Swix vallar på 24-timmars

Swix vallajärn T70220 tjock platta

Swix vallajärn T70 med tjock platta

För att få bra glid kommer Swix att valla mina skidor på 24-timmars. Jag använder många av Swix produkter, som exempelvis svart och vit marathon (högfluor-paraffiner), HVC (topping i form av vätska), LF6, Glide wax cleaner (att använda efter pulvervallning), vallajärnet T70 med tjock platta, tryckande och skärande rillers samt deras pulver.

Jag vill särskilt slå ett slag för vallajärnet. Det är svårt att byta tillbaka till ett järn med smal platta när man skaffat sig vanor. HVC är också en häftigt valla. Vi testar den ibland innan tävlingar med klubben och ser om den ger en ”höjning”, alltså förbättring i glid. Vid -3 och varmare vid mulet väder när den nästan alltid en ganska tydlig höjning. Hur länge det sitter i är dock svårt att avgöra.

Swix skärande riller

Swix skärande riller, denna bild med ganska fin rill monterad.

Den skärande rillern är också en trotjänare. Jag har samma verktyg som jag hade som ungdomsskidåkare i Västergötland då många av tävlingarna på 90-talet liknade vattenskidåkning. Bra dränering.

Apropå dåtid så minns jag när jag för första gången också på fluorpulver, eller Cera, som var den term man främst använde då. Jag hade lämnat in mina skidor till Swix som vallade dem. Det var på ett junior-VM-test i Torsby. 20 km skejt, individuell start. Jag hade grymt glid och blev 10:a som 19-åring i H19-20. Tidigare hade jag aldrig varit topp 25 på sådana tävlingar. Glömmer det aldrig. Minns t o m mitt startnummer, 196. Att jag var oseedad och gynnades starkt av en tidigt start behöver vi inte fokusera för mycket på.

Planen på 24-timmars är att jag ska få nyvallade skidor varje timme dagtid och sedan varannan timme nattetid. Jag kommer snurra runt på 2-4 par skidor. Denna hjälp är jag såklart väldigt tacksam för!

När jag blev 10:a i JVM-testet i Torsby 2000 var det mitt dittills bästa skidlopp. Överlägset. Även första gången på Cera. Jag vet inte säkert om det var Lasse Jonsson eller Per Wiik som vallade, men jag tror det var den senare.

När jag blev 10:a i JVM-testet i Torsby 2000 var det mitt dittills bästa skidlopp. Överlägset. Även första gången på Cera. Jag vet inte säkert om det var Lasse Jonsson eller Per Wiik som vallade, men jag tror det var den senare.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Swix vallar på 24-timmars

 1. Petter skriver:

  Kan varit fluorpulvret, eller att du enl. bilden tävlade i D17-20:)

 2. Steven skriver:

  Härligt med lite produktplacering! Det är för lite sånt i den här bloggen

 3. Erik Wickström skriver:

  Ja, bilden ser lite kul ut med D17-20 🙂

  Swix kändes värda lite ärliga och positiva ord med tanke på att de skickar en person att valla åt mig i 24 timmar 🙂

Kommentarsfältet är stängt.