Träningscomeback

Efter en vecka med träningsabstinens blev det comeback igår. 40 min lugn jogg med dubbelvagnen på grusväg och asfalt. 5.20 min/km-fart.

Jag funderade på att åka skidor i morse på snön, men kom inte till skott.

Snö i Borås 11 maj 2017. Maj, som fyllde 3 år igår, frågade om det var vinter eller vår i morse. Jag hade inget bra svar på den frågan.

Snö i Borås 11 maj 2017. Maj, som fyllde 3 år igår, frågade om det var vinter eller vår i morse. Jag hade inget bra svar på den frågan.

Dagens snackis i fikarummet på kontoret på Brainforest var ordet vägren. Jag skriver på några artiklar om träning i Sälen-området för en tidning (ej Vasalöparen) och skulle använda ordet vägren i samband med rullskidåkning. Jag får blotta min okunnighet, men jag trodde det stavades med två g. Vilket de flesta andra på kontoret också trodde.

Det här hittade jag på Institutet för språk och folkminnen:

Vägren har ingenting med djuret ren att göra, utan ren betecknar en smal markremsa längs vägen. Renen utgör en åkers eller en ängs yttersta kant mot något, som ett öppet dike, skogs- eller hagmark, en gärdesgård eller en väg.

Ordet ren fanns redan i fornsvenskan, och det finns även i danska, isländska, norska och holländska. Det kan möjligen vara släkt med det medeliriska ordet raon ’väg, bergskedja’ och bretonska run ’kulle’.

Det är för övrigt samma ord som finns som förled i växtnamnet renfana, som heter så för att den ser ut som en fana utefter vägarna.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.