Laugaland ny i Lager 157 SKI TEAM

Intervjuserien som jag gjort med Lager 157 SKI TEAM går vidare. Idag publiceras inte bara en intervju, även ett nyförvärv presenteras. Det känns roligt att det blir offentliggjort på denna blogg!

Laugaland ny i Lager 157 SKI TEAM

På sitt första juniormästerskap i Norge blev han näst sist. Förra året var han på vippen att vinna Vasaloppet. Nu fortsätter Audun Laugaland sin satsning i Lager 157 SKI TEAM, efter att ha blivit petat från Thomas Alsgaards lag Team LeasePlanGo.

Audun Laugaland, Lager 157 SKI TEAM

Audun Laugaland, Lager 157 SKI TEAM

Många minns tårarna från Vasaloppet 2014. Audun Laugaland gick ifrån klungan med ungefär en mil kvar och höll på att göra sin livs största idrottsprestation. Det gjorde han egentligen också, men det räckte inte ända fram. Med några hundra meter kvar till mål kom John Kristian Dahl ikapp och förbi, och innan mål hade även Johan Kjølstad och Jörgen Brink hunnit med att passera.

4:a-platsen i Vasaloppet är Auduns bästa i långloppscupen Ski Classics. Men än är han inte nöjd.

– För att bli en bättre skidåkare kommer jag att göra några små justeringar i träningen. Bland annat kommer jag att enbart staka på tävlingarna i vinter, vilket gör att det blir mer stakning även i träningen. I vintras körde jag med fäste i tre lopp, La Sgambeda, La Diagonela och Birkebeinerrennet, och det var mina bland mina sämsta lopp under säsongen. Det känns rätt att helt fokusera på stakningen nu.

Audun berättar även att han kommer tävla på mer i sommar och i höst.
– Jag gillar att tävla, men det blir få lopp nu när man satsar så fokuserat på Ski Classics. Därför ser jag fram emot att öka antalet löp- och rullskidstävlingar jag är med på.

Audun Laugaland efter Marcialonga i år. Foto: Magnus Östh.

Audun Laugaland efter Marcialonga i år. Foto: Magnus Östh.

Från LeasePlanGo till Lager 157
Efter drygt fem år i samma långloppslag (först Team United Bakeries, sedan namnbyte till Team LeasePlanGo) fick Audun inte förnyat förtroende av Thomas Alsgaard, som äger laget. Detsamma gällde Jörgen Brink året innan och Anders Södergren detta året.

– Det är Thomas lag och det är han som bestämmer, men jag tyckte att jag borde fått chansen att fortsätta i laget, säger Audun sakligt.

Nytt lag för Audun från och med slutet av maj är Lager 157 SKI TEAM. Han kommer att följa med på teamets månatliga läger på 5-7 dagar och köra samtliga lopp i Ski Classics. För närvarande befinner sig laget i norska Sognefjell för att testa skidor och träna på snö.

– Det är ett nytt gäng med nya impulser, så det känns både roligt och motiverande. Brink var den första personen jag pratade med efter jag blev petad av LeasePlanGo och jag hade redan då Lager 157 SKI TEAM som förstahandsval för vidare satsning. Det är trevligt att vara i samma lag som Jörgen igen, jag lärde mig mycket av honom när vi var i samma lag senast.

Audun Laugaland har en imponerande Vasaloppsstatistik. Klicka på bilden så blir den större.

Audun Laugaland har en imponerande Vasaloppsstatistik. Klicka på bilden så blir den större.

14 raka Vasalopp
Audun var långt ifrån en ungdomsstjärna. Första året på juniormästerskapen i Norge blev han näst sist. Som bäst var han något år på övre tredjedelen. När han blev senior var han åter i botten av resultatlistorna, men han noterade att han fick lite bättre placeringar vid de långa distanserna, 30 och 50 km.

– Jag hade lättare för mig när det blev långt, så pappa tog mig med till Vasaloppet när jag var förstaårssenior. Då blev jag 119:e man och var nöjd med det. Sedan gick det successivt bättre. Min drivkraft var just att jag blev lite bättre varje år och till slut hamnade jag i världseliten i långlopp.

Audun har åkt samtliga Vasalopp sedan debuten 2002 med totalt tre topp tio-placeringar. I år fanns formen, men skidorna ville inte glida. I TV kunde man se hur han stannade och rillade sina skidor strax innan Evertsberg, då han låg i tätklungan. Men det nya greppet hjälpte föga och Audun slet sig i mål på en 16:e-plats.

– Nästa år vill jag vinna Vasaloppet, avslutar Audun.

 

Audun Laugaland

Född: 27 oktober 1981
Bor: Stavanger
Yrke: Skidåkare. Håller även i lite skidkurser. Högskoleutbildad längdskidstränare.
Familj: Gift med Alisa, två barn på 1,5 år och 4 mån, två bonusbarn på 9 och 11 år
Klubb: Hjelmeland IL
Team: Lager 157 SKI TEAM
Träningsdos: 900 timmar, kanske minskar lite år för att kunna höja intensiteten
Meriter: 4:a Vasaloppet 2014. 2:a Tartu Maraton 2015. 5:a Jizerska 2011. 6:a Marcialonga 2009. 7:a Birkebeinerrennet 2013.
Bästa Ski Classics-lopp 2015: 8:a Årefjällsloppet
Styrka som skidåkare: Seg, håller långa distanser
Svaghet som skidåkare: Inte känd för att vara supersnabb, förlorat många spurter
Mål Ski Classics 2015/2016: Vinna Vasaloppet. Åka bättre än förra året, få ut mer av kroppen.
Drömföre på Vasaloppet: Före har inte så stor betydelse, så länge det är möjligt att gå ifrån (snöfall är ingen höjdare)
Det gör jag om tio år: Följer med barnen på skidtävlingar
Sociala medier: www.lager157skiteam.com och www.audunlaugaland.no

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Skidor, Träning och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.