Dämpad stav och energi inför 24-timmars

I förra veckan monterade jag nya Staffanstavsmodellen Redlight på ett par stavar. Måste erkänna att det var lite jobbigt att sätta bågfilen i ett par nya svarta Madshusstavar. Jag gillar verkligen den nya svarta modellen. Mycket större skillnad i vikt och styvhet mot den vita än jag trodde.

I förra veckan monterade jag nya Staffanstavsmodellen Redlight på ett par stavar. Måste erkänna att det var lite jobbigt att sätta bågfilen i ett par nya svarta Madshusstavar. Jag gillar verkligen den nya svarta modellen. Mycket större skillnad i vikt och styvhet mot den vita än jag trodde.

Förutom personer som hjälper mig med service och vallning så får jag så här två dagar innan 24-timmars också tacka Staffanstaven och Skip, som hjälper mig med mer skonsam belastning respektive energi. Ni får ursäkta att det blir lite mycket puffning idag och i förrgår, men jag kan i fall lova att jag inte skriver något som jag inte tycker.

Staffanstaven är en stav med inbyggd dämpare för att göra åkningen mer skonsam och skidlik på rullskidor, eftersom den fjädrar lite grann. Man köper antingen ett kit man monterar på staven eller färdiga stavar. Jag har åkt med Staffanstaven i många år och jag anser fortfarande att tung excentrisk styrketräning av triceps och staven var huvudskälen till att mina armbågsproblem försvann. Jag får många frågor på mejl om armbågsbesvär och jag vet också att många har läst detta blogginlägg, som även handlar om mitt besök hos en sjukgymnast i Ramsau. Denna anekdot finns även på pränt i Längdskidåkning för dig.

Jag fick testa Staffanstaven redan 2011 och har genom åren måste testa många olika modeller. I början var det en del barnsjukdomar och vissa modeller hade enligt mig för kort livslängd. Men de senaste två åren har prestandan blivit riktigt bra. Och monteringen har blivit lättare, inte minst tack vare en bra instruktionsfilm på deras hemsida.

På vintern åker jag nästan aldrig med Staffanstaven då snö är mjukare än asfalt. Men jag har gjort det efter Vasaloppet och planerar att åka med ett par Madshusstavar med Staffanstaven under 24-timmars, eftersom det är så lång tid.

Ingredienser för 24-timmars

Ingredienser för 24-timmars

Energi i massor
Jag har aldrig räknat kalorier i hela mitt liv, men jag kommer till viss del att göra det till 24-timmars, eftersom jag tenderar att äta och dricka i minsta laget vid träning och tävling. Tror 500 kcal per timme kan vara lagom. Man lär förbruka mer, men det är nog svårt att få i sig mer. Planen är att dricka/äta detta från Skip, som är ett företag med bas i Ulricehamn (de sponsrar Team Exspirit, Lager 157 Ski Team och Hanna Falk):

 • Sportdryck utan koffein med hallonsmak
 • Sportdryck koffein med colasmak
 • BCAA (grenade aminosyror) i pulverform att hälla i sportdrycken
 • Bars med chokladsmak
 • Bars med kokossmak
 • Gels med utan koffein med hallonsmak
 • Gels med koffein med colasmak

Föda i fast form blir cashewnötter, russin, ostmackor, samt ett par stopp för lasagne och kladdkaka med grädde. Och kaffe. Jag räknar med att ta två lite längre pauser på ca 10-15 min, men annars mest korta pauser. Totalt hoppas jag att åktiden blir över 23 timmar.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Dämpad stav och energi inför 24-timmars

 1. Olle Ekman skriver:

  Hej Erik!
  Vi önskar dej mycket Lycka till på denna utmaning! Undrar om ni byter varv under ”resans gång” ?
  Går det att följa loppet?
  Vi håller tummarna! 👍😊

  • Erik Wickström skriver:

   Tack! Vi kanske byter varv halvvägs, de som springer ultralöpning inomhus brukar väl göra det. Vi planerar att lägga uppdateringar på min Facebooksida.

 2. Micke Pettersson skriver:

  Blir kul att följa er!
  Lycka till!

Kommentarsfältet är stängt.