Grövelsjön 27-30 juni

Vi lekte rollekar mest hela tiden när vi vandrade. Jag fick nästan alltid vara en storebror med namn Olle på 12 år, medan Ida blev tilldelad betydligt mer varierade roller.

Vi lekte rollekar mest hela tiden när vi vandrade i Grövelsjön. Jag fick nästan alltid vara en storebror med namn Olle på 12 år, medan Ida blev tilldelad betydligt mer varierade roller.

Löpintervaller till toppen av Jakobshöjden. Passet var på en timme varav 24 min i tuff uppförsfart. Utöver det körde en timme stakning på 4:or med intervaller upp till STF, samt ett styrkepass på 20 min där även Ida och barnen var med lite grann i början.

Löpintervaller till toppen av Jakobshöjden. Passet var på en timme varav 24 min i tuff uppförsfart. Utöver det körde en timme stakning på 4:or, innehållande tre intervaller upp till STF, samt ett styrkepass på 20 min där även Ida och barnen var med lite grann i början.

Minisnögubbe vid en snöläga i Grövelsjön

Minisnögubbe vid en snöläga i Grövelsjön

För ett par veckor sedan var Ida och jag med barnen i Grövelsjön för att fjällvandra. Det var inte den ortodoxa varianten där vi bar med oss tält och trangiakök. Istället bodde vi på STF Grövelsjön Fjällstation (samma ställe som jag kommer att ha Vasaloppsläger vid i januari) med helpension. Väldigt bra. Bara att slippa laga mat är ju semester.

Ida och jag i Grövelsjön

Ida och jag i Grövelsjön

Vi gjorde dagsetapper på ca 4-7 km med medhavd fika och lunch, som man kunde fixa vid frukosten. Tempot var ca 40-60 min per kilometer inklusive rejält med pauser för mat och lek. Och så tränade jag en timme innan middagen vid ett par tillfällen. Barnen gillade vandringen, men de tyckte nog ännu mer om lekrummet.

Maj trött på kvällarna
Innan vi gjorde detta hade vi ingen aning om vad barnen skulle orka, men de klarade mer än vi trodde. De gick 99 procent av sträckorna, utan att direkt klaga förutom första halvtimmen första dagen. Vi hade nog räknat med att få bära en del. Att 3-åriga Maj fixade att gå nästan 7 km i fjällterräng trodde jag inte innan. Men hon somnade som en stock tidigt varje kväll. I slutet av middagen började hon tappa humöret och då vet att Maj är trött. Astrid gick och lade sig senare för en vända i lekrummet.

Astrid har förkylningsastma och blir väldigt flåsig vid ansträngning vid förkylning. Därför har vi ett par ”puffmaskiner” vi använder vintertid samt sommartid när hon är förkyld. Airomir och Flutide. Liknande grejer som norska landslaget använder för individer med (och utan!) astma. I vårt fall handlar det om att Astrid inte ska bli flåsig för minsta ansträngning. Huruvida flåsigheten har att göra med hennes hjärtfel vet vi inte, men läkarna tror inte det har med det att göra.

Grövelsjön på sommaren

Grövelsjön på sommaren

Start vid Sjöstugan
Dag 1 och 2 tog vi bilen någon kilometer ner till Sjöstugan för att starta vandringen där. Vi gick uppåt och tog sedan en annan väg neråt. Andra dagen gick vi förbi Silverfallet. Fint vattenfall! Tredje dagen gick vi Naturstigen direkt från boendet. Det var en lite kortare tur, så när vi var ute och lekte på eftermiddagen bara det blev så att vi gick Trollstigen på en dryg kilometer. Och så stannade vi vid gamla slalombacken och lekte att vi fiskade en bra stund. Gamla slalomportar fick vara spön. Astrid gick 3/4 av Trollstigen barfota. Mina kontorsfötter hade nog inte klarat 100 meter.

Sammanfattningsvis var Ida och jag mycket nöjda med vistelsen. Jag förstår varför Stefan Kinell är så kär i Grövelsjön både sommartid och vintertid.

Sommarvistet. Bra ställe att stanna för lek.

Sommarvistet. Bra ställe att stanna för lek. En bäck rinner vid stugorna.

Bron vid Sjöstugan i Grövelsjön

Bron vid Sjöstugan i Grövelsjön

Fjällkartan som kostnadsfri app. Bra grej att kunna rita ut turen innan med fingret på skärmen för att kunna mäta avstånd

Fjällkartan som kostnadsfri app. Bra grej att kunna rita ut turen innan med fingret på skärmen för att kunna mäta avstånd

Jakobshöjden ovanför Grövelsjön. Ganska stenigt dit närmsta vägen, men springer man runt lite grann är det bättre.

Jakobshöjden ovanför Grövelsjön. Ganska stenigt dit närmsta vägen, men springer man runt lite grann är det bättre.

Ida vid Silverfallet i Grövelsjön

Ida vid Silverfallet i Grövelsjön

Trollstigen i Grövelsjön är en dryg kilometer och där kan man ställa ut troll man gjort i trollverkstan, som på vintern är vallabod.

Trollstigen i Grövelsjön är en dryg kilometer och där kan man ställa ut troll man gjort i trollverkstan, som på vintern är vallabod.

Det är ganska oklart hur mycket kladdkaka jag åt i Grövelsjön, men jag har också vanan inne. När jag stakade 24 timmar förra året sänkte jag en hel form, utöver övrig energi.

Det är ganska oklart hur mycket kladdkaka jag åt i Grövelsjön, men jag har också vanan inne. När jag stakade 24 timmar förra året sänkte jag en hel form, utöver övrig energi.

Ida i Grövelsjön

Ida i Grövelsjön

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Träning och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Grövelsjön 27-30 juni

  1. Isabelle skriver:

    Hej!
    Vad heter appen med fjällkartan?

  2. Birgitta Christiansson skriver:

    Underbart ställe! Dit längtar jag jämt, så skåning jag är! V34 är det dags, hoppas jag. Campar vid Sjöstugan och går dagsturer, fiskar lite och bara njuter! Tack för att du delat med dig!

Kommentarer är stängda.