Kaiser Maximilian Lauf – vill till Seefeld!

Karta Kaiser Maximilian Lauf. Course map Kaiser Maximilian Lauf.

Karta Kaiser Maximilian Lauf

Banprofil Kaiser Maximilian Lauf 60 km. Course profile Kaiser Maximilian Lauf.

Banprofil Kaiser Maximilian Lauf 60 km

Kaiser Maximilian Lauf – vill till Seefeld!

Jag jobbar en del för Visma Ski Classics med att publicera texter på deras hemsida och skriva artiklar i tidningen Pro Skiing, som kommer i november varje år. Nu har jag även fått i uppdrag att skriva om några av loppen på bloggen. Först ut var La Sgambeda som jag skrev om för en vecka sedan. Nu är turen kommen till Kaiser Maximilian Lauf i österriska Seefeld.

Kaiser Maximilian Lauf i Seefeld 2017. Foto: Magnus Östh.

Kaiser Maximilian Lauf i Seefeld 2016. Foto: Magnus Östh.

Jag har åkt längdskidor på flertalet ställen ute i Europa utanför Norden, som Ramsau (tio gånger), St Moritz, Obertilliach, Val di Fiemme, Lavaze, Otepää, Liberec, Engadindalen, Livigno, Oberammergau och Val Thorens.

Men det potentiellt bästa stället av dem alla har jag ännu kvar att besöka – Seefeld. I konkurrens med Ramsau är det Österrikes största längdskidort. I stort sett alla som jag hör berätta om Seefeld har idel superlativer att dela med sig av.

En gång var jag på väg till Seefeld för en pressresa tidigt i december, men då gick det en värmebölja över Alperna så det fick avstyras. Annars är det en snösäker skidort som nyligen byggt en ny jättedamm vilket ger dem en absurd kapacitet till att tillverka konstsnö. När jag intervjuade organisationen för någon månad sedan sade de att de kunde få till 14 km spår enbart med konstsnö! Allt för att snösäkra skid-VM 2019. De har tidigare arrangerat både OS och VM.

Fredrik Byström före Andreas Holmberg i Kaiser Maximilian Lauf 2017. Foto: Magnus Östh.

Fredrik Byström före Andreas Holmberg i Kaiser Maximilian Lauf 2017. Foto: Magnus Östh.

Tredje upplagan 2018
Till Seefeld ska man åka för att träna på de 25 mil spår som är preparerade för klassiskt och skejt. Och för långloppet Kaiser Maximilian Lauf, som ingår i Visma Ski Classics.

Jag har följaktligen aldrig åkt loppet, vars första upplaga genomfördes på kort varsel i februari 2016 efter att König Ludwig Lauf fick ställa in pga snöbrist. Förhoppnings kommer jag åka inom en snar framtid då det verkar vara en fin och tuff bana. Dock inte 2018 eftersom ett företag har hyrt in mig som coach i Orsa den veckan.

Ingen seger för Britta än
Kuperingen har tagit ut sin rätt i damklassen då världens bästa långloppsåkare (totalvinnaren i Visma Ski Classics) Britta Johansson Norgren varit nära någon seger än. Kanske delvis pga att hon till skillnad från sina konkurrenter kört utan fästvalla. Förra året kräksnöade det så Andreas Nygaard spurtvann herrklassen. Han får det nog svårare i normalföre.

Britta Johansson Norgren före Astrid Øyre Slind i Kaiser Maximilian Lauf 2017. Foto: Magnus Östh.

Britta Johansson Norgren före Astrid Øyre Slind i Kaiser Maximilian Lauf 2017. Foto: Magnus Östh.

För att sammanfatta så verkar alla som varit i Seefeld älska stället, inklusive vitt skilda grupper som min mamma och proffsåkarna. Tävlingen verkar också vara riktigt fin och banan är ett enda varv på 6 mil med start och mål på samma ställe.


Fakta
Lopp: Kaiser Maximilian Lauf
Huvuddistans: 60 km klassiskt, lördag 13 jan 2018
Karaktär på banan: En av de mest kuperade i Visma Ski Classics
Övriga distanser: 60 km skejt, 30 km klassiskt, 30 km skejt. Klassiska loppen på lördagen och skejtloppen på söndagen.
Hemsida: http://kaisermaximilianlauf.com
Sida på Visma Ski Classics: http://www.vismaskiclassics.com/event/kaiser-maximilian-lauf-0
Ski Classics Play: https://play.vismaskiclassics.com/visma-ski-classics

Katerina Smutna vinner Kaiser Maximilian Lauf 2017. Foto: Magnus Östh.

Katerina Smutna vinner Kaiser Maximilian Lauf 2017. Foto: Magnus Östh.

Resultat Kaiser Maximilian Lauf 2017, 60 km K
Damer

  1. Katerina Smutna, 03:43:48
  2. Astrid Øyre Slind, 03:43:59
  3. Britta Johansson Norgren, 03:47:23

 Herrar

  1. Andreas Nygaard, 03:21:44
  2. Tord Asle Gjerdalen, 03:21:45
  3. Stian Hoelgaard, 03:21:45
Kaiser Maximilian Lauf i Seefeld 2017. Foto: Magnus Östh.

Kaiser Maximilian Lauf i Seefeld 2016. Foto: Magnus Östh.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.