Janne Stefansson-intervju nästa vecka

Jag bokade precis en intervju med Janne Stefansson i Sälen nästa vecka. Det känns spännande att träffa honom IRL. Jag har telefonintervjuat honom en gång tidigare för flera år sedan, då i samband med en artikel där jag frågade en handfull skidåkare om uppladdning för Vasaloppet. Se svaren nedan vad han svarade då. I nästa vecka blir det en längre intervju som sedan kommer att publiceras i kommande nummer av Vasalöparen.

Janne Stefansson efter första segern i Vasaloppet 1962. Foto: Vasaloppet.

Janne Stefansson efter första segern i Vasaloppet 1962. Foto: Vasaloppet.

Janne Stefansson, sju segrar i Vasaloppet på 60-talet

Hur kostladdade du sista veckan?
–        Jag tävlade alltid frekvent hela vintern, så Vasaloppet var bara ett lopp i förbifarten. Det blev oftast ingen speciell uppladdning. På torsdagen innan loppet åkte jag 6-7 mil strax under tävlingsfart utan vatten eller energi. Sedan vilade jag fredag och lördag, alltså jag åkte bara 45 minuter i lugnt takt. Under dessa dagar åt jag som vanligt, möjligtvis lite mer av allting.

Vad åt och drack du under loppet?
–        På kontrollerna drack jag sockervatten och blåbärssoppa, mot slutet även kaffe. Blåbärssoppa är väl samma sak som sportdryck? Jag drack även mellan Vasaloppets ordinarie stationer, men det hade nog inte behövts. Jag tror jag hade kunnat vinna utan den extra vätskan och energin.

Vad stoppade du i dig efter loppet?
–        Jag var aldrig hungrig efter Vasaloppet, jag minns att jag alltid ville vänta ett bra tag på att äta. Men jag tryckte i mig lite av det som fanns att erbjuda i målområdet.

Vad har du lärt dig av egna erfarenheter, vad är ditt bästa kostråd?
–        Det där med tömning av kolhydratsdepåerna tror jag inte på, det verkar helt förkastligt. Man vänder ju kroppen upp och ner med följden att man inte orkar träna. Och sedan ska man plötsligt vräka i sig kolhydrater…Nej, det känns inte rätt.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Träning och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.