5000 m SkiErg vs Vasaloppsplacering “sista versionen” – och test av effektmätare i staven

5000 m SkiErg vs Vasaloppsplacering med hänsyn till kroppvikt.

5000 m SkiErg vs Vasaloppsplacering med hänsyn till kroppvikt. “Sista uppdateringen”.

Kring nyår skrev jag en rad inlägg på bloggen om förhållandet mellan personbästa på 5000 m SkiErg, kroppsvikt och Vasaloppsplacering. Jag hävdade bestämt att det fanns ett tydligt samband och för att styrka detta samlade jag in data från flera hundra bloggläsare.

Johan Högstrand och Dan Kuylenstierna. Två datanördar vid vårt köksbord.

Johan Högstrand och Dan Kuylenstierna. Två datanördar vid vårt köksbord efter att jag testat deras effektmätare förra året.

Sedan lät jag Dan Kuylienstierna på Chalmers analysera datan. Jag har tidigare publicerat tabeller och många har hört av sig och sagt att det har stämt häpnadsväckande väl. Självklart finns massvis med undantag, men det ger onekligen en bra fingervisning. Jag tror det stämmer bäst på topp 5000-åkare. Kring högre placeringar kan extrapoleringen ha givit lite för svåra SkiErg-tider.

Jag fick uppdateringen av tabellen överst i inlägget av Dan redan 18 jan och hela hans mycket intressanta rapport med fler diagram och tabeller från min datainsamling finns att här. I vintras kom det annat emellan för att publicera det och sedan glömdes det bort.

Anledningen till att jag publicerar det nu är för att jag skulle tipsa om hans projekt med effektmätare i staven. De har öppet test på Chalmers i Göteborg 10 maj. Läs mer och anmäl dig här. Innan det finns en färdig produkt (det är en lång väg att gå) så tycker jag Racefox är det som mest påminner om effektmätning i fält för skidåkare.

Effektmätare i skidstav. Projekt vid Chalmers.

Effektmätare i skidstav. Projekt vid Chalmers.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på 5000 m SkiErg vs Vasaloppsplacering “sista versionen” – och test av effektmätare i staven

 1. Lyckans Lasse skriver:

  Tjena. Tack för en grym statistik och jämförelse med skierg 5K kontra vasaloppsplac. En fråga ang kroppsvikten. Är följande konstaterande nedan korrekta eller hur ska det vara?
  Low 70= 70-72kg
  Med 70= 73-76kg
  High 70=77-79kg

  • Erik Wickström skriver:

   Det var ett tag sedan jag läste rapport nu som det finns länk till, men med “low” tror jag Dan menade lägre spannet gällande tider för 70 kg.

Kommentarer är stängda.