Peo Svahn minicomeback

Det är något som saknats på långloppen i Sverige i år. Det är en inventarie från Boxholm. En legend som som lagt ”elitåkningen” på hyllan. Förra året avslutade Peo Svahn sejouren i Vasalopps elitled genom att bli 26:a och topp 50 för 18:e året i rad. I år blir det inget Vasaloppet (väl?), men det blir en minicomeback i Handelsbanken Ski Marathon i Vreta i Östgötland på lördag.

Texten nedan skrev i januari förra året och publicerades i Vasalöparens februarinummer 2015.

Peo Svahn – Boxholms levande legend 

Bland de 50 bästa varje år sedan 1998. Östgöten Peo Svahn har en imponerande Vasaloppsstatistik. Förra året blev 47-åringen 20:e man, trots låg träningsmängd, liten skidpark, minimal vallabox och försumbart antal lägerdagar. Peo gör det svåra enkelt och sätter varje år mängder med proffs på plats.

– Jag har varit hos sjukgymnasten precis, säger Peo Svahn när vi pratar med honom i mitten av januari. Ryggen strular och benen domnar.

Peo Svahn

Peo Svahn. Foto: Erik Wickström.

Skidsäsongen har börjat lite knackigt för Peo. Sjukdomar runt jul ledde till magra resultat i AXA Ski Marathon och Tranemoloppet. Men i nästa tävling vänder det, då han gör en stabil insats i Svenska långloppscupen med en 6:e-plats i Intersportloppet med ett bra startfält.

Att tävla utomlands är inte aktuellt.

– Nej, inte längre. Tidigare har jag åkt några av de internationella långloppen, men det var flera år sedan.

Peo tillhör inget team, utan tävlar som alltid för Boxholm-Ekeby Skidklubb. På dagarna jobbar han på Boxholm Ost, med att ysta, vända ost och annat kropparbete. Lite som ett långt och lågintensivt träningspass. Träningen är begränsad till 7-10 timmar i veckan, vilket i jämförelse med proffsen är liten.

– Tidigare tränade jag mer i perioder. Ett par år strax efter millennieskiftet var jag till och med tjänstledig från jobbet vintertid och bodde i Mora. Då tränade jag betydligt mer, men jag vet inte om jag blev bättre. Jag prövade även några höstar att gå upp till 60 timmars träning i månaden då jag jobbade heltid, men då jag blev sjuk hela tiden.

Höll upp i sju år
Peo Svahn föddes 1967 och åkte skidor som ungdom och junior, men var ingen direkt talang. Det blev bara ett junior-SM, i Filipstad, med en placering runt 50:e plats. I samband med militärtjänstgöringen 1986-1987 slutade Peo med skidåkning och höll upp i sju år. Under tiden ägnade han sig åt styrketräning, dock inte på tävlingsnivå.

Peo Svahn och Håkan Degselius

Peo Svahn och Håkan Degselius efter Vasaloppet förra året

– 1994 fick brorsan för sig att åka Öppet Spår, så jag tänkte att det kunde vara en rolig utmaning. Det blev det enda loppet det året, men det gick bra och med tiden 05:36:25 slog jag brorsan.

Efter det blev Peo lite taggad och började åka rullskidor, men bara en gång i veckan. Resten av passen var styrketräning.

– Jag minns att jag träffade den då elitsatsande och nu min vän Kjell Karlsson på en rullskidstur den sommaren. Det blev bara en kort paus innan vi åkte vidare åt varsitt håll, jag låg på rätt bra på de passen.

Mest styrketräning
Peo anmälde sig till Vasaloppet och ville köra ett seedningslopp innan. Det fick bli Skinnarloppet och resultatet där tog honom upp i elitledet.

– Jag blev förvånad. Jag hade börjat träna lite mer kondition, ett par gånger i veckan, men den största delen av träningen utgjordes fortfarande av styrka. Vasaloppet 1995 gick görbra med en 116:e-plats och därefter blev det successivt mer skidåkning varje år. Som mest, förutom då jag bodde i Mora ett par vintrar, låg min träning stabilt på runt 10-12 timmar i veckan. Då med bara en liten del styrka.

Robert Eriksson, Peo Svahn och jag på podiet

Robert Eriksson, Peo Svahn och jag på podiet i Stråkenloppet förra året

1996 blev Peo 94:a i Vasaloppet och året efter 66:a. Därefter har han varit bland de 50 bästa i samtliga lopp – en imponerande svit få kan mäta sig med (Svärd, Tynell, Aukland, Rezac med flera har haft många år i rad med bättre placeringar, men de har missat något år).

