Skistart Silver Classics

Skistart rullskida

Skistart Silver Classic för 1395 kr exkl bidning

Jag har sedan i september åkt en del av mina rullskidspass på Skistarts modell Silver Classics. De kostar bara 1395 kr, vilket är mindre än hälften av vad många andra rullskidor kostar. Anledningen till att jag ville testa dem är för jag får många frågor om hur bra budgetrullskidor generellt är.

Själv åker jag helst på Elpex Evolution. Efter att ha testat uppåt hundra par rullskidor tycker jag fortfarande det är den bästa modellen sett till åkkänsla, komfort, slitstyrka och allmän kvalitetskänsla (och nej, jag får inte ett öre för att säga det). Vad är då skillnaden på Evolution för 3290 kr och Silver Classic för 1295 kr?

Elpex Evolution X

Elpex Evolution för 3290 kr exkl bindning

Det sitter i hjulen
Största skillnaden mellan dyra och billiga rullskidor sitter mestadels främst i hjulen. Så även i detta fall. Skistarts modell funkar bra på fin asfalt, men på gammal asfalt och fina grusvägar är det stor skillnad på komforten. Stommen, som är i aluminium är det inget fel, men jag har svårt att uttala mig om slitstyrka eftersom jag bara åkt ca 50 mil på dem. Men än så länge håller de bra.

Det sitter dock viss komfortskillnad även i stommen. Aluminium är inte så förlåtande jämfört med komposit-/laminatvarianter, som exempelvis Evolution eller storsäljaren Swenor Fibreglass (som är väldigt skön att åka på, men lite väl tung). Det går också att bygga in en viss fjädring i gaffeln som tar upp stötar. Helgjutna stommar (gaffeln integrerad i stommen) är förvisso snyggt, men sällan bra för komforten.

Snabba hjul
Sedan allt färre rullskidstävlingar avgörs på tävlingshjul har begreppet ”2:or” blivit intressant, eftersom det är en så godtycklig definition. 2:or motsvarar än fart som är snabbare än alla skidfören, men det är ändå lägre fart än tävlingshjul (”normalt skidföre” ligger mellan 3:or och 4:or, vilket är lätt att se för den som använder GPS-klocka, så det är betydligt mer relevant att träna på 3:or eller 4:or så länge man inte är nybörjare eller står i de bakre leden i Vasaloppet). Skistart Silverstart Classics 2:or är ganska snabba, snabbare än exempelvis Swenors 2:or. Så för dig som vill ha ett billigt par till exempelvis Alliansloppet och eller som vill börja med rullskidåkning och struntar i att det kommer att vara stötigt på grov asfalt så är Skistart Silver Classic ett bra tips.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Prylar, Rullskidor och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Skistart Silver Classics

 1. Emil Folkesson skriver:

  Är de snabbare än elpex-tvåor? Kanske kan vara värt om nu alla tävlingar ska gå på tvåor…

  • Erik Wickström skriver:

   Har inte jämfört de mot de ”nya” Elpex-2:orna än, men jag gissar att de är ganska lika.

   • Emil folkesson skriver:

    Okej så till tävling så kan de kanske vara ett lika gott alternativ istället för att köpa nya elpex.

  • Erik Wickström skriver:

   Jag har som sagt inte rullat dem mot varandra, men jag upplevde att Skistarten rullade ungefär lika mycket fortare än Swenoren som Elpexen gjorde. Men sedan beror det ju också på lite andra faktorer.

   • Emil folkesson skriver:

    Okej de låter bra. Fantstiskt mkt info på denna blogg som man aldrig skulle fått veta. Tack!

Kommentarsfältet är stängt.