Borås Swimrun sprintbanan 2015 the story

Andreas Glad och jag bildade laget "Filip Blad från Filipstad" och blev 2:a i sprintklassen i Borås Swimrun

Andreas Glad och jag bildade laget ”Filip Blad från Filipstad” och blev 2:a i sprintklassen i Borås Swimrun. Foto: Jonas Colting.

Resultat Borås Swimrun 2015 finns här. Bilder av Johan Valkonen från Borås Swimrun 2015 finns här.

Så har man äntligen kört sin första swimrun-tävling! Det var riktigt rolig. Från början var det tänkt att vi skulle ha kört långa banan i Borås Swimrun, men 5 km i kallt vatten (12 grader var det i Öresjö på tävlingsdagen) gjorde att jag fegade ur.

Då min tilltänkte lagkamrat Robert Malmgren klagade på dålig form efter en lång vistelse i Afrika slängde jag ut en fråga på bloggen och fick napp direkt. Andreas Glad kom ner från Stockholm och det var jag glad över. Vi funktionärade ihop på Borås City Triathlon dagen innan och begav därefter ut till Almenäs för att testa utrustning. Förberedelser gör alltid tävlingar roligare!

Andreas Glad och Erik Wickström i Borås Swimrun 2015. Foto: Johan Valkonen.

Andreas Glad och Erik Wickström i Borås Swimrun 2015. Foto: Johan Valkonen.

Jämn kamp
Huvudistansen har 27 stäckor på totalt ca 3 mil löpning och 5 km simning. Sprintdistansen är sju sträckor med totalt ca 6 km löpning och 500 m simning (följer första delen av långa banan, startar dock ej samtidigt), alltså en rejäl skillnad.

Det var inte var inte så många lag med, men vi hade tur som fick ett lag som vi kamperade mot. Första löpningen är knappt 2 km med en rejäl stigning på 120 höjdmeter. Andreas krigade på bra där och vi hade en lucka på det andra laget ner i första lilla sjön, Fjällsjön. Men på bara 120 meter var de ikapp, trots att Andreas ”drog” mig med elastisk lina i vattnet.

I inledningen av nästa löpning på 2,4 km hade Andreas det lite jobbigt, men fick sedan fart och när vi klev i Viskan för 150 m simning var vi lika med det andra laget. Där avgjorde de dock tävlingen, då jag återigen gjorde en mindre bra simning och de var uppe ur vattnet långt innan oss.

Borås Swimrun 2015. Foto: Johan Valkonen.

Borås Swimrun 2015. Foto: Johan Valkonen.

Löpning med lina
På tredje löpningen, som var helt flack på en bred grusväg, använde vi den elastiska linan mellan oss hela vägen. Den funkade riktigt bra även för löpning och jag tyckte det var ganska kul att borra där framme med extra motstånd. Vi använde även linan precis i slutet av första löpningen och en liten bit av andra löpningen.

Ett misstag vi gjorde var att inte använda linan hela den första löpningen. Vi tänkte innan att det kunde vara svårt med lina mellan oss på stig, men så länge det går uppför och inte är alltför knixigt funkar det perfekt.

Wictor M Broder och Joakim Nilsson vann sprintklassen 30 s före oss

Wictor M Broder och Joakim Nilsson (brandman i Borås som jag tidigare cyklat ett par pass med) bildade Team Salming och vann sprintklassen 30 s före oss

Fick till simtekniken för sent
Sista simningen var 270 meter i Öresjö och där fick jag äntligen till tekniken. Andningen satt bättre och jag tog längre och kraftfullare tag. Och jag kände att linan mellan oss inte vara lika sträckt som tidigare. Hade jag simmat så de två första simningarna hade vi kommit betydligt fortare i mål.

Sista löpningen behöll vi hedern och rusade för fullt i 700 meter med linan mellan oss och kom i mål bara 30 s efter segrarlaget. Tävlingstiden blev drygt 40 min.

Många val gällande utrustning
Sammanfattningsvis var det en jätterolig träningsform och vattnet var inte riktigt så kallt som jag trodde. Om jag kör någon mer tävling kommer jag nog att ha paddlar, men då vill jag simträna med det innan så jag orkar. Kanske också använda dolme. Att ta av sig badmössan på löpsträckorna kändes rätt, det blev för varmt annars. Att använda snöre både för löpning och simning kändes rätt. Att klippa våtdräkten ovanför knäna var ett rejält lyft för löpsteget. Trailskor (i mitt fall Inov8 X-Talon 212) var en stor fördel.

Borås Swimrun 2015. Foto: Johan Valkonen.

Borås Swimrun 2015. Foto: Johan Valkonen.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Löpning, Simning, Träning och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.