Skinnarloppet trots allt

Jag hade verkligen inte tänkt att åka Skinnarloppet. Men jag ligger 4:a i Bjørn Dählie Ski Challenge och med ett hyfsat lopp där behåller jag den positionen. Med ett riktigt bra lopp kan jag kliva upp på pallen.

En annan anledning till att blir blir Skinnarloppet är att Borås 6-timmars som skulle gått idag är inställt pga få anmälda (nästa år hoppas jag Borås SK satsar hårdare på marknadsföring!). Hade jag kört 6-timmars hade det blivit tufft med Skinnarloppet.

Hoppas starten skjuts upp en timme på söndag, så jag hinner bli helt återhämtad

Hoppas starten skjuts upp en timme på söndag, så jag hinner bli helt återhämtad

Piggare nu
Så det blev trots allt en ny tur till Dalarna. Det ska bli kul ändå. Jag har jobbat mycket mindre senaste veckorna, varit lite mer pappaledig och varit generellt mer med barnen. Då känns det mycket lättare att åka bort. När man jobbar mycket i veckorna är det betydligt tyngre att åka bort på helgen.

Apropå mindre arbete så känner jag mig mycket piggare nu än för några veckor sedan. 12 jan till 11 feb var en oerhört rolig men samtidigt intensiv period för mig. Jag gör gärna likadant nästa år för det är kul att kunna köra många event/lektioner/föreläsningar etc i perioder, för att sedan få lugnare tider. Nu är det lugnare och återhämtningen är mycket bättre.

Träning inför 24 h och Nordenskiöldsloppet
I veckan har jag därför klämt in två lugna stakpass på 4 timmar. Det är kanske inte är optimalt för varken Skinnarloppet eller Vasaloppet, men förmodligen bra för 24 h i Åre 1-2 april samt Nordenskiöldsloppet på 22 mil 10 april. Sedan det inte varit för ultraloppen hade jag istället kört ett hårt pass på 3 timmar i mitten av denna vecka.

Nu har jag lyssnat färdigt på Markus Torgebys bok Löparens hjärta. Väldigt bra!

Nu har jag lyssnat färdigt på Markus Torgebys bok Löparens hjärta. Väldigt bra!

Ändrad bana
Skinnarloppet är normalt 45 km. Ett prologvarv på 3 km och sedan två varv på 21 km. Spurtpris efter 3 km och 24 km. 21 km-slingan är ganska flack, med en rejäl backe nästan längst bort.

Jag vet inte om den är med nu, för varvet är nedkortat till 15 km och körs tremvarv, utöver prologvarvet. Alltså totalt 48 km. Jag åker upp med Z och Anna-Karin i morgon och tänkte testa spår och skidor innan mörkret kommer. Sedan bor vi med klubben i stugor. Det ska blir trevligt!

5:e gången i år
Så här har det gått för mig i mina Skinnarlopp, med länk till ”the story”:
2011, 11:a (precis slagen av Oskar Lund, vilket han ofta påminner mig om)
2012, 4:a (enbart stakning, inte helt vanligt att staka långlopp på den tiden)
2014, 16:e (med klister, mitt senaste lopp med fästvalla, lär dröja till nästa)
2015, 17:e  (var före bl a förebilden Jørgen Aukland, det var roligt)

Jørgen Aukland är alltid lika trevlig!

Jørgen Aukland är alltid lika trevlig! Här från Skinnarloppet 2015.

I loppet 2011 var det kallt och starten sköts upp en timme. Då åkte jag på paraffin (ej pulver) och hade bra skidor. Det går om det är tillräckligt kallt och torrt. Jag har dock bara vågat göra det en gång efter det, i Intersportloppet 2012 då det lustigt nog började snöa. Då blev det inte bra. Men i -18 grader och torr snö funkar det fint utan pulver, åtminstone så länge det inte är för många varv eller för många deltagare.

Sämre startfält i år?
Jag hoppas på bättre resultat i år i Skinnarloppet är förra året. Det borde gå, för vissa Visma Ski Classics-åkare kör Bessemerloppet, vissa tar en tävlingsfri helg, vissa kör istället i Vreta på lördagen etc.

Förra året kom många norska åkare, men jag är inte säker på att de kommer i år. Vi får se hur startfältet blir. Kanske topp 10-15 känns som en lagom målsättning.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Träning och märktes . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Skinnarloppet trots allt

  1. David Holmström skriver:

    5mila inställd sedan länge, Erik! Har du otur dyker normännen upp! 😉

  2. Micke skriver:

    Är nog inte bara marknadsföringen som vart fel angående 6-timmars. Jag hade anmält mig på studs om loppet inte va två dagar före Borås Ski Maraton… Blir för kämpigt för oss som inte håller till i led 0 🙂

Kommentarer är stängda.