Stakning med frånskjut i brant uppförsbacke

Catharina Söderström, CCC1000, i Torsbys skidtunnel

Catharina Söderström, CCC1000, i Torsbys skidtunnel

Skinnarloppet 2014 var det sista långlopp jag åkte med fäste. Sedan Vasaloppet 2014 har jag stakat alla lopp. Sista åren jag åkte med fäste hade jag i likhet med de flesta andra ganska lite fästvalla för att inte försämra glidet.

Att diagonala med dåligt fäste är en riktig killer för armarna. Att hänga på armarna i diagonalåkning är på många sätt mycket jobbigare än att staka uppför en backe.

Därför utvecklade jag en ganska lustig teknik med en variant av stakning med frånskjut där det var ganska brant uppför. Min inspirationskälla var Dan Moberg, som åkte med en teknik som påminde lite om denna.

Det kanske ser lite roligt ut på filmen, men för dig som kommer till en backe med dåligt fäste tycker jag att denna teknik på riktigt kan vara ett bra alternativ.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Träning och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Stakning med frånskjut i brant uppförsbacke

 1. Stefan Ekman skriver:

  Ronnie Löf hade en mycket mer estetiskt tilltalande (och effektivare kanske?) variant av den här ”huggande” stakning med frånskjut. Men det kanske krävde långa stavar också?

  • Erik Wickström skriver:

   Just det, han hade också en specialteknik i samma fack. Undrar för övrigt hur det gick för Ronnie nu i vintras med tanke på att han typ fick halvera sin stavlängd.

   • Stefan Ekman skriver:

    Ronnie åkte väl okej så stavarna begränsade nog inte så mycket. Däremot är han ju övertygad om att samma langd på stavarna som kroppen är både effektivare och skonsammare mot kroppen (dock kanske inte det snabbaste i alla situationer säger han) och kanske har han rätt. Han har i alla fall både testat och tänkt igenom det ordentligt. Tyvärr är ju Ronnie världens mest ödmjuka skidåkare annars kanske FIS hade hört av honom mer också.

 2. Per skriver:

  Påminner lite om skidorientering i smalspår.

 3. jakobhanberger skriver:

  Vill minnas att både Oskar Svärd (Marcialongabacken tror jag) och Anders Aukland kör en liten bakåtkick trots ovallade skidor, när det är riktigt brant. Tror dom går ganska djupt ner oxå, ger kanske lite kraft och avlastning.
  Finns nog på filmklipp för den som orkar leta 🙂

Kommentarer är stängda.