Brink skippar fästvallan

I samband med att jag tränade två pass med Lager 157 SKI TEAM vid deras läger i Ulricehamn i mitten av maj gjorde jag korta intervjuer med samtliga åkare i laget. De som inte var på plats, eller vid den tidpunkten ännu ej var klara för teamet, intervjuade jag på telefon efteråt. Under de närmaste dagarna kommer intervjuerna att publiceras här på bloggen och jag kan redan nu avslöja att det är nya åkare i teamet. Först ut i denna nytänkande presentation av ett långloppslag är Jörgen Brink!

Brink skippar fästvallan

Jörgen Brink. Foto: Lager 157 SKI TEAM.

Jörgen Brink. Foto: Lager 157 SKI TEAM.

Jörgen Brink har länge envisats med att åka Vasaloppet och andra långlopp med fäste. Men nu tar Lager 157 SKI TEAM-åkaren steget över till att enbart staka.

Med tre Vasaloppssegrar, tre VM-medaljer och en femteplats i en världscuptävling i skidskytte har Jörgen Brink för alltid skrivit in sig i svensk skidhistoria.

Samtliga segrar i fäders spår tog Jörgen med fäste under skidorna, och även i flera andra lopp där större delen av elitklungan åkt på blanka skidor har Jörgen valt att använda benen.

– Att helt skippa fästvalla på långlopp blir mitt nya mål och min nya träningsstrategi. Trots en uttalad långloppssatsning har jag de senaste åren tränat ganska allround, med en hel del skejt och diagonalåkning. Det kommer jag till viss del att fortsätta med, inte minst eftersom jag även i vinter kommer att köra några traditionella tävlingar. Men andelen stakning i träningen kommer att öka.

Jörgen Brink. Foto: Lager 157 SKI TEAM.

Tre nyckelpass
Jörgen kommer att fokusera på tre nyckelpass som återkommer varje vecka: stakintervaller på Hallstaberget, ett längre stakpass på minst 3 timmar i hyfsad fart och inslag av A3 (puls över 85 procent av max), samt ett pass med stakintervaller i blandad terräng.

– Jag vill också bygga på maxstyrkan, jag tror det fattas lite där för att klara uppförsbackarna bättre. Tidigare har jag mest kört allmän styrketräning, men nu kommer jag att köra ett maxstyrkepass per vecka, för att bli starkare och mer explosiv.

Jörgen hade en lite knackig vinter som stördes av sjukdomar. Men som så många gånger förr hittade han storformen i slutet av februari och många såg honom som en av de absolut största favoriterna i Vasaloppet. Strax innan säsongens höjdpunkt fick han dock feber och fick kasta in handduken i sista stund. Men det hindrar inte 41-årigen från att satsa vidare.

– Visst vill jag vinna Vasaloppet igen, men det är inte grunden i min drivkraft. Jag tycker helt enkelt att det är roligt att träna och jag uppskattar livsstilen. Sedan tycker jag fortfarande att jag har saker att förbättra. Nu känns det exempelvis spännande att försöka ta ett kliv till i stakningen.

Jörgen Brink

Född: 10 mars 1974, uppvuxen i Delsbo
Bor: Sollefteå
Yrke: Skidåkare
Familj: Fru och två barn, Teo 3,5 och Saga 8 år
Team: Lager 157 SKI TEAM
Träningsdos: 800 timmar förra året, något liknande nästa år
Meriter: Tre Vasaloppssegrar 2010-2012. Tre VM-brons 2003: skiathlon, 50 km F och stafett. Ett individuellt SM-guld, 2000. En individuell världscupseger i Otepää 30 km K, 2003.
Bästa Ski Classics-lopp 2015: 11:a i Marcialonga
Styrka som skidåkare: Bra teknik. Allround. Uthållig.
Svaghet som skidåkare: Ojämn. Har haft lätt för att bli sjuk i perioder.
Mål Ski Classics 2015/2016: Vinna Vasaloppet. Åka bra i flera Ski Classics-lopp, gärna på pallen någon gång. Topp sex i totalen.
Drömföre i Vasaloppet: Hårda och fasta spår, men inte jättesnabbt före.
Det gör jag tio år: Jobbar i Stefan Palms idrottsteam eller driver något eget företag med tjänster och/eller produkter.
Sociala medier: www.lager157skiteam.com och jorgenbrink på Instagram

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Brink skippar fästvallan

 1. Marcus skriver:

  Intressant satsning av Brink. Har du ngn aning om vilket rullmotstånd han kör på sina olika stakpass?

  • Erik Wickström skriver:

   Han brukar använda 3:or både på lugna och hårda pass. Det har han gjort när jag varit med (Båstad och Delsbo förra året, Ulricehamn i år) och jag tror han gör det i övrigt också.

 2. Niklas Solsjö skriver:

  Roligt upplägg Erik! Ser fram mot resten 🙂

 3. Tobias skriver:

  Om vi lägger ihop ett och ett gissar jag att herr Wickström själv är en av de nya åkarna i laget som kommer presenteras senare på bloggen? 🙂

 4. Erik Wickström skriver:

  Vilken cliffhanger 🙂

Kommentarer är stängda.