Thule Glide första test

I förra veckan sprang jag första turen med Thule Glide, en löparvagn som sedan lanseringen förra året bl a har vunnit pris i Red Dot Design Awards, iF Award och utsetts till bästa mors dags-presenten av tidningen Forbes. Den blev även bäst i test då Wiseguide gjorde en genomgång förra året. Den gången fick jag vara ”expert” och uttala mig om barnvagnslöpning i allmänhet, men jag deltog inte i själva testet.

Thule Glide

Thule Glide joggingvagn

Så förväntningar var såklart höga inför premiärturen. Jag har tidigare främst sprungit med Babyjogger F.I.T., som jag tycker är en mycket bra vagn. Den har vi haft sedan hösten 2012. Jag har också testat Chariot, både CX1 och CX2, i löputförande, samt en modell av Trille och ett par andra jag inte minns namnet på.

Skillnader och likheter med FIT
En joggingvagn har vanligtvis tre luftfyllda hjul, större än på en normal barnvagn. I Thules fall 16 tum fram och 18 tum bak. Framhjulen är fast. Vagnen är lätt att och smidigt att fälla ihop, vilket jag ser som ett krav för att det ska gå smidigt till vid transport. Hjulen går snabbt att ta av och på om man vill att vagnen ska bli ännu mindre. Jag tar bara av hjulen om vi har mycket packning, annars låter jag dem sitta på.

Thule Glide (rek pris 4699 kr) har många likheter med Babyjogger F.I.T (rek pris 4000 kr). Gjord för ett barn. Handbroms (använder jag aldrig). Parkeringsbroms man lägger i med foten. Maxvikt 34 kg. Går att fälla ihop med en hand. Fempunktssele. Samma hjulstorlek förutom att Thule har lite större bakhjul. Stor sufflett med tittlucka. Tittluckan gillar jag för då kan man lättare se om eller när barnet somnar. Nästintill fullt ligg- och sittläge och ställbart däremellan. Plats för packning under vagnen och bak i en nätficka.

Vi har en Chariot dubbelvagn som vi använder för cykling och skidåkning. Men när jag springer brukar jag använda vår Babyjogger F.I.T. Här från Mallorca förra veckan.

Joggingvagnen hängde med till Mallorca förra våren

Skillnaderna är bland annat att det är hopfällda måttet är mindre hos Thule, liksom vikten som ligger på 9,9 kg hos Thule och 11,5 kg hos Babyjoger. Den skillnaden kändes tydligt, inte minst i uppförsbackarna samt när jag svängde. Handtaget är ställbart i höjd hos Thule, en fördel så det kan anpassas efter hur lång man är. Däremot tyckte jag det var synd att de satt handbromsen på mitten av handtaget istället för lite på sidan. Jag springer ofta med en hand på vagnen, åtminstone på platten när jag ”bara” har med mig ett barn. Då vill man inte ha bromsen helt i mitten.

Lågt tryck bättre på grusväg
Handremmen som sitter på handtaget är relativt kort, vilket uppskattas. Det är lite störande när den är för lång tycker jag. Avståndet mellan själva vagnen och packutrymmet under vagnen är ganska stort. Jag gillar inte när det är för litet, eftersom det blir så krångligt att exempelvis få in ett stor påse där om man handlat. Den åsikten har jag även när det gäller vanliga barnvagnar.

Lufttrycket som anges på däcken till Thule-vagnen är 4-6 bar. Jag gillar inte när joggingvagnar studsar för mycket, så jag tryckte i 4 bar. Men trots fin och mjuk fjädring tyckte jag att det studsade en del på grusvägarna jag sprang på. På asfalt är 4 bar kanon, men på till nästa tur på grusväg kommer jag gå ner till 2 eller 3 bar, för att öka komforten för barnet, mot att det bli lite trögare för mig. För övrigt så tycker jag det fungerar utmärkt att springa på grusvägar och hyfsat jämna ellsjuspår. Stig blir nästan alltid för skumpigt.

Thule Glide joggingvagn

Thule Glide joggingvagn

Regnskydd nödvändigt
Både regnskydd och myggnät finns som tillbehör för Thule Glide. Regnskyddet känns rejält, så förhoppningsvis håller det länge. På vår tidigare modell har vi slitet ut två regnskydd. Oavsett vilken modell av joggingvagn man väljer tycker jag att man direkt ska köpa med ett regnskydd. Det skyddar inte bara mot regn, utan även mot kall fartvind. När jag springer på vintern brukar jag ha regnskydd, åkpåse och filt för att barnet ska vara tillräckligt varmt.

Suffletten på Glide kan ställas in på flera sett för att ge skydd på ”rätt” ställe. Suffletten hade gärna fått vara ännu lite längre, eftersom vår yngsta dotter Maj av någon outgrundlig anledning verkar avsky solljus över allt annat när hon sitter i vagnar och bilstolar. Astrid är inte alls lika känslig.

Jag minns inte exakt hur gamla mina barn har varit när jag börjat springa med dem, men får jag gissa så är det runt 4-6 månader. Det verkar också vara det Thule rekommenderar, för de skriver så här om Glide: …kan användas för spädbarn mellan 0-6 månader som en barnvagn och rekommenderas för löpning och vandringar i tuffare terräng när barnet är äldre och väger mindre än 34 kg. 

Sammanfattningsvis
…så ska jag inte säga för mycket om vagnen än efter jag precis börjat använda den, men den lätta vikten, det ställbara handtaget det rejäla regnskyddet och det generösa packutrymmet under vagnen gör att jag hittills rankar den som den bästa joggingvagnen av de som jag testat. Hur tålig den är över tid kan jag inte uttala mig om.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Barn, Träning och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.