21,2 km/h i 53 km på 3:or

Sommarkantarellerna har börjat dyka upp längs grusvägarna vid stugan

Sommarkantarellerna har börjat dyka upp längs grusvägarna vid stugan

Lite Falu rödfärg gjorde svärfars stolpbod fin! Undrar om David Holmström hade varit nöjd med mitt målande.

Lite Falu rödfärg gjorde svärfars stolpbod fin! Undrar om David Holmström hade varit nöjd med mitt målande.

Det är en fantastisk sommar. Långa dagar med familj, vänner, tid på vattnet och ett par glas vin varje kväll. Precis som jag vill ha det. Träningen håller jag också igång ungefär som vanligt. Förr tränade jag alltid som mest på semestern, sedan jag blev pappa funkar det liksom inte så. Man vill inte sticka iväg på samma sätt längre. Men jag försöker ligga på min målsättning på 7 timmar i veckan, vilket jag hittills klarat på semestern.

Hallandsåsen/Vejbystrand
För ungefär en vecka sedan var vi fem dagar i min mors stuga i Vejbystrand, en mil från foten av Hallandsåsen. Min syster med sina tre barn har hyrt en stuga halva sommaren på samma gata, så Astrid och Maj hade kul med sina kusiner. Under vistelsen fick jag till ett rullskidspass och ett cykelpass på Hallandsåsen. Att träna på Hallandsåsen är bland det bästa jag vet i träningsväg. Massvis med små, asfalterade, vackra stigningar på 100-140 höjdmeter. Jag tror inte det finns någon motsvarighet i Sverige.

Självplock av jordgubbar. Jag sprang ut med Maj i vagnen med de andra som cyklade

Självplock av jordgubbar. Jag sprang ut med Maj i vagnen med de andra som cyklade

Förr var jag ganska kategorisk i min träning och ville träna antingen ett intervallpass eller ett distanspass. Nu blandar jag mycket mer och är inte längre lika intresserad av ”antalet A3-minuter” etc. Och lugna distanspass kör jag i princip aldrig. Stakpasset på Hallandsåsen körde jag på ett par flång nya Elpex Evolution, som är mina favoritrullskidor, med nya 3:or runt om (trevlig med variation, mest 4:or annars). Jag körde 53,4 km med 21,2 km/h i snitt (2.31 h), med två gånger uppför Hallandsåsen. Totalt 500 klättrade höjdmeter, vilket är ganska mycket.

Så här såg passet ut:

 • 30 min flackt höga A1
 • 10 min uppför låga A3
 • 35 min nedför/flackt låga A2
 • 10 min uppför låga A3
 • 40 min nedför/flackt A2
 • 25 min låga A3 med 5 st 10 s-spurter sista 5 min och plattan i mattan sista minuten.

Totalt 79 procent av maxpuls. Ganska trött efter det.

Kände mig som en bonde när jag hjälpte svärfar med höet

Kände mig som en bonde när jag hjälpte svärfar med höet

Aplared
Sedan vi kommit hem från Vejbystrand har vi mest varit i vår stuga vid vattnet i Aplared. Det är fantastiskt här och jag har nog aldrig uppskattat stugan så mycket som i år. Det är kul att ta ut barnen på vattnet i olika former och närheten till svärföräldrarna är väldigt trevlig. Dessutom har Idas syster varit här med barn vilket är en bonus.

Nästa blogginlägg återkommer jag med ett par träningspass som gått ganska bra.

Stranden/hamnen i stugan

Sjön Såken har varit lugn i år. Många vikar och många öar gör den rolig att undersöka.

 

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till 21,2 km/h i 53 km på 3:or

 1. Håkan Nilsson skriver:

  Körde du 21,2 km/h med 3or? Imponerande, jag kör oxå med EvoX fast med 2or. Nämligen kul att kunna hålla runt 20 km/h på långrundorna för en vanlig dödlig som jag är. I år ska fjolårets 22,5 km/h på Alliansloppet slås och du ska väl upp o nosa runt 30 i snitt förstår jag. Lycka till i sommar!
  PS. Närke kan vara ganska platt men Ånnabodabacken känner du säkert till.
  – Håkan Nilsson, Örebro.

 2. Hinken skriver:

  Hej Erik,
  Imponerande snitthastighet! vad rekommenderar du för rullmotstånd för en motionär som brukar hålla 6 timmar på vasaloppet, jag upplever mina 2:or swenor som lätta, men skulle 3:or vara att föredra för mig snarare än 4:or?

 3. Axel skriver:

  Jag är elitmotionär (eller vad man ska kalla det) och kör bara på 3:or. Klassiskt såväl som skejt. Brukar ligga på 18 km/ på höga A1 i klassiskt när det är ganska kuperat (runt 100 höjdmeter/mil). Min erfarenhet är att 2:or inte är särskilt lämpliga ens för en motionär, eftersom de tenderar att leda till dålig teknik för att man vill hålla nere farten p.ga. trafik och dålig balans. 3:or är förstås rätt tunga för en vanlig dödlig, men det är inte tyngre än på vintern. För det mesta är det lite lättare.

  4:or är mycket tungt om man inte är en riktigt duktig åkare skulle jag tro, även om skillnaden verkar något mindre än mellan 3:or och 2:or. De flesta som inte är elitåkare tjänar nog mer på att åka mestadels på 3:or.

  • Hinken skriver:

   Hej Axel, tack för bra svar.
   Det låter helt klart som att det är ett par 3:or jag ska ha. Då jag tycker skillnaden mellan 2:or och snö är för stor och som du skriver svårt att hålla ihop tekniken.

   • Erik Wickström skriver:

    Bra svar av Axel tycker jag. Även en 6 timmars-åkare kan förvisso träna en del på 4:or, men majoriteten av passen bör vara på 3:or. Att träna mestadels på 2:or gynnar ingen åkare oavsett nivå.

 4. Niklas skriver:

  Hej! Vi tillbringar alltid några dagar i Stora Hult på sommaren där hustruns syster har ett hus. Har själv varit ute på en del pass, men skulle gärna få lite tips på Hallandsåsens ”smultronställen” utifrån en rullskidåkares perspektiv. Har du några förslag på rundor som du kan rekommendera? Stort tack på förhand,

  Niklas

  • Erik Wickström skriver:

   Åk till Margretetorp (med bil eller rullskidor) och ta ”Rövarvägen” som viker av ca 1 km efter Margretetorp på gamla E6:an. Sedan den vägen upp förbi Liagärde och på insidan hela vägen till toppen av åsen. Sedan nedför gamla E6:an på norrsidan (jag har t o m åkt ned på 2:or en gång, 3:or och 4:or är dock lugnare). Sedan bort till Hasslöv. Upp Brantekällevägen där och tillbaka till Stora Hult. Ca 5 mil. Kör hårt och glöm inte minst A3 i de två stigningarna 🙂

 5. Jo Nilsson skriver:

  Hej Erik!
  Elpex 3 vs swenor 3or är dom likvärdiga?

  Mvh jo

 6. Simen skriver:

  Skjønner jeg må henge i med treningen skal jeg slå deg på Vasan til vinteren:)

Kommentarsfältet är stängt.