Jonas Buuds syreupptagsförmåga är 67,5 ml/min/kg

Jonas Buud och jag efter intervjun på Zorncaféet i Mora i september. Foto: Martin Josefsson.

Jonas Buud och jag efter intervjun på Zorncaféet i Mora i september. Foto: Martin Josefsson.

I samband med min intervju med Jonas Buud i Vasalöparen berättade han om att han vid ett VO2 max- och laktattest tidigare i år inte lyckades komma upp i 4 mmol på tröskeltestet innan hans ben inte hann med. Det lyckades han med på VO2 max-testet. Han kom upp i 178 i puls, vilket för Jonas är riktigt högt.

Anmärkningsvärt för detta test är att han har (för att kunna springa maran på 2.22 och vinna Ultravasan) ett jättelågt VO2 max, 67.5 ml/min/kg, samt att han är en jäkel på att springa fort utan utan att bilda speciellt mycket mjölksyra. Exakt den typ man kan förvänta sig för någon som vinner VM på 100 km och springer 9 mil i terrängen i 3.50-fart, men ändå inte är speciellt snabb på milen.

Dessa egenskaper – som både är ärvda och förvärvade – accentuerar även Jonas i sin träning, som finns öppen att läsa på FunBeat. Det är helt att träna så med tanke på vilka lopp han siktar på. Jonas kör aldrig intervaller, men håller bra fart på distanspassen i kuperad terräng.

Jonas Buuds syreupptagsningstest

Jonas Buuds syreupptagsningstest, som han själv lade ut på sin Facebook-sida

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Löpning, Träning och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Jonas Buuds syreupptagsförmåga är 67,5 ml/min/kg

 1. Axel skriver:

  Han är inte ensam om det där. Ola Vigen Hattestad lär ha relativt lågt VO2 max också.

  • niklas skriver:

   korta och extremt långa distanser verkar gå bra utan superhögt vo2max bara man har den muskulära kapaciteten som krävs. dvs snabbhet syratålighet för dom korta och fettförbränningskapaciteten på dom extremt långa distanserna

 2. Stefan skriver:

  67,5 är väl inte lågt? i alla fall inte jättelågt!

 3. Petter skriver:

  VO2max är kanske en skidgrej? Kenyanska marathonlöpare i världsklass (alla under 2:09) hade genomsnitt VO2 max på 69.1 (± 6.0 ml) i denna studie. Buud är därmed normal bland långdistansöpare.
  http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00421-012-2357-1

  • Erik Wickström skriver:

   Helt klart intressant. Tack. Det här måste jag titta mer på.

   • Petter skriver:

    Ja det intressanta är väl om talanger av ”marathontyp” kan passa bättre för skidornas långlopp och om tränarna borde kika mer på marathonuppläggen, mer tröskelträning än VO2max, etc. Något du hört talas om inifrån skidvärlden?

  • Erik Wickström skriver:

   Ja, skidåkarna har mycket att lära av marathonlöparna ur den aspekten. Ett ”problem” är att det går att träna så otroligt mycket som skidåkare pga lägre skaderisk. Få löpare tränar 800 timmar om året. Men jag tror långlopporna inom skidåkning hade kunnat prestera bra med ett marathonupplägg, fast mer styrka lär behövas inom skidåkning jämfört med löpning.

Kommentarer är stängda.