På P4 Sjuhärad, skånska skidkungar och CCC1000 Elit

Igår ringde P4 Sjuhärad upp mig angående att Therese Johaug hade åkt fast för dopning. Jag fick uttala mig som ”skidexpert”. Det är svårt att prata dopning offentligt. Det är lätt att antingen bli intetsägande eller skita i det blå skåpet.

Jag vill inte direkt döma någon när jag inte vet mer fakta än det som kommit fram i media, men några grejer som jag tycker är konstigt: 1) Hur kan man som världens bästa skidåkare missa att se att läppkrämen innehåller otillåtna medel, när det står tydligt på förpackningen? 2) Märkligt att Johaug verkar skylla allt på läkaren. Konstig mentalitet, även om han är experten. 3) Gällande användandet av astmamedicin bland icke-astmatiker: som jag har förstått det så har vissa personer en tendens att deras luftrör drar ihop sig vid kyla, för att skydda kroppen. Att då ta luftrörsvidgande preparat är då inte bara potentiellt prestationshöjande, utan eventuellt även farligt. 4) Jag tror Norges framgångar i skidspåren främst beror på deras oändliga bredd och fast rotade längdskidskultur, inte på ett eventuellt fusk.

Intervjun med mig finns att lyssna på här. Jag börjar prata vid 12:25.

Dan Glans var en pigg och glad grabb

Dan Glans och jag på en sommarfest. Han var med 7.42 min fortfarande det svenska rekordet på 3000 m.

Skånska skidkungar
22 okt kommer Lennart Klingberg och löparlegenden Dan Glans att hålla i en förmiddag om skånska skidkungar i samarbete med Helsingsborg Idrottsmuseum. Läs mer om det här.

CCC1000 Elit
Fredrik Erixon fortsätter att utveckla CCC1000. Se nedan:

CCC1000 satsar mot elitledet med Stockholms skidåkare

Fredrik Erixon är reklammannen och sportentreprenören som för sex år sedan startade CCC1000. Syftet från början var att lyfta in längdskidåkningen i ”finrummet” och därigenom inspirera fler Stockholmare till att träna och tävla på längdskidor. Nu efter år succéfyllda säsonger är det alltså dags för CCC1000 att starta en ”riktig” skidklubb för att vända sig till den yttersta skideliten i Stockholm regionen.

ccc1000-elit-2016

CCC1000 Elit

– Vi startade denna satsning för att det finns ett tydligt behov och en önskan bland Stockholms elitåkare att få komma in i ett sammanhang som liknar CCC1000. Att vara elitskidåkare i Stockholm är varken självklart eller enkelt. Vi saknar ofta både infrastruktur, resurser och kunskap för att kunna ligga på den absoluta toppnivån som krävs för att prestera i t ex Vasaloppet, säger Björn Haring, åkare och teamansvarig.

I CCC1000 Elit ingår 10 st Stockholmsbaserade skidåkare.

– Målsättningen är tydlig. Samtliga satsar precis som CCC1000 mot Vasaloppet, och där skall vi stå i elitledet. Ingen i teamet kommer kunna vara med och slåss om slutsegern, men ett par topp 50-placeringar är målet, säger Anders Eriksson, åkare och teamansvarig

– För mig är denna satsning både kul, inspirerande och självklar, men det är också viktigt att dessa elitåkare precis som övriga CCC1000 åkare betalar för sig. Ingen åker gratis i CCC1000. Elitåkarna har dock ett ”elit-paket”. Samtliga åkare som valts ut i Elit-teamet är precis som övriga i CCC1000 mitt i karriären med jobb och familj. Många i CCC1000 är så kallade ”högpresterare” och det gäller även elitgänget. Avslutar Fredrik Erixon

Vad är CCC1000 Elit och CCC1000?
Förkortningen står för Cross Country Clinic 1000. Namnet syftar på att de cirka trettio årliga deltagarna ska kunna nå en placering bland de tusen bästa i Vasaloppet. För tjejer är det topp 250 som är målet. ”Elit” betyder att man skall starta i elitledet. Initiativet, som drivs av Fredrik Erixon sedan starten 2011-12, omfattar ett trettiotal sammankomster och är omskrivet för att locka till sig högpresterande skidälskande. Bland de återkommande deltagarna räknas många namnkunniga ledare från näringslivet.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Träning och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.