Marika Sundin – Erik Wickström 1-0

Maria Sundin gjorde en bejublad tillfällig comeback i helgen genom att vinna SM-guld i skejtloppet. Det är inte Marikas första SM-guld på rullskidor, men jag insåg inte förrän nu hur otrolig bra teknik hon har i skejt på tävlingshjul. 

Hennes fästman Rickard Bergengren filmade henne när hon benskejtade. Titta på Marika och jämför med filmen på mig nedanför. Notera att jag reser överkroppen på tog för mycket, medan hon lyckas ligga kvar djupt i position. Gör om, gör rätt, säger jag till mig själv.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Marika Sundin – Erik Wickström 1-0

 1. Tobias skriver:

  Hej!

  Jag är ny på rullskidor men fastnade för skate direkt. Jag tycker det är kul att fundera och slipa på tekniken. Jag ser att ni båda gör en sak, som jag själv märker att jag gör för det faller sig rätt naturligt att göra, men frågan är hur bra det är?

  Jag tänker på när man skjuter iväg på en skida – då blir det lätt så att skidans bana blir lätt böjd utåt. Om jag koncentrerar mig kan jag få skidans bana rakare och mer framåt.

  Har du några tankar, erfarenheter eller kunskaper att dela mig dig av på området?

  Tack på förhand,
  Tobias

  • Erik Wickström skriver:

   Hejsan! Jag vet nog inte exakt vad du menar, men kanske att man borde stoppa skidans naturliga väg efter frånskjutet? Det krävs energi att bromsa en rörelse, samtidigt kan det vara nödvändigt, särskilt på snöskidor. På tävlingsrull i höga farter finns det en fördel med lite större rörelser med skidan för att ha mer fart mer när skidan sätts i. Det beror dels på hastigheten, dels på att rullskidor väger mindre än snöskidor. Som svar skulle jag nog säga att du är inne på rätt spår på snöskidor, men tekniken är annorlunda på tävlingsskejt.

   • Erik Wickström skriver:

    Eller du kanske menar att själva skäret är bananformat?

   • Tobias skriver:

    Precis som du skriver i ditt andra inlägg, avser jag det bananformade skäret. Rent teoretiskt åker man ju kortare väg om skäret är rakt än böjt. Man åker ju också kortare väg ju närmare skäret är färdriktningen.

   • Erik Wickström skriver:

    Jag åker inte medvetet med bananskär, men det är svårt att undvika när man trycker hårt. Dessutom finns det en viss fördel i att kunna sätta i skidan rakt, för det gör att man kan ta längre tag. På rullskidor (ej snöskidor) kan man också trycka åt andra hållet i början av skäret. Det brukar kallas double push bland inlinesåkare.

   • Tobias skriver:

    Aah, såklart, intressant! Sätter man i skidan mer rakt blir det förstås en böjd rörelse.

   • Tobias skriver:

    Jag hittade en film:

    Tycker nog att det är ganska lite banan och att skidorna sätts ner med viss vinkel utåt?

   • Erik Wickström skriver:

    I den filmen är det skidåkare, inte rullskidåkare 🙂 Inte speciellt optimal teknik för rullskidåkning i hög fart, men det är ju inte det de ska vara bra på. Dessutom kör de inte på de snabbaste hjulen där och då är det annorlunda.

 2. Tobias skriver:

  Ah, såklart 🙂

  Tack för din input!

Kommentarsfältet är stängt.