Nytt bra rullskidspass

Pulskurva från rullskidspasset på 4:or i går. 2 h 31 min med hårda inslag. Markören är vid slutet på "supertröskelintervallen", där jag avslutade på 92 procent av maxpuls.

Pulskurva från rullskidspasset på 4:or i går. 2 h 31 min med hårda inslag. Markören är vid slutet på den avslutande supertröskelintervallen, där jag spurtade på 92 procent av maxpuls.

Efter en träningsmässigt dålig september månad med totalt 21 timmars träning börjar det nu bli lite ordning. Jag har börjat komma igång med hårda långpass och jag tycker det svarar bra.

Som jag nämnt flera gånger tidigare så känner jag mig inte lika stark i överkroppen som förra året, vilket jag tror främst beror på att jag tränat betydligt mer på 3:or än 4:or i år. Det i sin tur beror på att inte åkt så mycket rullskidor och de pass jag kört har ofta varit med kompisar som velat åka på 3:or.

Seglora vägen ut och gamla Varbergsvägen hem är en helt ok rullskidsrunda på 45 km i Borås

Seglora vägen ut och gamla Varbergsvägen hem är en helt ok rullskidsrunda på 45 km i Borås. Böljande första halvan, ganska flackt andra halvan.

Robban på Swix-3:or
För att råda bot på detta så lånade jag ut ett par Swix-3:or (ungefär som 3,5:or med Elpex mätsystem för hjul) till Robban vid gårdagens Brandmansstak. Han är smålänning och bor i Borås, vilket är en kombination som gjort att han ännu inte investerat i ett par 4:or.

Jag hoppade på mina Elpex-4:or, så jag fick slita en del under passet. Han blev lite starkare än mig med de rullskidorna. Vi körde samma runda och samma upplägg som på Brandmansstaket i fredags, alltså:

Rundan Lundaskog-Viared-Seglora-Viskafors-Göta-Lundaskog. Denna gång körde vi dock lite mer gnetigt före och efter intervallerna, typ låga A2. Vilan på 4 min mellan intervallerblocken blev dock lugn (även om inte pulsen alltid ville ner). Hela passet finns att titta på via denna länk.

 • 8 min tröskel
 • 10 st 70/20 (70 s hårt, 20 s lugnt)
 • 8 min tröskel
 • 10 st 15/15 (15 s hårt, 15 s lugnt)
 • 8 min supertröskel (=fri fart)
Pulskurva för 15/15-blocket. Notera att farten oscillerar kraftigt, medan pulsen är mer jämn. Det upplever jag under 70/20-intervaller också. Vilan är så kort så det blir som en enda lång intervall med fartskillnader.

Pulskurva för 15/15-blocket (rosamarkerat). Notera att farten oscillerar kraftigt, medan pulsen är mer jämn. Det upplever jag under 70/20-intervaller också. Vilan är så kort så det blir som en enda lång intervall med fartskillnader.

Hög puls på 4:or
Även om det inte går riktigt så fort som jag vill tyckte jag det kändes väldigt bra idag igen och jag fick upp pulsen fint. Runt 85-86 procent i snitt på många av intervallerna och högre på de korta. Enskilda högstanoteringen blev 94 procent och på sista minuten på sista 8 min-intervallen nådde jag 92 procent, vilket jag är nöjd med på 4:or efter drygt 2 timmars ganska tuff åkning.

Totalt hade jag 78 procent i snitt för passet, alltså tufft. 2 dagars återhämtning enligt klockan. För övrigt är inte den återhämtningsrådgivaren helt dum. Oväntat relevant. Passet blev 45,7 km, 2:31 h, 18,3 km/h i snitt och 325 meter i totalstigning.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Nytt bra rullskidspass

 1. Ugi skriver:

  Heippa. Har ett par Elpex med 4:or bak och 2:or fram, motsvarar det 3:or eller kan jag säga att jag ändå tränar med 4:or 🙂 Tycker iaf de är mycket trögare än mina swenor var jag har 3:or bak och fram.

 2. Joel skriver:

  Det är hjulen bak som avgör mest. Det skiljer ca 10% mellan 4:or och 3:or och 15% ytterligare mellan 3:or och 2:or generellt. Skulle tippa att det borde matcha 3:or rätt väl det du har, men jag är inte helt säker. Kan vara lite trögare.

  Jag har själv rätt nednötta 3:or. Bakhjulen hade 50 mm bredd från början, men nu är det ca 30 mm knappt som sticker ut i mitten (och alltså touchar marken). De känns definitivt tyngre nu och har gått minst 200 mil tippar jag. Kanske 5% tyngre än när de var färska känns det som (och klockan håller med).

 3. Erik Wickström skriver:

  Jag skulle nog säga att ceteris paribus med Elpex mått blir 4:or bak och 2:or fram ungefär 3,2:or 🙂

 4. Joel skriver:

  Förresten glömde jag att klaga på FIS nya regel. Kör med 155 cm på rullskidorna och är 183 cm. På snö motsvarar det nog ca 85% med pjäxor.

  Gillar ju verkligen att staka och upplever att det går lite bättre med längre stavar och särskilt uppför.

  • Erik Wickström skriver:

   Ja, lite längre stavar om man enbart stakar tycker jag också hjälper. Men man behöver inte ha längre stavar än FIS nya regel, då tycker jag det tenderar att bli för långt.

Kommentarsfältet är stängt.