Snittwatt SkiErg för viss tid på 5000 m och per 500 m-fart

Jag får ofta frågan vilken tid som krävs på 5000 m SkiErg för en viss tid, placering eller startled i Vasaloppet. Det är svårt att svara på, eftersom det beror på teknik, skidvana, personliga egenskaper, kroppsform, vikt, längd, utrustning etc.

SkiErg och roddmaskin, en bra hörna

SkiErg och roddmaskin, en bra hörna

Vad man kan hålla i snittwatt på ett tröskeltest, eller på 5000 m så fort som möjligt, säger däremot lite mer om man relaterar det till kroppsvikt. Alltså w/kg. Men fortfarande spelar andra faktorer in. Läs mer om w/kg på SkiErg i ett två år gammalt blogginlägg här, som jag skrev efter ett test på Aktivitus i Göteborg.

Jag rotade precis ihop en tabell med samband mellan snittwatt, per 500 m-fart och tid på 5000 m. Se nedan.

”Sveriges största affischnamn”
För övrigt var en stor svensk dagstidning på besök hemma i atletklubben idag. De skulle filma och fota när jag körde SkiErg. Det kommer också att publiceras en intervju om några veckor. När jag blev kontakt skrev de ”Jag tänker att du är det kanske största affischnamnet för stakmaskiner i Sverige, så det vore kul att intervjua dig som expert här.” Stort.

Snittwatt och fart per 500 m för olika tider på 5000 m SkiErg

Snittwatt och fart per 500 m för olika tider på 5000 m SkiErg

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Snittwatt SkiErg för viss tid på 5000 m och per 500 m-fart

 1. M skriver:

  Hej.

  Vore kul att skicka in lite skierg uppgifter till dig från olika åkare i olika startled, så kan man pricka in lite av w/kg faktor som en fingervisning vad som krävs. Som du säger är ju det många faktorer i skidor som spelar roll mot tex. cykel där det är mer att bara ”mata på”.

  Har själv kört en skiergtävling där vi gjorde jämförelse w/kg som en parameter. Tror även du fick det excelarket.

  Mvh M

  • Erik Wickström skriver:

   Ja. Det vore väldigt intressant att samla in en massa värden. Då hade man nog kunnat göra ett w/kg-krav per startled. Typ. Ska fundera på om jag ska ta tag i det.

 2. Emil Folkesson skriver:

  Har du nån känsla för skillnaden på watt/tid på nya vs gamla skiergen och/eller väggmonterad vs fristående? Har för mig du skrivit det någonstans men hittar ej…

  • Erik Wickström skriver:

   ”Bra fråga som jag har försökt analysera. Efter många hårda pass på många olika SkiErgs skulle jag säga ca 5-10 s på 5000 m (alltså 1 s per 500 m). Sedan beror det på hur man ser ut. Är man stark som en björn förlorar man mer på fristående jämfört med om man är lite klenare.” Gamla mot nya skulle jag säga ca 20 s på 5000 m.

 3. Magnus skriver:

  Hej Erik och tack för en mycket bra blogg.
  Jag har en fråga angående kroppstemperatur och svett. Jag har alltid svettats mycket, aldrig i min vardag men när pulsen går över ca 130 börjar svetten och vid högintensiv puls sprutar det svett och jag blir väldigt varm. Jag kör en hel del SkiErg på gymmet mellan min vanliga träning med löpning, rullskidor och skidor. Det är nog många som svettas en hel del när de kör längre SkiErg-pass men jag har en STOR pöl under mig vid 5000m på max. Jag känner att kroppstemperaturen/svett blir en begränsning och att det tar en hel del effekt. Detta problem känner jag inte på samma sätt vid annan träning då det sker utomhus och inte lika högintensivt.
  Har du någon erfarenhet/synpunkter av detta med kroppstemperatur och svett?

  • Erik Wickström skriver:

   Tack! Visst svettas man mycket när det är varmt och man inte får något fläkt från luftmotståndet. Själv brukar jag öppna fönster och dörrar och sätta på en golvfläkt. Men det blir ändå en mindre pöl ibland.

Kommentarsfältet är stängt.