La Sgambeda – 35 km i träningsparadiset Livigno

Karta La Sgambeda

Karta La Sgambeda

Banprofil La Sgambeda

Banprofil La Sgambeda

La Sgambeda – en härlig start på säsongen 

Jag jobbar en del för Visma Ski Classics med att publicera texter på deras hemsida och skriva artiklar i tidningen Pro Skiing, som kommer i november varje år. Nu har jag även fått i uppdrag att skriva om några av loppen på bloggen. Först ut är La Sgambeda, som avgörs i det italienska träningsparadiset Livigno.

Svein Tore Sinnes och jag höll ihop de sista 2/3 av loppet. Trevlig kille! Foto: Magnus Östh.

Svein Tore Sinnes och jag höll ihop de sista 2/3 av loppet i La Sgambeda 2014. Foto: Magnus Östh.

 Två gånger har jag varit i Livigno. Båda gångerna för att åka loppet La Sgambeda som avgörs i december.

2010 åkte jag skejtloppet på 42 km. Bengt Rytty hade vallat mina skidor med bravur och jag hade en bra dag med tanke på att jag inte var lika bra då som nu. Banan var på två varv i dalen utan stora stigningar och jag hängde med ett varv och blev 41:a i mål (2.16 min efter täten), spurtslagen av bl Daniel Tynell.

2014 åkte jag La Sgambedas klassiska lopp som precis hade gjort entré i Visma Ski Classics. Jag hade en okey dag och stakade i mål som 45:a.

Brant uppför innan vändningen
Dagens La Sgambeda som är en del av Visma Ski Classics är till stor del samma envarvsbana som jag åkte 2014. Starten går i Livigno och så letar du dig sakta upp i dalen. Det blir i ett större perspektiv successivt brantare och i sista backen innan vändningen är det många av elitåkarna som saxar.

Petter Eliassen, okänd barn och Tord Asle Gjerdalen vid La Sgambeda igår

Petter Eliassen, okänt barn och Tord Asle Gjerdalen vid La Sgambeda 2016. Otäckt fin bild av Magnus Östh.

Starten går på 1800 meter över havet och vändningen är på 2100 meter. Det är en höjd som vissa känner av. Själv påverkas jag ytterst lite av höjd. Hade Vasaloppet gått på glaciären i Ramsau på 2700 m ö h hade konkurrent fått se upp!

Även om det skiljer så mycket som 300 meter på banans lägsta och högsta punkt skulle jag inte säga att La Sgambeda är ett speciellt tufft lopp. Totalstigningen per mil är inte jättestor och distansen på 35 km är fullt överkomlig.

Kombinera läger och lopp
Många långloppslag, landslag och motionärer åker på läger i Livigno. Det kan jag förstå. Det är otroligt vackra omgivningar. Att bensin, alkohol etc är billigt i detta skatteparadis är det säkert också många som uppskattar.

2 december i år coachar jag några danskar i Skidome (eller i Borås om det finns snö), så jag kommer inte köra La Sgambeda. Men för dig som är sugen på ett kul långlopp i vackra miljöer redan i december kan jag varmt rekommendera loppet. Kombinera det gärna med ett läger.

La Sgambeda
Huvuddistans: 35 km klassiskt
Hemsida: https://www.lasgambeda.it. Anmälan här
Sida på Visma Ski Classics: http://www.vismaskiclassics.com/event/sgambeda
Ski Classics Play: https://play.vismaskiclassics.com/visma-ski-classics

Lager 157 Ski Team i Livigno. Foto: Magnus Östh.

Lager 157 Ski Team i Livigno. Foto: Magnus Östh.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Träning och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.