Bjertorps slott – fint för en cykelhelg

Rune Bäck, Martin Söderberg, Angelica Ek och Erik Wickström utanför Bjertorps slott i Kvänum

Rune Bäck, Martin Söderberg, Angelica Ek och Erik Wickström utanför Bjertorps slott i Kvänum

Allén in till slottet

Allén in till slottet

Bjertorps slott

Bjertorps slott

Vårt rum

Vårt rum

Bjertorps slott utan Kvänum på Västgötaslätten lockar förutom “vanligt folk” en stor andel golfare och konferensgäster. Nu vill man bredda sig och satsa på att få hit cyklister. Därför var jag och några andra bloggare inbjudna till en helg för att cykla, äta, sova och njuta och sedan ge tips på hur man skulle kunna utveckla konceptet. Förutom Ida och jag så var även det cyklande paret Angelica Ek och Martin Söderlund med i helgen.

Frukostbuffé

Frukostbuffé

Det var verkligen en toppenhelg där maten och drycken höll absoluta toppklass. Både lördag eftermiddag och söndag eftermiddag cyklade vi knappt 3 timmar. Båda dagarna cirka 8 mil (ca 29 km/h i snitt), men olika rundor. Kantvindsturer på öppna fält har aldrig varit min favorit, men vår guide Rune Bäck lyckades hitta riktigt fina svängar och med trevligt sällskap är det alltid kul att cykla! För min del blev det alltså en ordentlig start på cykelsäsongen efter vinterdvalan, med 16 mil på två dagar. Men kroppen höll.

Guiden Rune var en underbar karaktär. 72 år ung, vältränad och med fräscha och vältvättade cyklar. Han var aldrig elitidrottare som “ungdom”, men klippte Göteborgsvarvet på 1.17 och lade Lidingöloppet på 2.00 som 48-åring. På rundorna fick vi bland annat se:

 • Macken som delar av TV-serien Macken spelades in
 • Samhället Fåglum, där de fyra lagtempobröderna Pettersson (döpte sedan om sig till Fåglum) kommer ifrån
 • De vackra stenbroarna i Hudene
 • Kålles Rekordmagasin som är ett lokalt idrottsmuseum (vi gick dock inte in)
 • Minnesstenen över VM i plöjning som avgjordes vid Karstorp (en gård tillhörande Bjertorp) 1976
Rune Bäck är 72 år, vältränad och har en av Västgötaslättens fräschaste cykelparker. Jag vill vara Rune när jag är pensionär!

Rune Bäck är 72 år, vältränad och har en av Västgötaslättens fräschaste cykelparker. Jag vill vara Rune när jag är pensionär!

Rune är uppväxt i Bjertorp nära slottet och bor i Vara, så han vet typ vem som äger varenda gård i trakten. Det var en stor behållning att höra hans historier!

Förutom cykling, bastu och allmänt välbefinnande så överträffade köket mina och Idas högt ställda förväntningar. Vid varje måltid serverades mat med ekologiska råvaror från bygden och den femrätters middag vi åt på lördag kväll var bland det godaste jag ätit. Och då har jag ändå ätit på ganska många restauranger som håller högre klass än min Flygande Jakob.

Idas stormage

Idas stormage inför middagen. Blev nog ännu lite större efter.

Vi fick tre olika viner. Först en Pinot Noir, vilket vanligtvis inte tillhör mina favoritdruvor. Det blir ofta ganska lätt vin och jag är relativt enkelspårig i min vinkonsumtion: det ska vara rött och kraftfullt, helst italienskt. Men även om det vinet inte var kraftfullt så var det så smakrikt att det med råge kompenserades. Till fisken fick vi en Riesling, som så många andra gånger när man dricker vitt. Lite för sött för mig, men oerhört smakrikt. Till huvudrätten kom det så äntligen, både italienskt och kraftfullt. Jag vet inte vad det hette, men det var 80 procent Corvinadruvor, alltså samma druva som används för att göra Amarone- och Ripassovin. Dessa var dock ej torkade innan vinframställningen (som är fallet med Amarone), men tack vare en lång fatlagring blev det ändå riktigt kraftfullt och väldigt gott.

Ida var med sin stormage (beräknad ankomst 8 maj) inte med och cyklade, men kunde njuta av lite skön avkoppling. Jag lyckades också med konststycket att inte fälla upp datorn från lördag lunch till söndag lunch så det blev en härlig helg tillsammans!

För dig som vill ta en lyxig cykelhelg kan jag verkligen rekommendera Bjertorps slott!

image

Bjertorps slott fyller hundra i år och har tagit fram ett jubileumsöl. Själv gillar jag inte öl utan håller mig till vin.

Bjertorps slott fyller hundra i år och har tagit fram ett jubileumsöl. Själv gillar jag inte öl utan håller mig till vin.

Vad vore en blogg utan selfies?

Vad vore en blogg utan selfies?

Martin fotade mig i farten. Han varen jäkel på att trolla med kameran när han själv cyklade.

Martin fotade mig i farten. Han varen jäkel på att trolla med kameran när han själv cyklade.

 

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Cykel, Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Bjertorps slott – fint för en cykelhelg

 1. Martin S. skriver:

  Strålande bloggpost om en strålande helg. Ni kunde definitivt mer vin än vi! Men otroligt gott var det 🙂

 2. Fredrik skriver:

  Kan det varit en flaska Corvina Veronese ni släckte törsten med…

 3. Pingback: Njutfull cykelhelg på Bjertorp slott | Angelica Ek

Kommentarer är stängda.