Vasaloppets startbacke två gånger

Min adept Henrik Andersson och jag höll ihop stora delar av passet. Jag lät honom dock inte höja pulsen. Han åkte Halvvasan i tisdags och det gäller att följa

Min adept Henrik Andersson och jag höll ihop stora delar av passet. Jag lät honom dock inte höja pulsen så det hårda körde jag själv. Han åkte Halvvasan i tisdags och det gäller att följa ”tvådagarsregeln”. Jag tycker alltså att man ska ta det väldigt lugnt efterföljande två dagar efter ett långlopp. Även om det känns bra. Annars är det lätt att bli rejält sliten.

Vasaloppet startbacken i bakgrunden. Härligt med sol idag efter allt regn i Borås senaste tiden.

Vasaloppet startbacken i bakgrunden. Härligt med sol idag efter allt regn i Borås senaste tiden.

Min adept Henrik Andersson har poserat förr

Henrik Andersson har poserat förr

Det är farligt när genrep går bra. Det är ännu farligare när man skriver om det. Men jag har alltid gillat att tala om när det känns bra, även inför lopp. Sedan ska man komma ihåg att jag inte är lika tränad som förra året och i år har har jag lägre mål, men själva formen var det inget fel på idag.

Så här såg dagens stakpass ut i solskenet:

  • Ca 15 min uppvärmning
  • Tröskelfart 14.38 min från startlinjen till högsta punkten (1 km startgärde + 2 km uppför startbacken). Jag stannade inte klockan vid vägövergången, som tog ca 25 s inkl av och på med skidorna. 86 procent av snittpuls, 94 procent av max.
  • 3.49 min vila nerför, snittfart 30,6 km/h, max 55,8 km/h
  • Tröskelfart 16.39 min från vägövergången till högsta punkten och ca 5 min bort. 87 procent av snittpuls, 94 procent av max.
  • Ca 1 h 45 min nedvarvning, fram till 72 km kvar-skylten och vände.

För övrigt mitt längsta träningspass den här vintern om jag minns rätt. 2 h 36 min, 43,4 km. Hela passet finns här.

Vasaloppsspåret nära Smågan 2 mars 2017

Vasaloppsspåret nära Smågan torsdag 2 mars 2017

Välvallade skidor
Jag tog en ungefärlig tid från foten av backen precis efter vägövergången upp till högsta punkten. Det tog 11.30 min första vändan och 11.20 min andra vändan.

Det kändes riktigt bra uppför. Hade lagom hög puls och tyckte inte det var så jobbigt muskulärt. Klart bästa passet sedan magsjukan i förra veckan. Det var inte jättesnabbt före (och inte jättelångsamt), men som så ofta de sista två veckorna innan Vasan åkte jag på pulvervallade tävlingsskidor. Jag vill få passen nära inpå Vasaloppet tävlingslika på många sätt.

Gällande föret så hade det kommit en del nysnö. Det var finkornigt på myrarna, men i slutet av passet började det bli blankt i spåren. Det märks att det varit töväder tidigare. Oavsett lär det bli fina strukturer på skidorna som går bäst på söndag, eftersom jag tror att det som så många gånger förr blir torrt och finkornigt på myrarna när de pistar om. Det är märkligt det där. I Borås hade det varit mer grovkornig med samma ”väderhistoria.”.

Startgärdet i Vasaloppet

Startgärdet i Vasaloppet

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Träning och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.