö i Borås så det får bli lite rullskidsträning inför dessa lopp.

Jag hade tidigare tänkt att lägga av efter denna säsong, men eftersom jag är oerhört motiverad och känner att skidsatsningen hittills fungerar med familjelivet kommer jag att fortsätta. Jag skulle inte ha något emot att bli en avdankad H40-åkare som gör vad han kan för att inte bli sämre. Nästa år tränar jag gärna mer om jag får möjlighet, men vi får se vad som händer med olika uppdrag och hur det är att vara tvåbarnspappa.

Jag är en bra bit från de bästa långloppsåkarna. Ska jag nå toppen krävs en betydligt hårdare satsning och även mer talang. Jag trivs väldigt bra med situationen just nu, men visst blir man sugen på att ge skidåkning en rejäl chans. Vi får se. Mot Vasaloppet 2015!

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Träning. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Är förkyld och njuter

 1. Maja M skriver:

  Men Erik, ta det lite lugnt nu, det låter nästan som att du är påväg mot led-2-syndromet? ;P ( https://erikwickstrom.se/2012/03/15/ingen-sm-femmil-for-mig/ )

 2. Kolmårds Niclas skriver:

  ” även mer talang ” ???
  Nä Erik , verkar vara just det som finns.
  Tror inte du har så många kring dig på Vasan som tränar så lite / jobbar så mycke som du.
  Tycker du borde ge skidåkningen en chans om du får några fina ”anbud”.
  Tänk vad som kunde hänt om du gått med Laugaland när han stack…
  Marginalerna där framme är väldigt små till en riktig topplacering, ja till och med till vinst när det blir den här typen av lopp / före.

  Hur som helst är jag grymt imponerad av ditt lopp i Söndag´s, stort grattis .

  • Niklas Solsjö skriver:

   Du och Moberg gör grymma resultat med tanke på hur mycket åkarna runt er tränar!
   Behövs det övertalning på Bergengren för en tävling? 😉

  • Erik Wickström skriver:

   Tackar!
   Kul att höra från dig ”Kolmårds Niclas”! Hörde av en av mina lägerdeltagare i Torsby att du hade skadat foten och var tvungen att staka. Ser att du blev 297:a så du lär vara nöjd!

 3. mickech skriver:

  Grymt imponerad över din prestation. Undrar över dina Ski-Erg pass. Är det 5000 m i ett sträck eller är det 5 st 1000 m intervaller?
  De passen kanske är nyckeln till framgång 😉
  Tänkte jag skulle testa på Ski-Erg under vår, sommar och höst och komma väl förberedd till Vasaloppet.

Kommentarer är stängda.