Intressant omröstning

FullSizeRenderTack alla ni 392 stycken som röstade fredag morgon till lördag lunch huruvida man ska säga skidskor eller pjäxor om de grejer man har på fötterna när man åker längdskidor. Jag borde haft öppet omröstningen längre, för att få ett större underlag, något att ta med sig till nästa gång.

Madhus Nano Carbon skate and classic

Skidskor eller pjäxor?

Det blev en intressant omröstning där pjäxa gick segrande ur striden med 60 procent mot 29 procent för skidsko. En sådan här undersökningen är naturligtvis hejdlöst ovetenskaplig, men det ger i alla fall en viss fingervisning.

Det kom några kommentarer i omröstningen och i blogginlägget och ett par av dem som skrev tyckte man kunde säga pjäxa om det man har för skejt och skidsko om det man har för klassiskt. En annan nämnde något jag också tänkt på, att skidsko lätt förväxlas med skridsko.

Jag har fram till i morgon på mig att byta namn på rubriken om skidskon i Vasalöparens minitest. Kanske byter jag till pjäxa efter att ha hört era röster. Men det bär emot, en pjäxa för mig är fortfarande ett större och klumpigare skodon som inte påminner om en vanlig sko, vilket en skidsko gör. Åtminstone en för klassisk åkning.

Det känns som vi måste skicka frågan vidare till Språket i P1, där för övrigt radarparet Anna-Lena Ringarp och Lars-Gunnar Andersson tyvärr har slutat och ersatts av ungdomen.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Skidor, Träning och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Intressant omröstning

 1. Lars Bern skriver:

  Samtidigt var mina första ”proffs-pjäxor”, ett par silvriga Adidas med deras läppbindning mer som låga promenadskor (skidskor) medan dagens klassiska pjäxor är långt mer uppbyggda och mer ombonade än Salomons första skatepäxa SR 901skate (http://img.archiwumallegro.pl/?880434547).

 2. Pierre skriver:

  Är språket lika bra nu som med de tidigare programledarna? Det var ett av mina favoritprogram på radio när jag hade möjlighet att lyssna på det.

 3. Måns Sunesson skriver:

  Vilken rolig poll! Intressant resultat, frågan är vad man kan läsa ut av det och hur exakt det är.
  Det gick lite tyngre för Marcus igår, placeringen framför mig!

 4. Skönt att veta att man har haft och sagt ”rätt” hela tiden.

 5. Erik Wickström skriver:

  Lars: Jäkligt fräscha pjucks på bilden 🙂
  Pierre: Nja, jag saknar Anna-Lena och Lars-Gunnar.
  Måns: Såg att du körde grymt bra. Kul! Nu är det bara att fortsätta att klättra i listorna!
  Armel: Vi är inte färdiga med vad som är ”rätt” än 🙂

 6. Knut skriver:

  Ledsen, men det är en icke fråga. Du fäster i en bindning på skidan, således är det en pjäxa.

 7. Knut skriver:

  Samma sak. Pjäxa fäst i bindning som är fäst på skidan. Förstår inte vad du menar.

  • Erik Wickström skriver:

   Aha. Tänkte du menade att det tvunget skulle skulle finnas någon fästanordning.

   Kanske är det än bra definition, men jag är ändå lite osäker eftersom den typen av skor/pjäxor även används som vinterskor. När min dotter åker skidor gör hon det i sina vinterskor. Blir det tillfälligt pjäxor?

Kommentarer är stängda.