I början av millennieskiftet blev det en hel del traditionella lopp, med en 16:e-plats på SM-femmilen i Skellefteå 2004 – 11 minuter efter segraren Anders Södergren – som ett av de bättre resultaten. Numer är det långlopp som gäller med fokus på Vasaloppet, vilket är det lopp som passar honom bäst.

Vallar själv
Peos upplägg skiljer sig från proffsen. Han tränar nästan enbart själv och åker aldrig på träningsläger, med undantag från en långhelg i Orsa Grönklitt före jul varje år. Skidparken – som delvis består av skidor köpta i den lokala sportbutiken – är liten och han sköter det mesta med sin skidåkning helt själv.

– I många år hade jag ganska dåliga i skidor i ett stort antal lopp, men de senaste två åren har det blivit mycket bättre. Thomas ”Oljan” Eriksson på Madshus har hjälp mig, både med skidor och till Vasaloppet även med vallning. Annars vallar jag alltid själv. Jag åker mest utan fästvalla och jag vallar faktiskt bara med Toko. Det är enkelt. Gult, rött och blått paraffin och så samma färger på pulver. Det blev för övrigt det gula pulvret i Vasan senast. Visst hade det kunnat vara en fördel att tillhöra ett team, särskilt för att få hjälp med skidor och annan service. Hade jag tränat på heltid hade jag nog också varit fysiskt bättre, men jag är inte säker på att det hade varit så stor skillnad.

Peos styrka som skidåkare är stakåkning, främst på platten (uppför går lite tyngre). Det bevisade han inte minst i vinterns Vasalopp då han efter att ha blivit instängd i starten låg en minut efter tätklungan i Smågan och sedan jagade ikapp på myrarna utan draghjälp.

– Jag är envis som sjutton, det är bara att bita i. Jag ger mig inte så lätt.

Vi är fortfarande vi varvningen efter 2 år och här jagar Jesper Nelin, Peo Svahn, jag...

Västgötaloppet 2015.  Jesper Nelin, Peo Svahn och jag.

Försöker sluta varje år
Peo har varje år topp 50 som mål, men i vintras höll han på att överträffa sig själv och slå sitt personbästa, som är en 15:e-plats från 2007.

– Jag låg faktiskt 5:a i Moraparken, men sedan orkade jag inte och det blev en 20:e-plats.

På den givna frågan hur länge han ska hålla på svarar Peo så här:

– Jag säger inför varje säsong att detta är den sista, och kanske blir det faktiskt så i år. Vi får se.

Född: 1967
Klubb: Boxholm
Jobbar: Heltid på Boxholms Ost AB
Favoritpass: Rullskidor eller landsvägscykel en fin dag
Hatpass: Rullskidor i regn
Peos träning: 7-10 timmar i veckan. Två högintensiva pass per vecka, exempelvis 15 km snabbt på rullskidor i ett svep. Ganska hög distansfart. Har de senaste åren börjat åka rullskidor i juli/augusti, på våren och sommaren istället mycket cykel. Har tränat inför Vätternrundan och CykelVasan.
Bästa Vasalopp: 15:e 2007
Bästa CykelVasa: 269:a 2013
Övriga meriter: Snabbaste totaltiden i En Svensk Klassiker 2013

Antal klubbar i karriären: 1
Antal träningstimmar per år: 400
Antal lägerdagar per år: 4
Antal par tävlingsskidor: 2
Antal par rullskidor: 1 (två par bakhjul)
Antal glidvallor i boxen: 3
Antal pulvervallor i boxen: 3

Peos Vasaloppssvit

År       Placering       Tid

Peo Svahn vid Ränneslättsturen i Eksjö 2012

Peo Svahn när jag haffade honom efter Ränneslättsturen på MTB i Eksjö 2012

2014   20       04:15:02
2013   24       03:57:40
2012   45       03:50:27
2011   43       04:04:16
2010   28       04:11:13
2009   31       04:17:36
2008   21       04:28:57
2007   15       04:45:31
2006   28       04:40:06
2005   33       03:58:10
2004   31       03:57:13
2003   19       04:03:02
2002   22       04:06:32
2001   20       04:06:29
2000   27       04:27:41
1999   45       04:45:16
1998   37       03:52:17
1997   66       04:44:08
1996   94       04:23:02
1995   116     04:40:51
1994 (Öppet Spår söndag) 05:36:25

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Peo Svahn minicomeback

  1. HJ skriver:

    Ska bli otroligt kul att se honom imorgon. Han ska väl inte kunna hänga Robban Eriksson som vi måste lyfta fram som favorit efter årets tre segrar?

    Peo står fast vid att det inte blir någon VL. Han har bokat plats i tv-soffan 🙂

Kommentarsfältet är stängt.