5000 m SkiErg vs Vasaloppsplacering

Nu orkar jag inte spekulera längre. Nu måste ni hjälpa mig att svara på den eviga frågan, som jag så ofta får på mejl. Hur relaterar man 5000 m SkiErg till Vasaloppsplacering. Det beror på massvis av faktorer, men bara genom att fylla i tid på SkiErg, vikt och Vasaloppsresultat tror jag att vi kommer en bit på vägen. Det har jag tidigare sett tendenser av.

Fyll jättegärna i formuläret nedan. Ju fler som fyller i, desto bättre underlag. Så sprid gärna detta till era kompisar. Jag väntar tills jag har fått in gott om data. Sedan ska jag sammanställa och köra statistik.

Ni behöver inte fylla för både gamla och nya maskinen. En av modellerna räcker. Om modellen är fristående eller väggfast gör inte superstor skillnad, så den faktorn har jag inte med. Däremot kan ni gärna ange om den var fristående eller väggfast i rutan för övriga kommentarer.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till 5000 m SkiErg vs Vasaloppsplacering

 1. Gitarrmartin skriver:

  Har inte resultat från de senaste 24 månaderna, men från ett par år sedan. Ändå intresserad?

 2. Pierre skriver:

  Får väl försöka dra en 5000 ing någon dag ..

 3. Om man skall jämföra olika maskiner så bör man använda samma dragfaktor, jag själv upplever att motståndet varierar mellan olika maskiner.

 4. Johan skriver:

  Denna formel sammanfattar skidforums tider på 5000, baserat på vikt. Man kan då se om man ”slår sin tid”:

  Tid 5k = 26,7 – (kg x 0,0851) (tid i sekunder). Obs cred till ”bjerner”. I den har han data för vikt, längd, startled, tid 5000, 500 och 10 000. Men just VL-placering saknas. Men hjälp av data härifrån kanske något kan fixas 🙂

 5. Erik Wickström skriver:

  Tack för inspel intressant formel från Skidforum.

  Det hade kunnat bli ännu mer exakt genom att ange dragfaktor, men jag tycker maskinerna är tillräckligt lika för att detta inte ska ge någon större inverkan på slutresultatet.

 6. Ping: Fint i Storhogna | Erik Wickström – Konditionskonnässör

 7. Frans skriver:

  Hej Erik,

  Kul initiativ. Jag skulle föreslå att 5000m-tiden görs om till medeleffekt i Watt. Medeleffekten i Watt per kg borde kunna utgöra ett fint linjärt sambandet med Vasaloppstid eller placering.

  Hälsningar
  Frans

Kommentarsfältet är stängt.