Skidspår i Tranemo

Jag har varit runt på mååånga konstsnöanläggningar runtom i Sverige och har insett att de tre förmodligen bästa ställena i Sverige på att göra konstsnö är Borås, Ulricehamn och Tranemo (utan inbördes ordning). Trots vårt milda klimat i Västergötland kan vi konkurrera med anläggningar norrut, vilket egentligen är helt otroligt. Och det handlar inte bara om ekonomi och ideellt arbete, utan om kunskap, skicklighet och tajmning. Att pista på rätt tider, att jobba hårt då det behövs jobbas hårt, vara smart i prissättning och betalningsmodell med spåravgifter samt att ha en plan för vad som händer om någon går snett.

Tranemo konstsnöspår

Tranemo konstsnöspår

Borås är helt fantastiskt på vintrarna där pistmaskins-Peder, som f ö borde få pris som Sverige mest kompetenta och ambitiösa spårfixare, sköter spåren perfekt och lägger ofta upp spårrapporter när han är klar vid klockan tre på natten (spårar man på natten hinner spåren frysa ihop fint, spårar man på morgonen/förmiddagen blir det ofta sockrigt). Ulricehamn har kanske de bästa spåren för trad-tävlingar och är lite ”kallsäkrare” än Borås. Tranemo, som också är aningen kallare än Borås, är en uppstickare som de senaste åren visat framfötterna med Christian Olsson som primus motor.

Vad jag har förstått så stämde detta i fredags förra veckan:
– Tranemo har 500 m spår sedan i fredags
– Mora har 350 m spår
– Falun har 200 m spår
– Torsby har inga spår förutom tunneln
– Umeå, Grönklitt, Östersund, Högbo har lite längre konstsnöspår
– Har Sundsvall, Sollefteå eller Hudiksvall spår?

När jag skrev detta till Christian Olsson i söndags svarade han så här:

Ungdomsträning i Tranemo förra veckan

Ungdomsträning i Tranemo förra veckan

Hej Erik!
Helt korrekt uppfattat, men nu tar det på snön i skitvädret. Följ Tranemo IF skidklubb på FB nu när du hittat dit igen så får du uppdateringar konstant. Jag tror inte de du nämner som frågetecken har några spår. Vi har inte haft under minus 3 mer än ca 8-10 tim. Vi har gjort snö i totalt ca 40 tim det mesta i temperaturintervall -1 – -2. Vi satsar på ny teknik och har en strategi att bygga södra Sveriges modernaste konstsnöanläggning i framtiden och testar den tekniken nu. Det mest fantastiska är att vi driver helt ideellt med hjälp av sponsorer och åkkortsintäkterna. Skriv gärna några rader på bloggen och V09asalöparen.

Alltså: Minus 3 eller kallare i cirka 10 timmar, ändå 500 meter spår. Jag tror norra Sverige har en del att lära av oss västgötar!

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Träning och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Skidspår i Tranemo

 1. Magnus skriver:

  I Luleå har vi 2,5 km jättefint konstsnöspår som varit igång en månad.
  http://www.skidspar.se/norrbotten/lulea/ormberget-lulea
  Det finns även spår i Boden, Piteå och Älvsbyn.

  • Håkan skriver:

   Boden har i alla fall snö, tack vare ett gäng entusiaster som jobbat sent in på kvällarna med tillverkningen. Men spårandet är i andra händer och en annan historia. Som vanligt. Sveriges sämst skötta bästa anläggning?

 2. Håkan Westman skriver:

  Nej, vi har inga spår i Sundsvall och det beror inte på att det inte funnits läge att producera snö utan det beror på att kommunen valt att inte göra det. Visserligen har även vi haft väldigt milt hela hösten och de dagar och nätter där temperaturen varit under -5 är inte speciellt många.
  I slutändan tror jag det hela är en ekonomisk fråga. Kommunen vill inte producera snö om risken är uppenbar att den töar bort. Jag upplever att det finns ett ganska brett missnöje med hur kommunen sköter den i övrigt alldeles fantastisk fina anläggningen uppe på Södra Berget.

 3. LInus (Falun) skriver:

  I Falun finns helt klart snö för 1km spår om man skulle lägga så tunt som man gör i söder.. här lägger dom 1m tjockt och 10 meter brett=)
  dom e duktiga på o samla snö på hög utan o köra ut den!

 4. Erik skriver:

  I Östersund är dom nog sämst i Sverige! Lyckas inte göra snö när det är kallt. När de sedan kör upp spåren gör de det precis på morgonen innan allt folk kommer vilket gör att det blir socker efter en halvtimma. Problemet i Östersund är att man har inställningen ”kan allt, vet allt, har ingenting att lära”…

 5. Jacob skriver:

  Hallå !

  Vid Högbo bruk vid Sandviken har dom 2 km konstfrusen anläggning med kanon fina spår som de haft i 3-4 veckor ! 😃😃😃

Kommentarer är stängda.