Inför Borås Triathlon – och efter

"Det ska inte hänga på utstyret", som man säger när man har bättre material än sin egen prestationsförmåga. Dischjulet på, men jag valde att ta Zipp 303 fram istället för mitt Extreme-hjul med ännu högre profil. Jag tycker det är lite läskigt ibland när vinden hugger tag i framhjulet. Under sadeln ett reservtubdäck och bakom sadeln plats för två flaskor.

”Det ska inte hänga på utstyret”, som man säger när man har bättre material än sin egen prestationsförmåga. Dischjulet på, men jag valde att ta Zipp 303 fram istället för mitt Extreme-hjul med ännu högre profil. Jag tycker det är lite läskigt ibland när vinden hugger tag i framhjulet. Under sadeln ett reservtubdäck och bakom sadeln plats för två flaskor.

I morgon är det dags för Borås Triathlon. Distansen motsvarar en halv Ironman, alltså 1930 m simning, 90,1 km cykling och 21,1 km löpning.

Såhär klockan 21.27 dagen innan loppet hittar jag inte de skorna med snabbsnörning jag tänkte springa i. Förstår inte vart de tagit vägen. Mystik.

Såhär klockan 21.37 dagen innan loppet hittar jag inte de skorna med snabbsnörning jag tänkte springa i. Förstår inte vart de tagit vägen. Mystik.

Ni som följer bloggen har nog märkt att det blivit en massa inlägg om triathlonträning på sistone. Och visst har jag gått in för tävlingen, åtminstone i 2,5 vecka. I förberedelserna har jag bl a betat av 6 st simpass på 25-45 min, varav två i öppet vatten, samt fyra pass på tempocykeln och två löpningar direkt efter cykling.

Även om mina förberedelser som sagt bara sträcker sig över 2,5 vecka så tycker jag det har varit roligt att anpassa träningen inför tävlingen. Några av grejerna jag gjort i träningen som jag inte hade gjort annars:

 • Simmat
 • Simmat i öppet vatten med våtdräkt
 • Simmat tävlingens simsträcka
 • Cyklat på tempocykel
 • Cyklat utan strumpor
 • Cyklat tävlingens cykelsträcka
 • Sprungit direkt efter cykelpass
 • Sprungit utan strumpor (tyvärr bara en gång och jag fick lite skav)
 • Sprungit tävlingens löpsträcka

Jag har ingen aningen om vad jag kan komma i morgon. Jag kollade startlistan precis och jag känner nästan inte till ett enda namn. Studerar sällan resultatlisor i triathlon. Tidigare har jag bara kört två korta triathontävlingar, Mitt i Borås Triathlon 2003 och 2013 på distansen 1/10 Ironman.

Jag andades djupt, ömsom vatten, ömsom luft. Det var svårt med allt folk.

Borås Triathlon 2013. Mycket folk. Jag tyckte det var svårt att andas med allt folk och plask så jag fick stanna upp och bröstsimma några tag. Hoppas det inte blir alltför plaskigt i morgon. Foto: Marcus Wadell.

En kort analys inför loppet ser ut så här:

 • Simning: Min överlägset sämsta gren. Jag är liksom inte bra på något där, varken start, marschfart, navigering, varvning (görs på land) eller uppgång.
 • Cykling: Jag är helt OK på tempocykling och nu har jag satt på dischjul och högprofilshjul fram. Det är skillnad. Nackdelen är nedförsbackarna, där är jag betydligt fegare än andra, särskilt om det börjar regna.
 • Löpning: Mitt starkaste kort. Jag tror det kan gå jättebra där.
 • Växlingar: Nja, har tränat lite på cykel till löpning men det sitter väl inte helt hundra.

Banan:

 • Simning: Två varv runt Almenäsudden med ”Australian exit”, alltså att man springer en kort sträcka på land i samband med varvning.
 • Cykling: Stentuff vändpunktsbana för att vara en triathlontävling, ca 1000 höjdmeter på 9 mil.
 • Löpning: Tre varv á 7 km, hälften asfalt, hälften grusväg/grusstig. Flack.

Martin ”Ställer alltid upp i vått och torrt” Josefsson hjälper mig lite service under dagen.

Ida och barnen kommer hem ikväll efter en vecka i Skåne och de ska enligt rapporter vara dyngförkylda hela bunten. Jag håller tummarna att det inte hinner bryta ut om jag blir smittad. Starten är kl 09.00 och de kommer och kollar på förmiddagen.

Snart rullskidor
Efter loppet kommer det nog inte bli någon mer triathlonträning i år. Det har varit jätteroligt att träna inför den här tävlingen, men nu är det snart midsommar och då ska jag börja åka rullskidor. Så framöver blir det nog främst rullskidåkning, löpning, styrka, SkiErg, samt lite stående paddling.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Inför Borås Triathlon – och efter

 1. Therese skriver:

  Hej Erik!

  Kul att läsa din blogg! Intressant, givande och rolig. Jag försöker suga åt mig allt och lära mig av dina träningstips. Min sambo ska köra imorgon, hans första Triathlon nånsin men det är nog jag som är mest nervös. Haha!

  Jag står längs banan och hejar på imorgon! Ska bli så roligt! 🙂

  Hälsningar Therese Eriksson (Hanna Gerhardssons kompis från Uhamntiden)

 2. Janne skriver:

  Lycka till nu då, kommer gå kanon. Kör inga rullisar på Företagsvägen i Viared sen bara, stor kraschrisk där.

  • Erik Wickström skriver:

   Tack! Haha, jag förstår inte vad du pratar om för kraschrisk 🙂 Hoppas ni inte fick några men. Jag skäms fortfarande ganska rejält, men det börjar på över.

Kommentarsfältet är stängt.