Johan Edin på Arlanda

Träffade sprintern Johan Edin på Arlanda precis. Jag har inte träffat honom så många gånger, men han är alltid trevlig att prata med. Han ska förhoppningsvis göra stordåd på världscupen i Finland i helgen. Johan är kvalsnabb, men behöver bli bättre i heaten.

Träffade sprintern Johan Edin på Arlanda precis. Jag har inte träffat honom så många gånger, men han är alltid trevlig att prata med. Han ska förhoppningsvis göra stordåd på världscupen i Finland i helgen. Johan är kvalsnabb, men behöver bli bättre i heaten.

Jag sitter på flyget mellan Stockholm och Östersund och skriver på datamaskinen. Får lägga upp det här efter vi har landat. Sista biten till Storhogna kör vi med hyrbil. I morgon börjar jag jobba som instruktör med CCC1000. Idag kan jag träna själv. Jag åker nog med de andra, men det är ingen undervisning så jag får ett fint träningspass i trevligt sällskap.

Med ca 10-15 timmars träning totalt sett senaste månaden har jag ett uppdämt behov av rörelse. Förra hösten var min sämsta träningshöst på över 15 år. Den här hösten har varit sämre.

Men å andra sidan vet jag att jag var i bra slag när Team Serneke var i Borås för en dryg månad sedan. Så med lite stolpe in i december månad tror jag att jag ska kunna hitta formen till tävlingspremiären i Camp Ripan-loppet i Kiruna 7 januari. Då vill jag prestera bra.

Skidfordralet med stavarna och rullskidorna kom centralt i Stockholm igår

Skidfordralet med stavarna och rullskidorna kom centralt i Stockholm igår

Göra det lätt för sig
Det flöt på fint med föreläsningen och rullskidslektionen i Stockholm igår. En som var med var Jimmy, som började åka skidor för tio år sedan. Han tyckte det lät jobbigt med vallan, så han köpte ett par skidor som han stålsicklar och lägger tejp på. Och så har han kört så i tio år och säger sig ha bra skidor i Vasaloppet, som han åkt på strax över 5 timmar.

Jag älskar sånt. Vallning ska vara enkelt. Det sänker trösklarna till vår underbara sport. Tejp och vallningsfria skidor är kanongrejer. Tejp är dock svårt i torr nysnö. Då fastnar det lätt snö under skidorna.

Det blev middag från Burger King. Inte lika gott som pizza, men funkar. Obs: Hemma äter jag bättre mat.

Det blev middag från Burger King. Inte lika gott som pizza, men funkar. Obs: Hemma äter jag bättre mat.

Vasaloppet på vallningsfritt
Bästa placeringen med vallningsfria skidor som jag känner till att någon har kommit i Vasaloppet är norrmannen Vidar Igeltjørn, som blev 152:a i blötföret 2015. Då åkte han på en prototyp av Madshus Intelligrip Nanosonic, som nu finns på marknaden. I Fredagsbirken, vilket är norska långloppet Birkebeinerrennets motsvarighet till Öppet Spår, var Petter Soleng Skinstad snabbast i år. Han åkte på Salomons vallningsfria modell Equipe RC Skin. Han behandlade inte fästzonen med något. Glidvallan var denna, enligt ett mejl han skrev till mig:

Jeg hadde vanlig glider fra Swix, typ svart marathon og fc8x, pluss 1+2 mm rett rill.

Är man kvick och kör stenhårda stakintervaller där man går upp på tå kommer nog fästzonen alltid att ta i lite grann, oavsett spann, märke och modell av vallningsfria skidor.

Jimmy kör stålsicklat och tejp

Jimmy kör stålsicklat och tejp

Bra glid?
Gällande stålsickling så tycker jag det är en bra grej. Vill man också utesluta valla sparar man tid och pengar, samt slipper andas in dumma ångor. Men för att få lite bättre glid är mina erfarenheter att det alltid lönar sig att också lägga på glidvalla.

En sak man ska tänka på gällande stålsickling är hur man definierar ”bra glid”. Jag är övertygad om att man kan ha bra glid jämfört med andra i de bakre leden utan glidvalla. Det är däremot svårare i de främre leden. Ju längre fram, desto bättre snittglid i klungan.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Johan Edin på Arlanda

 1. Niklas Solsjö skriver:

  Bra inlägg👍😊 Tråkigt med folk i branschen som ska dissa stålsicklat så fort de får chansen!

 2. Lars Bern skriver:

  BK är schyst! Tar man morötter och vatten istället för pommes och läsk så är det inte så illa. Bara aningens lite om man är hungrig. Två whopper går också bra 😉

 3. Stefan Määttä skriver:

  En fråga jag har är om dessa “toppplaceringar” med skintec/integrip skidor är utförda med jätte hårda spann så att fästzonen aldrig är nere i snön som används av åkare som bara stakar som en reklam grej? Eller är det åkare som faktiskt använder fästzonen på skidorna?

  • Erik Wickström skriver:

   Bra fråga som jag också funderat på. De lär har använt fästet och inte bara stakat, men jag tror du har en poäng i att de kanske inte hade superbett. Däremot tror jag fortfarande att bra vallningsfria skidor passar den absoluta merparter av Vasaloppsåkare i de flesta fören.

 4. Anders skriver:

  Intressant fråga är ju vad bästa placering i Vasaloppet för någon som bara stålsicklat?

  • Erik Wickström skriver:

   Ja, det undrar jag också. Stålsickling plus vallning finns det gott om i elitledet, men stålsickling utan vallning skulle vara intressant att få info om.

 5. Niklas skriver:

  Hej! Vann inte Jörgen Aukland Vasaloppet redan 2008 på ruggskidor, som ju är en vallningsfri skida. Visserligen med betydligt mer begränsat användningsområde än en “skinsskida”, men samma princip, så den bör räknas 🙂

Kommentarer är stängda.