Gustav Eriksson mot spurtpriserna

Intervjuserien jag gjort med Lager 157 SKI TEAM går vidare. Idag presenteras ännu ett ”nyförvärv”, men kanske inte så förvånande då Gustav Eriksson hoppade in i teamet redan vid ett par tävlingar i vintras.

Gustav Eriksson mot spurtpriserna

Förra året gjorde Gustav Eriksson ett par inhopp i det svenska långloppslaget Lager 157 SKI TEAM, efter att ha imponerat med en 12:e-plats i Vasaloppet. Nu presenteras han som en av åkarna i laget inför nästa säsong.

Gustav Eriksson. Foto: Lager 157 SKI TEAM.

Gustav Eriksson. Foto: Lager 157 SKI TEAM.

Gustav Eriksson gjorde en heroisk insats i Vasaloppet i vintras, då han hängde med tätklungan ända till Gopshus med knappt 2,5 mil kvar. Där tog både krafterna och glidet slut, men han lyckades ändå komma in som 12:a i sitt andra Vasalopp (35:a 2012).

– Det var roligt att hänga med så länge, jag trodde verkligen inte att det skulle gå så bra. Jag hann inte tänka så mycket på prestationen under loppets gång, jag fokuserade mest på att hänga med. Det gick fort mest hela tiden, redan på myrarna mellan Smågan och Mångsbodarna fick jag ta i ordentligt för att bita mig fast.

Både traditionellt och långlopp
Lager 157 SKI TEAM, som var lite skadeskjutet under delar av säsongen, imponerades av Gustav och plockade in honom till de två sista deltävlingarna i Ski Classics – Birkebeinerrennet och Årefjällsloppet – men där kunde han inte riktigt upprepa framgången från Vasaloppet. Förutom de tre nämnda långloppen åkte Gustav även AXA Ski Marathon i december, där han blev 2:a då större delen av svenska långloppseliten var på plats. Så visst finns det talang för långlopp i dalagrabben!

Gustav Eriksson mot en 12:e-plats i Vasaloppet 2015. Foto: Ulf Wickström.

Gustav Eriksson mot en 12:e-plats i Vasaloppet 2015. Foto: Ulf Wickström.

– Jag kommer att satsa både på traditionell och långlopp i vinter. Det blir Vasan, Birken och Åre, samt ytterligare några långlopp om det passar i schemat. Vi har inte pratat taktik i laget än, men eftersom jag brukar kunna göra bra ifrån mig i sprint så skulle jag gärna köra för spurtpriser, för att på så sätt samla poäng åt laget.

Nyopererad
En av anledningarna till att Gustav åkte långlopp i vintras var att han hade problem med compartments syndrom i benen, alltså att muskeln blir för stor för hinnan. Det gjorde att det blev svårt att skejta. Nu är han nyopererad (9 juni) och i sommar kan han förhoppningsvis träna skejt utan smärta igen.

– Tanken är att träna ungefär som tidigare, alltså ganska allround. Däremot blir såklart lägren helt fokuserade mot långlopp.
Många kan nog förstå varför Gustav inte helt vill släppa taget om den traditionella åkningen. Han är ”bara” 23 år och har redan hunnit med att vinna den totala Sverigecupen, åka Tour de Ski och som bäst blivit 42:a i en deltävling i världscupen.

 

Gustav Eriksson

Född: 22 augusti 1991
Bor: Falun
Yrke: Skidåkare
Familj: Mamma, pappa och två små syskon som åker skidor
Klubb: Falun-Borlänge SK
Team: Lager 157 SKI TEAM
Träningsdos: 715 timmar förra året. Planen är 750 timmar nästa år.
Meriter: 12:a Vasaloppet 2015. 2:a AXA Ski Marathon 2014. Totalseger i Sverigecupen 2013. 45:a Tour de Ski 2014. 10:a SM 15 km K 2014. Fem junior-SM-medaljer, varav ett guld. 11:a på junior-VM i sprint.
Styrka som skidåkare: Ganska allround, kan sprint, traditionellt och långlopp. Bra på att ta få ut max av kroppen på tävlingar.
Svaghet som skidåkare: Kan bli lite bättre på allt
Mål Ski Classics 2015/2016: Förbättra Vasaloppsplaceringen från förra året. Skrapa in så mycket poäng som möjligt till teamet på diverse sätt.
Drömföre på Vasaloppet: Hårda och fina spår. Snabbfört, så det blir bra tider. Och fint väder!
Det gör jag om tio år: Åker skidor
Sociala medier: www.lager157skiteam.com och www.gustaveriksson.nu

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Skidor, Träning och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.