Segt i löpskorna

I helgen insåg jag att det bara var två veckor kvar till Göteborgsvarvet. Jag har sprungit åtta gånger och är sugen på jubileum vid tio lopp nästa år.

Vad jag också insåg var att jag bara höjt pulsen i löpskorna typ en gång på ett halvår, i samband med syreupptagningstestet på Aktivitus i förra veckan. Och inte har jag kört några långpass heller. Ajaj.

Från Göteborgsvarvet 2011

Från Göteborgsvarvet 2011

En bra bit kvar
Eftersom jag nästan inte sprang något i vintras inledde jag löpvåren med korta turer på 30-45 min i veckan 2-3 gånger i veckan för att minska skaderisken. Men i helgen testade jag intervaller för första gången. 3 st på ca 6 min styck. Det gick tyvärr inte så fort. Orkade hålla 3.38 min/km på flack asfalt.

Mitt pers på halvmaran är 1.12. Mitt pers i Göteborgsvarvet är 1.13. Förra året sprang jag bra, 1.14.40, vilket är 3.32 min/km. I helgen var jag alltså inte ens nära att hålla förra årets fart i knappt 2 km. Jag har en bit kvar. Det har främst känner är att återhämtning mellan intervallerna är sämre. Just kortsiktig återhämtning, som mellan löpintervaller och hur mycket pulsen dyker i nedförsbackar på rullskidor, har alltid varit en tydlig formindikator för mig.

Spurtprispokal. Foto: Sjömarksloppet.

Knep spurtpriset i Sjömarksloppet förra året. Foto: Sjömarksloppet.

Lite bättre idag
Idag sprang två intervaller runt Byttorpssjön, knappt 2 km mycket flack grusväg. Första i 3.34 min/km-fart, andra i 3.33 min/km-fart. Nu orkar jag alltså nästan hålla förra årets fart i knappt 2 km. Men det är såklart inte hållbart. Normalt ska jag springa dessa intervaller i 3.20-3.25-fart för att springa varvet på 1.14.

Jag vet att jag kommer snabbt i löpform så länge jag får några bra pass. Men jag är lite för långt efter nu med bara tio dagar kvar. Ett realistiskt mål blir nog 1.17.

Sjömarksloppet 2012: 3:an Erik Wickström, 1:an Karl Borgö, 2:an Alexander Abrahamsson och damsegraren Anneli Johansson.

Sjömarksloppet 2012: 3:an Erik Wickström, 1:an Karl Borgö, 2:an Alexander Abrahamsson och damsegraren Anneli Johansson.

Sjömarksloppet på söndag
För att få in ett längre pass, med hög intensitet dessutom, planerar jag att springa Sjömarksloppet på söndag. Sista ordinarie anmälningsdag idag. Med 3 km uppvärmning blir det 13 km, det behöver jag. Nedvarvning lär det inte bli, eftersom jag vet hur mina vader kommer att kännas några minuter efter målgång.

Jag har sprungit Sjömarksloppet två gånger och kommit 3:a respektive 2:a. Jag har ingen aning om vilka som springer i år, men jag är inte i samma form som förra året så för att nå pallen behöver startfältet vara mindre vasst.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.