5000 m SkiErg på 20 min med test av medelpuls

Sådär bra spår på Hestrastugan igår. Men nu sprutas det för fullt!

Sådär bra spår på Hestrastugan igår. Men nu sprutas det för fullt!

Mikael Ragneheim, Toivo Pentonen, Henrik Pentonen, Joakim Albrektsson m fl gör ett grymt bra jobb på Hestra. Här förbereder de nystarten för snöproduktionen.

Ragneheim, Toivo, Henke, Jocke m fl gör ett grymt bra jobb på Hestra. Här förbereder de nystarten för snöproduktionen.

Per Forsberg med familj sov över på nyårsafton. På nyårsdagen åkte vi alla åtta upp till Hestrastugan för att barnen skulle kunna åka skidor och leka i snön. Det gick sådär, vi åkte inte så länge. Nyårsaftonens plusgrader, regn och vind hade tagit hård på snön. Både skidstadions och Hestrastugans spår var riktigt dåliga. Tur att det varit kallt idag så det har kunnat spruta.

Inte illa att hela drömlaget från GM 1995 hamnade på samma ställe igår. Joakim Albrektsson i mitten och Henrik Pentonen till höger. Henke heter dock något annat i efternamn nuförtiden.

Inte illa att hela drömlaget från GM 1995 hamnade på samma ställe igår. Joakim Albrektsson till höger och Henrik Pentonen i mitten. Henke heter dock något annat i efternamn nuförtiden.

Jag sprang hem från Hestrastugan. 4,85 km. Inte mycket, men något. Kändes helt ok. Sent på kvällen körde ett pass (dubbelpass 1 jan, ser bra ut inför 2017!) jag ska försöka göra hyfsat ofta närmaste tiden. Att köra 5000 m SkiErg på motstånd 6 på exakt 20 min och se hur medelpulsen ser ut. Blev 135 (jag har 188 i max). Jag värmde upp 5 min och lade mig sedan på 2.00-fart per 500 m. Ska bli kul att se om man kan sänka medelpulsen. Eller så ändrar jag till 19 min för att få mer relevant Vasaloppspuls. Mitt pers på 5000 m SkiErg på PM5 väggfast är f ö 17.24 min.

Efter 20 min-testet körde jag 5000 m igen, denna gång på en min över personbästa på motstånd 10. Det kändes. Första gången jag höjde pulsen på tre veckor. Hade nog inte kunnat köra så mycket fortare.

5000 m SkiErg på planerat 1 min över pers

5000 m SkiErg på planerat 1 min över pers

Jag körde med Racefox-appen. Det brukar jag inte göra på SkiErg då den ger tillräckligt med data, men ändå intressant att kika på.

Jag körde med Racefox-appen. Det brukar jag inte göra på SkiErg då den ger tillräckligt med data, men ändå intressant att kika på. Stabiliteten, alltså hur likt staktagen är varandra, blir såklart hög på stakmaskin. Ju mer växlande terräng, desto svårare att få ett högt värde på stabilitet.

Snittpuls 135 (188 i max) på 5000 m SkiErg på 20 min.

Snittpuls 135 (188 i max) på 5000 m SkiErg på 20 min.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till 5000 m SkiErg på 20 min med test av medelpuls

  1. Per Larsson skriver:

    Tack för att du tar med en racefox bild, givetvis har du högre stabilitet än mig men framförallt har du väldigt mycket bättre båltryck. Båda parametrarna som jag tycker är svåra att träna. Har du några bra tips som ger en snabb ökning på båltryck eller är det som allt annat: träning, träning och åter träning?

    • Erik Wickström skriver:

      Jag är ännu inte expert på Racefox, men mina erfarenheter är att attack mycket handlar om hur mycket lägesenergi du skapar och med vilket acceleration du har i bålen när stavarna smäller i snön. Båltrycket är lite lurigare, men eftersom det handlar om acceleration framåt efter stavarna landat i snön handlar det mycket om hur väl du kommer fram med kroppen. Om man står på hälarna och stakar med bra attack får man nog dåligt båltryck.

Kommentarsfältet är stängt.