Grängesberg 1-3 juli

Att bada i Kyrkviken i Norra Hörken gör man inte ostraffat. Kallt var det. Och då har jag ändå badat i ett tiotal olika vattendrag i år. Här är det David Höglund och jag som tar emot badande barn efter en löptur.

Att bada i Kyrkviken i Norra Hörken gör man inte ostraffat. Kallt var det. Och då har jag ändå badat i ett tiotal olika vattendrag i år. Här är det David Höglund och jag som tar emot badande barn efter en löptur.

Så har jag kommit till sista delen i rapporten från Idas, min och barnens roadtrip på en dryg vecka där vi stannade till i Eidsvoll, Trysil, Grövelsjön, Idre och Grängesberg, där de fyra dagarna i Grövelsjön var det huvudsakliga målet.

Vi har varit i Grövelsjön/Idre-trakten flera gånger senaste åren och lyckligtvis har vi goda vänner ungefär halvvägs både på Norgesidan och Sverigesidan. Det gör att man kan dela upp resan.

I Grängesberg har Uppsalaborna David Höglund och Sara Mangsbo stuga. Vi lärde känna dem när vi bodde i Pelle Svanslös stad 2007-2009. David är född 1981 – alltså ett år äldre än mig och Ida – och jag tävlade på skidor mot honom som junior. Fast då kände jag honom inte. Sedan växlade han över till cykling och tävlade i elitklass i flera år. Nu jobbar han på Canyon. Sara är framgångsrik inom immunologisk forskning på Uppsala universitet och har även det egna företaget Immuneed tillsammans med några andra inom samma gebit.

David Höglund på toppen av Fjällberget i Grängesberg sommartid

David Höglund på toppen av Fjällberget i Grängesberg sommartid

Ses varje år
Jag fyller 35 år i höst och man får vänner på flera håll: i grundskolan, på gymnasiet, som student på olika lärosäten, i olika idrottsföreningar, inom idrotten utanför föreningslivet, i olika städer där man bor, i olika grannskaper, via dagis, i diverse sociala sammanhang och grupper, i övriga kurser etc.

Det vore ju såklart fantastiskt att hålla kontakten med alla dessa människor man uppskattar. Man det är svårt. Att vi träffar David och Sara en eller ett par gånger per år känns jätteroligt. De har även två tjejer som är ungefär lika gamla som våra två barn och det funkar fint med lekarna.

Bra tider på stakning uppför på 4:or
Två träningspass blev det i Grängesberg, båda på drygt en timme. Först löpning med David via bl a Grotfallets skidstadion och Fjällbergets slalombacke till badet i Kyrkviken. Jag tycker löpningen i Grängesberg är kanonfin och det var kul att springa med David som visade fin form. Kanske var att han tränade bra inför Vätternrundan i år, som han klippte på 7 h 27 min.

Grotfallets skidstadion. Jag har dock fortfarande inte åkt Grotfallsrundan.

Grotfallets skidstadion. Jag har dock fortfarande inte åkt Grotfallsrundan.

Andra träningspasset körde jag på egen hand. Det blev samma som jag körde i Grängesberg förra sommaren då vi också gjorde ett stopp hos David och Sara. Det är en lång och fin uppförsintervall som slutar vid Grotfallets skidstadion. 3,65 km, 120 höjdmeter upp (10 meter ner). I vilan ner kan man åka själv och det tog för mig 9 minuter.

I år körde jag på 13.44 resp 13.25 min, vilket var ungefär en minut bättre per intervall än förra året, då det dessutom var marginellt bättre förhållanden. Stakning på samma Elpex-4:or. Det är är mycket stor förbättring, men det ska också sägas att jag gjorde rullskidpremiär efter midsommar förra året och därför låg lite efter i juli. Oavsett så kändes det bra och jag fick upp fint flås. Hela passet finns här.

Jonas Gren och Mora
En av mina allra närmaste vänner under gymnasieåren, Jonas Gren, har hittat till närheten av Grängesberg. Lägenhet i Stockholm och stuga i Hörken. Vi stannade till där på kaffe på vägen hem. Kul att se Jonas som blev pappa för ett halvår sedan. Jag fick även träffa hans sambo Erika för första gången. Jonas har givit ut två diktsamlingar och var bl a fått vara med i Dagens dikt i P1. Stort. Hans skrivintresse växte fram på gymnasiet och är en stor anledning till att jag också började intressera mig för skrivandet.

På vägen hem till Borås stannade vi även till Mora och badade i Österdalälven vid Mora camping. Där var det varmare än i Kyrkviken i Grängesberg. Och så kanske det värmde lite extra att det var så nära Vasaloppsspåret.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.