Intersportloppet 2015 the story

Pallen

Pallen

Resultat Intersportloppet 2015 finns här. Bilder från spurten finns här. image7

Det var en härlig känsla att åka skidor igår. I förra veckan kände jag att formen var fantastiskt bra när vi hade träningstävling i Mora på tisdagen, men denna vecka var jag riktigt under isen i onsdags, då det kändes redigt dåligt efter tre dagar utan träning utan istället mycket stress och lite sömn. Men på torsdagen och fredagen kändes det successivt bättre med lätt träning och igår så var formen verkligen på topp!

Suther första stöten
Första flacka 6 km gick det lugnt (jag drog ca 1 km). Sedan tryckte Lars Suther på gasen i backarna upp mot vasslan. SK Bores trevlige pojk Oscar Persson (17:e i Vasan i vintras) låg tvåa, evigt unge Peo Svahn trea och jag fyra. Peo släppte lite lucka så jag gick om och drog så småningom sista biten till Vasslan och även en bit i nästa uppförsbacke och vi tre fick en lucka. Trots bra arbete höll denna morgonutbrytning bara ett par kilometer. Det var svårt att hålla under i det snabba föret. För övrigt körde vi utanför spåret i stort sett hela loppet. Alla jag såg i eliten stakade, jag såg ingen med fästvalla. Intressant med tanke att för bara tre år sedan var Jimmie Johnsson ensam (kan varit något till, men tror inte det bland de tjugo första åtminstone) om att köra utan fästvalla på samma bansträckning. Utveckling!

Peo Svahn och Håkan Degselius

Peo Svahn och Håkan Degselius

I botten av Lundbäcksbackarna efter ca 12 km var vi runt åtta åkare och där blev det körning. Suther, Oscar, jag och SK Bores Jack Impola (var med in på både AXA och Alliansloppet, bror till Bill) kom loss och bildade en kvartett som höll resten av loppet. I några kilometer bort till Oxberg var Boreåkarna aktiva och vi skapade en hyfsad lucka. Men sedan slog de av på takten och de andra närmade sig. Från strax innan Gopshus och in i mål (sista ca 25 km) var det jag som var mest aktiv. Jag drog mest och tog hårdast förningar.

Starten Intersportloppet 2015. Foto: Lars-Åke Carlzon.

Starten Intersportloppet 2015. Foto: Larsåke Carlzon.

Moberg närmade sig
Suther och Jack var båda slitna och det kändes som Oscar och jag var starkast, men liten fördel till mig. Glidmässigt var Oscar och Suter lika och de hade aningen bättre än mig och Jack, som var ungefär lika. Men det var inga stora skillnader och inget som avgjorde loppet. Både Jack och jag kunde enkelt ligga med i suget i nedförsbackarna. Anledningen till att jag drog så mycket var att jag inte ville att de bakom skulle komma ikapp. Strax innan Eldris såg jag att Moberg var farligt nära så exakt vid kontrollen drog jag allt vad jag hade en stund. Sedan fortsatte jag att göra rejäla stötförningar i flera kilometer, men även om det var riktigt nära att Suther och Jack släppte så lyckades jag inte bli av med dom. In i Moraparken var jag ganska rökt i armarna, men lyckades oväntat spurta förbi Suther trots att han kom in på upploppet innan mig.

Starten Intersportloppet 2015. Foto: Lars-Åke Carlzon.

Starten Intersportloppet 2015. Foto: Larsåke Carlzon.

Skulle dragit mindre?
Hade jag kunnat gjort annorlunda? I vissa lopp drar man mer i än andra. Man kan inte bara hängåka en hel säsong. I La Sgambeda och AXA föll det sig så att jag inte kunde/behövde dra alls mycket. Idag drog jag mycket, men jag kände också att jag hade chansen att bli ensam in mot mål med Oscar. Hade jag dragit mindre hade vi kanske blivit sju pers in i Moraparken. Då hade jag varit betydligt fräschare, men sju pers på slutet är mer än vad jag vill ha. Jag är asnöjd med 3:e-platsen, men jag ska erkänna att det hade känts väldigt surt att bli fyra med tanke på hur aktiv jag var under loppet. Sammanfattningsvis är jag glad att jag återigen kunde maximera min tävlingsprestation. Jag är inne i ett flyt och det är bara att njuta så länge det varar. Det kändes enkelt att ligga bakom och jag var aldrig i närheten av att släppa. Det var liksom aldrig riktigt jobbigt som exempelvis i Italien. Och jag kunde köra med väldigt hög puls när jag var uppe och drog. Jag kände på AXA att även om det loppet gick bra, så fanns inte den där riktiga formtoppen där. Den fanns igår! Denna prestation tycker jag nästan är i paritet med 25:e-platsen i Vasaloppet, med tanke på att det var snabbföre, vilket inte är min favorit.

Trevlig med många UIF:are.

Trevlig med många UIF:are.

För övrigt…

 • Hade nog Dan Moberg vunnit igår om han inte brutit staven i starten. Han låg lååångt efter och kom nästan ikapp.
 • Hade nog Adam Steen kunnat komma på pallen om han inte hade tappat trugan två gånger.
 • Bröt min klubbkompis Mattias “Z” Carlzon trugan.
 • Bröt min klubbkompis Rasmus Ax pga ryggont.
 • Bröt Joakim Engström.
 • Åkte Samuel Norlén fantastiskt bra, ett av sina bästa lopp.
 • Gjorde Johan Kanto sitt livs bästa lopp.
 • Imponerade min klubbkompis Martin Gotting igen, trots att han inte hade skidorna på när starten gick. Det finns ett kul filmklipp av det på Facebook.
Min klubbkompis Glenn fick känna på det hårda underlaget...

Min klubbkompis Glenn fick känna på det hårda underlaget…

...liksom helsingborgaren Johan.

…liksom helsingborgaren Johan.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Skidor, tävling (sedan juli 2012), Träning och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Intersportloppet 2015 the story

 1. Larsake.Carlzon@sodra.com skriver:

  Bara en liten detalj:
  Skriver mitt förnamn så här:
  Larsåke
  👍🎿👏👏👏

  Skickat från min iPhone

Kommentarer är stängda.