Alliansloppet 2014 the story

Resultat Alliansloppet 2014 finns här. Obs: preliminära. Det står att jag blev 34:a, men de har inte fått med Niklas Dyrhaug som blev strax före mig.

Min klubbkompis Marcus Johansson lyckades inte komma tillbaka efter stavbrottet, men han vann ändå den svenska rullskidscupen.

Min klubbkompis Marcus Johansson lyckades inte komma tillbaka efter stavbrottet, men han vann ändå den svenska rullskidscupen.

Det blev ett mycket lyckat Allianslopp för min del. Jag är nöjd med både placering, tid, resultat och hur jag kämpade. Det blev en preliminär 35:e-plats, 4.24 min bakom segrande Kjølstad efter 48 km. Förra året blev jag också 35:a, men då över 9 min efter täten. Nu körde jag 2 minuter snabbare än förra året, trots cirka 15 grader och lite regn jämfört med över 25 grader och sommarväder förra året. Det känns jätteroligt att prestera mycket bättre i år än tidigare.

Starten gick bra och jag kom iväg bra uppför första backen, som är den största på det 16 km långa varvet. Förra året fick jag slita rejält för att hänga med klungan en mil innan jag flög av. Igår hängde jag med ca 15 km utan att det var döjobbigt. Strax innan varvning skruvades dock tempot upp inför spurtpriset och då släppte jag några få sekunder. In i backen kom jag med rejäl puls och det blev en tuff stigning. Åkte lite med benen i år, men det blev nog bara totalt ca 20 tag stakning med frånskjut, ingen diagonal. Benen funkar ändå så dåligt när stått och stakat en halvtimme.

Min klubbkompis Maria Nordström vann lite oväntat. Årets Vasalopps-9:a verkar ha talang för långlopp.

Min klubbkompis Maria Nordström vann lite oväntat. Årets Vasalopps-9:a verkar ha talang för långlopp.

Bra klunga

På krönet av backen var det precis att jag inte nådde klungan. Jørgen Aukland, jag och nån till kom i samma grupp och jagade, men det var precis att vi inte nådde fram. Sedan körde jag resten av loppet i en klunga med ca 4-6 personer, som skiftade lite grann. Jørgen Aukland var med hela tiden och de som var med ibland var Morten Eide Pedersen, Bill Impola, Robin Norum, Marcus Fredriksson, Niklas Dyrhaug m fl. För det mesta hjälptes de flesta åt, men ibland fick jag stå över förningar. Jag plockade nämligen ut det mesta som fanns idag. Jag tror aldrig någonsin jag har haft så hög snittpuls i ett långlopp: 88 procent av max. Från kilometer 15 var det stenhårt hela vägen, så då måste man vara nöjd.

När man läser resultatlistan kanske man hoppar till ibland, vilket ibland beror på stavbrott. Anledningen till att jag exempelvis var före Rikard Tynell och snygge-Marcus var pga stavbrott. Ahrlin bröt dock staven när han hade släppt. Fler som bröt staven/spetsen var Daniel Tynell, Jimmie Johnsson, Bill Impola, Jörgen Brink, John Kristian Dahl, Andreas Nygaard, Markus Ottosson, Tobias Westman m fl.

Daniel Tynell fick en bok om Polhem av oklar anledning

Daniel Tynell fick en bok om Polhem av oklar anledning

Vacker teamkörning

En av gårdagens häftigaste saker att se var när Ottosson (i vanlig ordning) bröt en stavspets. Då väntade hans teamkompis Fredrik Byström in honom, drog upp honom till klungan igen, för att sedan vägga. Ottosson är skyldig Bysse en lyxlunch! Kjølstad och Ottosson, som blev 1:a och 2:a, var för övrigt exakt min tippning i loppet. De är stakstarka pojkar. Ottosson har varit min stakförebild senaste två veckorna och det har givit effekt. I Delsborullen var jag 3.20 min efter på 18 km. Igår var jag 4.24 min efter på 48 km.

De elitseedade hade låneskidor från Skigo, som gick ganska likvärdigt sinsemellan och ungefär som mina Elpex-2:or. Alltså lite långsammare än trimmade ”snabb-2:or”. Det fanns skillnader på rull i fältet, men långt ifrån enorma. Lite tråkigt var att flera stänkskärmar ramlade av. Sådant ska inte hända med helt nya skidor. Dessutom drog vissa snett. Två av de jag prövade dagen innan var t o m svåra att åka på. Där finns förbättringspotential till nästa år. Och gärna 50 procent fler låneskidor. Men överlag otroligt rättvisa och trevliga tävlingar.

Från TV12:s sändning.

Från TV12:s sändning. Hittills var jag tyvärr bara sett att TV4 Play lagt ut de första 23 minuterna.

UIF:s service top notch

Efter loppet fick jag delta i TV12:s sändning där jag svarade på några frågor i studion. Jag hoppas det blir fler gånger!

Nu ska jag njuta av detta. Jag är bättre på snö än på rullskidor, så årets resultat i Alliansloppet var jag oerhört nöjd med!

Stort tack till Ulricehamns IF. Enormt bra dricka- och stavservice. Vi har faktiskt t o m bättre service än vissa proffslag. Det gjorde att jag inte behövde ta med mig egen vätska i år, vilket var skönt att slippa.

Hela Alliansloppshelgen var kanon. Mer om det senare.

Mitt max är 185, så jag hade alltså 88 procent av maxpuls i snitt i 1:48 h på rullskidor. Så mycket jag har nog aldrig tagit i under ett långlopp.

Mitt max är 185, så jag hade alltså 88 procent av maxpuls i snitt i 1:48 h på rullskidor. Så mycket jag har nog aldrig tagit i under ett långlopp.

Totalstigning Alliansloppet med mera. Snitthastigheten blev 26.3 km/h.

Totalstigning Alliansloppet med mera. Snitthastigheten blev 26.3 km/h.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Rullskidor, tävling (sedan juli 2012), Träning, Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Alliansloppet 2014 the story

 1. Martin Erlandsson skriver:

  Ang. mysteriets med boken om Polhelm. Var han inblandad i bygget av slussarna/ fallen i Trollhättan? Eller ska jag läsa det ironiskt? Alltså att det var självklart och underförstått att han fick en bok som har koppling till staden. Men som en trogen läsare så känns det som du inte arbetar så mkt med ironi? Om det är så att det är ironi så gillar jag det. Hälsa Per F

  /
  Martin

  • Erik Wickström skriver:

   Bra reflektion.
   Kopplingen Polhem och Trollhättan är ju given med tanke på slussarna.
   Det oklara är varför just Tynell fick boken, det var inget pris från placeringen i tävlingen. Kanske lite svårt att förstå 🙂
   Hur som helst fick han den av tävlingsledningen för att han är en bra ambassadör för Alliansloppet!

Kommentarer är stängda.