Löpning på Skåneleden från Vejbystrand till Rammsjö

Skälderviken och Bjärehalvön. Två goda ting.

Skälderviken och Bjärehalvön. Två goda ting.

Karta Skåneleden Bjärehalvön

Karta Skåneleden Bjärehalvön

Korsningen nära Ängelbäcksstrand

Korsningen nära Ängelsbäcksstrand

Jag vaknade upp med halsont idag. Lite trist, men det är sådant som händer och nu var det länge sedan jag var sjuk sist.

Rickard Bergengren har köpt lägenhet i Borås och stuga i Torekov på kort tid. Kul för mig att han är nära på två ställen. Timmarna har han dock lagt på fastigheter och inte på träning på sistone. Men nu drar han igång på allvar på Alliansloppet. Kanske ny TV-succé?

Rickard Bergengren har köpt lägenhet i Borås och stuga i Torekov på kort tid. Kul för mig att han är nära på två ställen. Timmarna har han dock lagt på fastigheter och inte på träning på sistone. Men nu drar han igång på allvar på Alliansloppet. Kanske ny TV-succé?

Termen ”länge sedan jag var sjuk sist” har förändrats väldigt mycket sedan jag blev pappa. Innan jag hade barn var jag i princip aldrig sjuk, jag tror jag missade en eller två skidtävlingar på typ 13 år då jag tävlade nästan varje helg december till mars. Nu är jag sjuk ganska ofta. Det är inget jag gråter över, men när det kommer olägligt är det irriterande. Nu kommer det inte så olägligt. Jag tränade riktigt bra förra veckan och denna vecka har vi mycket semesteraktiviteter.

Flackt och mjukt
När vi var i Skåne i helgen passade jag på att springa Skåneleden från Vejbystrand mot Torekov. Det är en fin sträckning som går längst havet nästan hela tiden. Främst stig i kohagar och lite grusväg. Nästan ingen asfalt, till skillnad från hur Skåneleden ibland ser ut inåt landet.

Som boråsare föredrar jag kuperad terräng och skogsstig, men jag har mer och mer börjat uppskatta att springa vid havet. Det är flackt, så man kan hålla bra marschfart på det relativt mjuka underlaget, och utsikten är ju bra hela tiden.

Man springer igenom många kohagar på Skåneleden mellan Vejbystrand och Torekov. De är snälla som tur är.

Man springer igenom många kohagar på Skåneleden mellan Vejbystrand och Torekov. De är snälla som tur är. Korna alltså. 

Fram och tillbaka funkar
En nackdel med den sträckningen jag sprang är att det blir till att vända och springa samma väg tillbaka. Det undviker jag helst, men eftersom det blir mycket asfalt att springa en rundslinga valde jag fram och tillbaka. Annars kan man ”lura” sig själv genom att göra en liten loop längst bort. Så rundan blir formad som en hårnål. Då får man upplevelsen att man sprungit en runda, trots att 95 procent av sträckan var fram och tillbaka i samma spår.

Ett annat sätt att göra vändpunktsbanor roligare är att bestämma träff med någon. I söndags sprang jag och mötte Rickard Bergengren, som precis har köpt sommarstuga tillsammans med sin syster i Torekov, där även deras föräldrar har stuga. Så jag hade ett mål med turen. Även om vi bara sprang några kilometer ihop så var det ett trevligt mål.

Vanlig syn

Vanlig syn

32 km i 4.27-fart
För mig blev det 32 km i 4.27 km/min-fart. Årets längsta pass. Kändes bra. Jag kom till Rammsjö, några kilometer innan Torekov. Där började det bli lite stenigt, annars ganska jämnt underlag. Det var i princip helt flackt, men det kom en del vindbyar och störtskurar. När jag springer i ösregn i skogen känner jag mig stark och det känns som jag springer rakt igenom alla problem. När jag springer vid havet när det regnar horisontellt känns det mest som jag springer in i problemen. Jaja, även om skogen alltid är skogen så gillar jag den sträckningen av Skåneleden. Nästa gång får det bli en annan sträcka.

Vuxenmiddag
På lördagkvällen så lade mamma barnen och så åkte Ida och jag från Vejbystrand till Rickard och Marika i Torekov. Där bjöds det på god mat och dryck, samt trevligt sällskap. Jag lyckades komma sist av sex deltagare i skyttetävlingen. Ajaj, pinsamt. 12 poäng för mig och 24 poäng för segrande Rickard. Aldrig bra att komma sist. Marika, som tävlat i skidskytte, sköt också bra.

Marika försöker lära Rickard att spela fiol

Marika försöker lära Rickard att spela fiol

Rickard och Marika

Rickard och Marika

Erik och Ida

Erik och Ida

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.