Boken lämnad till tryck!!!!!

I morse gick min nya bok i tryck och det känns härligt! Titeln är:
”Smart konditionsträning – Löpning, cykling, längdskidåkning, triathlon och andra uhållighetsidrotter”

Jag vet inte exakt när man kan börja beställa boken, men det bör vara inom några veckor. Återkommer i ärendet.

För att göra en jättelång historia lång:

 • I februari 2015 fick jag en bokidé under en vistelse i Orsa Grönklitt. Jag presenterade upplägget för Runners World i ett mejl. De tyckte det lät bra och ville ge ut boken.
 • I april satte jag mig ner med Runners i Stockholm och gjorde upp en grov plan.
 • Jag vet inte på hur många ställen jag suttit och skrivit den här boken.

  Jag vet inte på hur många ställen jag suttit och skrivit den här boken.

  I juni började jag skriva, efter att ha lagt många timmar på sidplanering. Jag diskuterade också upplägget med ganska många för att verkligen sätta ramarna innan jag väl började skriva. Under två veckor andra halvan i juni skrev jag ungefär 4 timmar per dag och hade bra flyt. Kom ungefär en fjärdedel av boken i mängden text.

 • I juli tog jag fyra veckors semester
 • I augusti började jag skriva igen, ca 4 timmar per dag i 2-3 veckor. Nu hade jag skrivit ca 2/3 av all text.
 • Slutet av augusti till början av okt skrev jag inte ett ord. Det kom en massa annat, samt att jag var pappaledig på 40 procent.
 • I början av oktober fick jag reda på att formgivaren på Runners hade möjlighet att börja forma boken 3 nov. Det var ett fönster för honom, det skulle inte gå om jag kom med materialet två veckor för sent. Det ledde till att jag från 13 okt till 30 okt skrev färdigt hela boken. Då jobbade jag hårt, eftersom jag även hade andra projekt. Matade på mot klockan. Totalt kan man säga att själva skrivande tog 2 + 2 + 3 veckor, trots att jag bara under 1-2 veckor satt mer än 4 timmar per dag med boken. Själva skrivande tar inte jättelång tid.
 • 31 oktober blev en ”ödesdag” för mig. Astrid, Maj, min far och jag drog till Skidome för att åka Barnens Vasalopp där. Ida satt hemma och korrläste hela boken. När jag kom på eftermiddagen, då hon läst ca 3/4, kom domen: ”Innehållet är superbra, men du måste skriva om hela boken.”Återkommer till varför. Då blev jag knäckt, eftersom jag då fick lägga ner alla tankar på att få ut boken innan jul. Ida är hårt, men bra. Och väldigt bra på att korrläsa. Hon är blind för stavfel, men ser grejer i större perspektiv.
 • November-April rörde jag inte boken pga skidsäsong med kurser etc, samt egen träning och tävling. Och 24-timmars.

2016

 • Så här ser min kontorsplats ut på reklambyrån Rekyl i Borås. Jag trivs väldigt bra med att sitta där. Kul och trevligt folk som jobbar där.

  På Brainforest (tidigare Rekyl) i juni

  I maj 2016 skrev jag om boken, men utan att sitta med den utanför kontorstid. Ville gå den vändan igen. Det gick bra, eftersom jag inte behövde göra så stora ändringar, utan mer skriva om vissa stycken här och var genom hela boken. Grejen Ida var inne på, och som kanske är hela grejen med boken, är att det är just mina koncept, träningstips och råd. Därför tyckte hon att jag skulle skriva i jag-form, vilket jag inte hade gjort. Hon påpekade att om man kommer med träningsråd som inte är självklara så måste man antingen använda en källa eller skriva ”jag tycker…”, ”mina erfarenheter är…” eller liknande. Vilket såklart är helt sant. Och valet för mig blev enkelt. Boken är skriven utifrån mina erfarenheter från mig själv och mina adepter som jag har jobbat eller jobbar tight med. Koncepten i boken är grejer som jag VET funkar. Men det finns inte direkt att läsa någon annanstans, utan mycket går istället stick i stäv med många ”sanningar” inom träning. Det jag skriver kommer inte från vetenskapliga studier i labbmiljö. Det kommer heller inte från något tidigare proffs, som under sina framgångsår kanske främst tränat, ätit och sovit. Mina träningstips är det som funkar på motionärer med ett vanligt liv som vill prestera bra i konditionsidrott på sin nivå. Och den vänder sig till dem som gärna tävlar i flera olika idrotter, som exempelvis löpning, längdskidåkning och triathlon.

 • Känns skönt att kunna sluta med sådana här dumheter nu

  Känns skönt att kunna sluta med sådana här dumheter nu

  I september gör jag de sista finslipningarna. Eftersom jag själv är redaktör handlar mycket av arbetet på slutet med att hitta rätt bilder, ordna med ett par fotningar, kontakta fotografer etc. Tyvärr hade inte Runners någon ledig formgivare juni-aug. Under tiden hann jag springa Ultravasan, vilket tillförde lite grann till boken.

 • I oktober början boken formges.
 • I november görs det sista. Mycket att pilla med på slutet, att skriva de sista korta texterna, hitta någon som skriver förord, korra pdf:erna etc. Att vara redaktör för en bok tar nog mer tid än att skriva en bok. Sena kvällar, tidigare mornar och ont om träning.
 • 16 november trycks boken och jag känner mig jättenöjd med resultatet. Och skönt att den är klar!

Jag vet som sagt inte när man kan börja beställa boken, men får nog besked om det i nästa vecka.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Boken lämnad till tryck!!!!!

 1. Emil skriver:

  Bara att läsa historian bakom boken gör det ju nästan värt att köpa den.. 🙂

 2. Lars Bern skriver:

  Kul! Bra jobbat! Om den hinner ut i julhandeln så får jag sätta upp den på önskelistan. Det är så svårt med mig annars. Har det mesta jag behöver så det man har kvar och går och suktar efter är de där svindyra grejerna som ett par Speedmax, Redline eller Triac. Fast man vet att det är bättre att träna lite mer…

 3. Maria skriver:

  Skön känsla att få boken inlämnad för tryck!
  Speciellt när man vet vilka omvägar det kan ta sig innan det blir färdigt.
  Men du börjar ju onekligen får rutin på den här processen.
  Lycka till med färdigställandet.
  Ska bli spännande att läsa!

 4. Niklas Solsjö skriver:

  Spännande😊

 5. Jockum skriver:

  Grattis! Skall bli jätttekul att läsa. Årets jukklapp ?!

 6. Erik Wickström skriver:

  Tack ska ni ha allihop! På måndag vet jag nog mer angående när kan kan börja beställas, leveransdatum etc.

 7. Joakim skriver:

  Riktigt kul Erik 🙂 Grattis! Hoppas den är färdig till jul så jag kan komma inom och få den signerad 👍

Kommentarsfältet är stängt.