”…mjukheten, vekheten och det graciösa i växten utplånas.”

Kvinnor, idrott & manliga ledare av Maria Rydqvist. Bokomslag.

Kvinnor, idrott & manliga ledare av Maria Rydqvist. Bokomslag.

Maria Rydqvist –  som tog silver i stafett och blev fyra på 10 km F vid VM i Falun 2015 – gav förra året ut boken ”Kvinnor, idrott & manliga ledare”. Hon har också flitigt debatterat dessa frågor i en rad olika forum.

Maria och jag hörs på telefon lite då och då, bl a för att vi båda gillar att skriva och att vi är hyfsat jämngamla (83:a resp 82:a) från Götaland. Hon är också uppväxt i Smålandsstenar med min kompis Martin Josefsson.

Jag har haft Marias bok ett bra tag nu, men först nyligen började jag läsa och har kommit drygt 50 sidor. Intressant innehåll hittills. Nedan ett citat hon har med från en tidning på 20-talet som säger en del om hur man såg på kvinnlig idrott förr.

Jag märkte även av detta när jag läste Thomas Magnusson bok nyligen. Och det var inte länge sedan kvinnliga skidåkare släpptes in på den internationella skidscenen, i VM etc. Vasaloppet öppnades åter upp för kvinnor så sent som 1981.

Synen på kvinnlig idrott förr. Från Arbetarbladet.

Synen på kvinnlig idrott förr. Från tidningen Arbetet.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Träning. Bokmärk permalänken.